Tichí spoločníci

Pozvánka na populárno-vedecko-humornú debatu o umelej inteligencii

Pozývame vás na populárno-vedecko-humornú debatu o umelej inteligencii a prezentáciu knihy Františka Gyárfáša Tichí spoločníci. Už túto stredu, 20. apríla o 17.00 h. v kníhkupectve Panta rhei v bratislavskom Auparku. Debatovať a prezentovať budú: František Gyárfáš, Eva Borušovičová, Katka Slaninková a Marián Jaslovský, ktorý je špeciálne zodpovedný za hudobné zavírenie priestoru a času. Moderuje DADO NAGY.

Kniha Tichí spoločníci vychádza vo Vydavateľstve SLOVART. Ide o napínavý príbeh o svete, do ktorého vtrhli počítačové vírusy. O digitálnom svete plnom poézie a hudby, ale aj krutom virtuálnom svete nenávisti a deštrukcie. Vírusy cestujú po diaľnicach internetu, aby v nechránenom počítači vytvorili svoje kópie a rozposlali ich ďalej. Hýbu sa, žijú a množia sa! A nielen to. Komponujú hudbu a prepisujú nám knihy. Sú vtipné, priateľské, ale aj zlomyseľné, fanatické, rasistické. Že sú to len útržky strojových kódov? A nie je gén „živej bytosti“ tiež kódom?

Tichí spoločníci však nie sú len príbehom evolúcie digitálnych bytostí, ale aj ľudí, ktorí ich najprv vytvorili, potom ich trpeli a bojovali s nimi, a raz ich možno budú obdivovať.

František Gyárfáš sa narodil v roku 1954 v Bratislave ako optimista. Roku 1978 ukončil štúdium informatiky na EF SVŠT. Dlhé roky sa venoval aplikovaniu umelej inteligencie v praxi, čo len prehĺbilo jeho odpor k hlúposti. Na pád komunizmu reagoval s úľavou a Manifestom nepíšucich spisovateľov, po ktorom sa naďalej odmlčal. V súčasnosti sa živí programovaním kontinentálnych ekologických modelov, ktoré necháva vymýšľať iným. Na Slovenskom filmovom ústave sa podieľa na tvorbe informačného systému o slovenskom filme dúfajúc, že ho aj v budúcnosti bude čím napĺňať. Od roku 1998 prednáša na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU Filozofiu internetu, čím sa snaží naučiť študentov rozumieť svetu ľudí. Pravidelne prispieva do viacerých časopisov a elektronických médií. Píše najmä filmové recenzie, ale aj fejtóny, eseje a vedecké mystifikácie. Optimizmus ho neprešiel.


19. apríla 2005
Fandom SK - PR