Tiger a Drak

Ang Lee

Tiger a Drak je jedinečným dôkazom toho, že zo zlého scenára dobrý film nevyrobíte, a to ani keby ste k tomu mali všetky nasledujúce igrediencie…

  1. Kvalitného režiséra: Ang Lee je medzi čínskymi režisérmi zvláštny fenomén – v jeho filmografii nájdete také kuriozity akou je filmový prepis románu Jane Austenovej Rozum a cit (so skvelou Emmou Thompson v hlavnej úlohe), drámu z americkej občianskej vojny Ride with the Devil, rodinnú drámu Ice Storm a ďalšie tituly, z ktorých vám musí byť jasné, že má od takého Johna Woo poriadne ďaleko (nič proti nemu). Režijná práca na Tigrovi a drakovi je sama osebe dobrá – málokto sa môže pochváliť, že sa mu podarilo dokopať Chow Yun-Fata k charakterovému herectvu (ak ste videli jeho výkon v nudnom remaku Anna a kráľ, viete o čom hovorím) a Lee to takmer dokázal – problém je skôr v tom, že vo filme nie je veľmi čo hrať.
  2. Dokonalú kameru, výpravu a hudbu: je mi úprimne jedno, komu americká filmová akadémia dá alebo nedá svoje pozlátené holohlavé sošky, ale v tomto prípade sa dostali do správnych rúk. Všetky spomínané prvky nemajú vo filme chybu, pri niektorých záberoch budete iba neveriacky krútiť hlavou, kostýmy a dekorácie sú nádherné a hudba správne atmosferická a zosúladená s obrazom.
  3. Choreografiu bojových umení a triky pravdepodobne z iného sveta: defintívne najúchvatnejšie zvládnuté kung-fu súboje, aké som kedy videl, doplnené trikmi na patričnej úrovni, ktorú zabezpečil tučný rozpočet.

Tak prečo, dočerta, nestojí ten film za nič?

V prvom rade – čo a pre koho to vlastne má byť?

Variácia na klasické čínske kung-fu filmy? Možno, ale napríklad v samotnej Číne mal film pomerne slabý ohlas – ak ste fanúšikmi klasických kúskov typu Pomstiteľ s píšťalou, Zrada a pomsta, či Shaolinskej trilógie, aby som vymenoval len niektoré najzákladnejšie, ľahko pochopíte prečo. Súboje majú vo filme akúsi metaforickú (!) úlohu a sú teda skôr estetické ako brutálne – pokiaľ sa dobre pamätám, v celom filme umrú iba piati ľudia, čo je na ktorýkoľvek zo spomínaných filmov smiešne množstvo (a Číňanom sa navyše súboje údajne nezdali realistické – hrdinovia vo filme skutočne lietajú, a pod. ). To by bol sám osebe skôr dôvod k radosti, veď dobrých akčných filmov čínskej produkcie je stále relatívne dosť, ale na kvalitný príbeh s prvkami mystiky a kung-fu, kde nejde len o počet mŕtvych si nespomínam – ale, bohužiaľ, ani takýto mysticko-fantastický zážitok Tiger a Drak jednoducho nie je. (A tobôž nie „čistokrvná fantasy“ ako uviedol vo Fantázii 17 Ďuro Červenák.) Príbeh je extrémne jednoduchý, väčšina postáv pôsobí plytkým dojmom už len preto, že nemajú v scenári na nejaké hlbšie vyjadrenie čohokoľvek miesto, možno až na mladú Žen (a aj to berte s rezervou).

Pozrime sa na samotnú zápletku: hlavný hrdina Li Mu-Paj (Chow Yun-Fat) sa vracia z kláštora na hore Wu-Tan a pokúša sa skoncovať s životom bojovníka. Svoj vzácny starobylý meč Zelený osud preto odošle do Pekingu ako dar rodinnému priateľovi a (paradoxne, meč by sa mu predsa hodil) vydáva sa vyhľadať a eliminovať Nefritovú Líšku, ktorá kedysi zabila jeho učiteľa. Meč následne ukradnú, Li Mu-Paj sa ktovieprečo objaví v Pekingu, paralelne sa dozvedáme o jeho potlačovanom vzťahu k spolubojovníčke Šu-Lien (ďalšia medzinárodne uznávaná čínska hviezda Michelle Yeoh, naposledy hrala v bondovke Zajtrajšok nikdy nezomiera) a zoznamujeme sa s mladou dcérou nastupujúceho pekingského správcu Žen, o ktorej aj tí najslabomyseľnejší po dvoch minútach vedia, že je hľadaným zlodejom. Meč ešte niekoľkokrát zmení majiteľa, Mu-Paj sa pokúša pretiahnuť Žen na stranu dobra, v neúmerne dlhom prestrihu sa dozvedáme o láske Žen a kráľa púštnych zbojníkov, do deja vstupuje Nefritová Líška a po predvítateľnom finále Mu-Paj umiera za dobrú vec s vyznaním nenaplnenej lásky k Šu-Lien na perách; Nefritová Líška je potrestaná a všetko sa viac-menej na dobré obráti.

Dej je nielen banálny, ale navyše plný nelogickostí, ak už nechcem povedať vyložených hlúpostí, ktoré visia na krku dokonalého spracovania jako mlynský kameň. Pri dobrom Kung-fu by mi to rozhodne nevadilo, ale jako som už spomenul, toto nie je nijaký klasický bojový film.

Mala to byť teda rozprávka pre dospelých, ako tvrdia niektorí nadšení recenzenti? Ťažko. Z celého filmu je cítiť snaha o „dospelé“ spracovanie témy s oživujúcim nádychom fantastiky, čo sa pri schopnostiach zúčastnených mohlo stať, nebyť nešťastného scenára. A keby aj, spomeňte si na Princeznu Nevestu, Willow, Strihorukého Edwarda, alebo aj taký Nekonečný Príbeh, Legendu, či pôvodnú trilógiu Hviezdnych vojen….ach jaj.

Tiger a drak vyzerá jednoducho úžasne, ale inak je to, bohužiaľ, hlúposť. Škoda.

7/10 (za spracovanie a v rámci fantastiky, inak 6/10)


2. mája 2001
Michal Spáda