Tešme sa na hŕby spevníkov

Písně ze Středozemě – zpěvník poetického společenstva a hostů, Praha Straky na vrbě 2004

Vo výpravnej knižke s pevnou väzbou nájdeme na kriedovom papieri množstvo ilustrácií a vyše päťdesiat piesní od viacerých autorov. Melódie sú zaznačené v notových osnovách, aby si ich fanúšikovia mohli zahrať. Pred piesňami nájdeme úvod venovaný histórii Poetického společenstva, úvod, ktorý mnohé vysvetľuje, avšak neospravedlňuje gramatické rýmy, rytmus prajednoduchého folku, country a krčmových popevkov, country klišé typu: diaľky lákajú, cesta je ďaleká a voda volá či zámenu jednoduchosti archaizujúcich Tolkienových básní a piesní za triviálnosť.

Zápory v mojich očiach nedokáže vyvážiť ani spontaneita a hravosť Glumovho šušlania, povzdychov skurutieho odvedenca či vtipných označení piesní ako elfích ľudových. Možno, že by zmienené piesne obstáli v očiach etnografa ako produkt „moderného folklóru“, vycibrenejší zmysel pre poéziu pri rýmoch typu spát-dát; hlas-zas-čas či snů–dnů kvíli ako elfovia pri odchode na Západ.

Toľkoto k umeleckej /ne/hodnote. Inak však verím, že zborníček poteší mnohých, ktorí majú radi Tolkiena alebo si chcú len tak nenáročne zahrať a zaspievať.

Môže tiež poslúžiť ako dokument úsilia skupinky nadšencov (v závere nájdeme medailóniky o autoroch) – avšak dokument omnoho bohatší a cennejší obálkou (členovia spoločenstva by mali M.Broncovi pobozkať špičky nôh) než obsahom.

Je pekné, že táto knižka vyšla. Spoločenstvo tak nadobudne pocit, že ich zábava nevyšla nazmar. Akiste spolu zažili množstvo pekných chvíľ pri snívaní a spievaní o Stredozemi. Je celkom možné, že takéto (a možno i krajšie) chvíle zažijú aj iné skupinky či spoločenstvá pri hraní piesní z tohto spevníka či následnom vymýšľaní ďalších.

Potom knižka splní svoj účel a mne nezostáva než zaželať jej užívateľom veľa pohody, slnka i vody…a ešte viac šťastia pri hľadaní sponzorov, ktorí vydajú spevníky im.


28. apríla 2005
Miloš Ferko