Komiks: The Goon

Goon 1
Goon 2
Goon 3

The Goon. Anglický výraz, ktorý v preklade znamená: blbec, najatý terorista, magor, bitkár, hulvát, hňup, ťulpas. Ale v Amerike je to názov jednej z najobľúbenejších sérií, ktorá získala päť ocenení Willa Eisnera a údajne sa dočká aj animovaného filmu. Že ste o tejto komiksovej sérii ešte nepočuli? Tak si o nej formou otázok a odpovedí niečo povieme.


Kto stál za zrodom tohto nájomného teroristu?

Tak za prvé, nebudeme používať preložený výraz, ale ten pôvodný, pretože Goon znie predsa len lepšie. A za druhé, za jeho existenciu môže istý Eric Powell. Goonove prvé príbehy boli vydané pod hlavičkou vydavateľstva Avatar, ale Powellovi sa nepáčila kvalita vydávaných komiksov a tak im dal po troch číslach zbohom. Lenže príbehy v jeho hlave a kresby v jeho ruke si nedali voľno, a tak sa materiál hromadil a hromadil, až ho v roku 2002 vydal svojím vlastným vydavateľstvom menom Albatross Exploding Funny Books. Tieto počiny si všimol gigant Dark Horse a prijal Powella pod svoje krídla. A tam je dodnes.

Aký je príbeh tohto Goona?

Goon vyrastal v cirkuse. Vďaka jeho veľkému predkusu a zhrbenej postave by ste si mohli myslieť, že tam bol atrakciou, ale to je omyl. On sa staral o kydanie sračiek z klietok zvierat a o občasné odrovnanie zombií, ktoré sa do cirkusu náhodou zatúlali. Goon je sirota a starala sa o neho jeho teta Kizzie, ktorá tiež pracovala v cirkuse. V jednu noc prišiel za šéfom cirkusu zločinec menom Labrazio, ktorý sa potreboval ukryť pred políciou. Šéf mu vyhovel, ubytoval ho v maringotke a Goon za Labraziom zo zvedavosti zašiel. Zrazu sa objavila polícia a obkľúčila maringotku. Labrazio použil Goona ako rukojemníka, ale medzi políciu a Labrazia sa postavila teta Kizzie, ktorá bola nešťastnou náhodou zastrelená. Labrazio policajtov zabil a pri nabíjaní zbrane poznamenal, že tá sprostá ženská sa mu nemala postaviť do cesty. Goona to naštvalo, uchopil skalu a rozmlátil ňou Labraziovi lebku. Zobral jeho čiapku, jeho malú knižku v ktorej boli zapísaní všetci, ktorí boli Labraziovi dlžní, a vydal sa do sveta. Vyhlásil, že pracuje pre Labrazia, ktorý sa údajne utiahol do ústrania, a že mu zveril velenie. A ľudia mu to zožrali aj s navijakom.

Má nejakých priatelov?

Má jediného, najvernejšieho priateľa menom Franky. Je menšieho vzrastu, plešatý, nemá zrenice a je mierne psychopatický. Na rozdiel od Goona, ktorý si vystačí s päsťami, používa Tommy Gun a rôzne kovové rúry, ktorými môže hocikomu bez obáv natiahnuť. Ale najradšej používa svoj nôž. A ešte radšej ho s výkrikom „Rybička do oka!“ zabodáva do oka zombiám a iným tvorom, ktoré si o to koledujú.

To je už druhýkrát, čo bolo spomenuté slovo zombia. V akom svete sa táto séria odohráva? Ide o postapo alebo o svet plný mágie?

Príbehy série Goon sa odohrávajú vo vlastnom svete, ktorý sa časovo nachádza niekde v období prohibície líznutej nadprirodzenom a absurditou. Máme tu gangstrov, zombie, vlkodlaka, upírov, príčetného/ši­aleného vedca, alternatívne vesmíry, mimozemšťanov… dokonca tu došlo aj k stretnutiu s Hellboyom!

Niekto taký ako Goon musí mať veľa nepriateľov.

Tak to je pravda. Jeho najväčším a dalo by sa povedať hlavným nepriateľom je Muž bez mena, tiež známy ako Zombácky kňaz. Ten sídli v časti mesta známej ako Osamelá ulica. To on môže za výskyt tých zombií, ako aj za iné odporné veci.

Vystupujú v tejto sérii aj iné postavy okrem už menovaných?

To teda hej. A všetky sú niečím zaujímavé. Máme tu napríklad Krkavca, ktorý je vďaka Zombáckemu kňazovi odkázaný na požieranie mäsa mŕtvych. Ďalej je tu Pavúk, obrovský hovoriaci pavúk, bratia Bláťáci, duo bažinných číhavcov, ktorý pracujú pre Goona. Sú tu vlkodlak Merle a Tulenie Médium, detská banda Bezbožných malých pankhartov… je ich veľa a každá je zaujímavá.

Takže sme prebrali zrod, históriu, priateľov, nepriateľov, čo ešte? Prečo je táto séria taká obľúbená?

No, podľa mňa je to tým, že sa neustále niečo deje. Niečo iné, neobvyklé, úchylné, retardované. V jednom príbehu Goon rieši problémy so zombiami, v ďalšom sa rozoberá história miestneho futbalového tímu, potom sme svedkami čudnej inscenácie príbehu Vianočná koleda, ďalšie číslo je napísané ako špeciál s dvomi príbehmi od rôznych autorov a tak podobne. Jednoducho, na túto sériu si treba zvyknúť. Buď sa vám zapáči hneď, alebo časom, alebo sa vám nebude páčiť vôbec. Tento komiks je písaný so srdcom a je to vidieť.

Takže toto je čudný komiks. Ako veľmi čudný?

Tak napríklad: Na pódiu stojí muž stredného veku. Na tvári má poriadne retardovaný výraz, oblečené má tričko, na ktorom stojí Magnet na baby a je opásaný plienkou. Vidíme, že muž sa začína na niečo sústrediť, začína napínať svaly a napína ich a napína a zatlačí. Áno, ten muž sa práve vysral do plienky. Ale to ešte nie je koniec. Retard siahne do plienky, vytiahne z nej hovná a rozmaže si ich po hlave. A trápenia ho zbaví Franky presne miereným výstrelom do oka.

Veď to je hrozné!! A toto vyhralo päť cien, takýto debilný fekálny komiks?!

O tom či séria Goon stojí za to sa môžete presvedčiť na vlastné oči, uši, nos a jazyk vďaka vydavateľstvu Comics Centrum, ktoré sa pustilo do zverejňovania Goonových patálií.


1. marca 2013
Marek „Keram“ Barányi