Terminator Salvation: Šrot alebo nadupané žihadlo?

Réžia: McG, USA, 2009.

Konečne je to tu! Nápis Hollywood je na franforce, ulice L. A. sú dláždené ľudskými lebkami a troskami mesta dupocú chodiace mlynčeky na mäso s rotačnými guľometmi namontovanými rovno na železný skelet. Zakiaľ Connorovci sa tri diely snažili odvrátiť nukleárny „súdny deň“, fanúšikovia naopak snívali práve o postapokalyp­tickej vojne, podzemných bunkroch, táborákoch v televízore a pásakoch, pri ktorých tá lebková dlažba vykazuje žalostne nízky stupeň odolnosti. Skynet vyhral. A my konečne máme, čo sme chceli.

Alebo nechceli? Do tvorcu výplachových Charlieho anjelov sa vkladalo pramálo nádejí. Najmä ak mal nadväzovať na machra Camerona a zručného remeselníka Mostowa. McG sa do toho ale oprel s fanúšikovským zápalom a očividnou snahou tromfnúť Michaela Baya v počte výbuchov na jeden meter celuloidu. V oboch ohľadoch je celkom presvedčivý. Spustošený svet síce nadchne skôr uctievačov Streleného Maxa, ale zrúcaninová výprava je veľkorysá, špina hmatateľná, lebky veselo chrapštia a diaľnice pripomínajú slovenské vrakoviská po zavedení šrotovného. Narážok a prepojení na minulé časti je hojnosť – zo starého magiča Johnovi unavene radí stará Connorová (prípadne z neho chrčia Búchačky a ruže), dorastenec Kyle Reese trúsi osvedčené repliky a Arnoldova digitálna sánka, hoci sa objaví len na chvíľku, vyvoláva spokojné: „Yes!“

Výbuchmi a akciou McG nešetrí. Súboje a naháňačky s robotmi všetkých druhov a veľkostí jednoznačne dominujú filmu. Salvation má dravšie tempo než Judgement Day a niektoré scény (pád vrtuľníka, benzínka, diaľnica) sú ukážkami špičkového remesla. Triky sú bez výhrad a zvukové efekty bezpochyby „chytia“ minimálne nomináciu na Oscara.

Samozrejme, v tejto chvíli sa už treba pýtať, či je Terminator Salvation aj čosi viac než len veľký hlučný popcorn nabitý akciou a prvotriednymi trikmi. Natíska sa však aj protiotázka: bola sága Terminátor niekedy niečím viac? Kritici nového dielu by zrejme mali zobrať ihlu, prepichnúť si v očiach ten nostalgický šedý zákal a spomenúť si, že už Cameron im servíroval „iba“ áčkovo natočené sci-fi béčko o vraždiacom robotovi. T1 a T2 (o T3 ani nehovoriac) nemali o nič sofistikovanejšie príbehy než TS. Dokonca je dej štvorky o chlp spletitejší než staré známe „zlý robot chce zabiť hrdin(k)u a dobrý vojak/robot ju/ho zachraňuje“. So samotným scenárom je to už o čosi horšie. Hoci… sú nie celkom dotiahnuté charaktery a motivácie postáv chybou scenára?

Strihalo sa. Kvôli prístupnosti a rozumnejšej minutáži, na poslednú chvíľu, v značnom rozsahu a miestami necitlivo. Niekde ubudla akčná scéna (robot v podzemných tuneloch z úvodného útoku, videli sme ho v prvej upútavke), niekde vnady Moon Bloodgood (vo filme spoľahlivo identifikujete scénu, uprostred ktorej chýba pár kozatých minút) a solídnu paseku zanechal strihač aj v dialógoch. Samozrejme, platiaceho diváka nemusí zaujímať, čo spôsobuje škripot a zadrhávanie v motore filmu, ale vedomie, že chýba niečo, čo tam predtým evidentne bolo, určite nebolí až tak ako dejové diery spôsobené tým, že scenáristi prosto iba odflákli robotu (viď napr. katastrofálny „príbeh“ Wolverina).

Navyše, herci robia všetko pre to, aby nám aj na tom malom priestore, ktorý im medzi smršťami projektilov, šrapnelov a rozdriapaných plechov zostal, čo najlepšie „predali“ svoje postavy. Ďalší austrálsky sympaťák Sam Worthington (momentálne v gréckom brnení naháňa Medusu v novom Súboji titanov) takmer zatieni Balea a záverečný ťah, hoci mu ho scenáristi vymysleli minútu pred dvanástou, nie je až taký nelogický a neodôvodnený, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Ani Yelchin či Bloodgood sa nestratia a veterán Michael Ironside sedí do úlohy nasratého veliteľa odboja ako kožená bunda na Schwarzeneggera.

Nie, Terminator Salvation sa prvým dvom častiam nevyrovná. McG nie je (a nikdy nebude) Cameron. Ale rozhodne ide o dôstojné pokračovanie. Kto pôjde do kina na zábavnú akčnú jazdu, dostane… zábavnú akčnú jazdu. Kto má T2 zafixované ako vrcholné dielo filmovej sci-fi a teraz bedáka, že TS nedosahuje filozofickú hĺbku Blade Runnera a 2001: Vesmírnej odysey, mal by sa prefackať a prebrať z ilúzií. V každom prípade, budeme sa tešiť na DVD s rozšíreným director´s cutom, ktorý prehĺbi charaktery a vzťahy a hádam ponúkne aj hustejšiu atmosféru „robotického útlaku“.


Terminator Salvation

Réžia: McG

Žáner: sci-fi

Scenár: John Brancato, Michael Ferris

Výroba: USA, 2009, 115 min.

Hodnotenie: 75%


16. júna 2009
Ďuro Červenák