Temný soumrak (zbierka)

Morrell David

Ako som sa tak postupne prehrabovala ponukou kníh z posledného obdobia, natrafila som na jednu z minuloročnej produkcie, ktorá ma zaujala iba menom autora. David Morrell je spisovateľ, z pera ktorého som čítala už niekoľko dobrých vecí. Ako asi viete, je to autor skôr detektívnych a špionážnych románov a preto ma veci, ktoré sa mi od neho teraz dostávajú do rúk, príjemne prekvapujú. A rovnako je to aj s titulom Temný soumrak. Pod týmto názvom sa totiž skrýva zbierka horrorových poviedok. Nachádzame tu šestnásť celkov, nie všetko sú však poviedky. Sú tu aj krátke reminiscencia na vlastnú literárnu dráhu, spomínanie na to, kto a ako ovplyvnil autorovu tvorbu. Z tohoto pohľadu teda vrelo odporúčam prečítať si aj predhovor.

Kapky – po príchode domov nachádza muž všetko prázdne, všade podivné kvapkanie a kaluže mlieka. A v izbe na poschodí svoju matku, zbitú a zbavenú zmyslov. Čo sa skrýva v domčeku pre bábiky a v škatuli na hračky? Prečo je všade toľko mlieka?

Partneři – všetko, čo trvá pridlho, omrzí. Aj obchodné partnerstvo. A nastúpi nenávisť a žiarlivosť. Čo s tým? Najmeme vraha a zbavíme sa partnera z firmy. Lenže – čo ak si aj partner najme vraha? Toho istého, ktorého sme si najali my?

Temný soumrak – v meste miznú deti. Všetko nasvedčuje tomu, že páchateľom je stará žena, žijúca osamote a všetkými považovaná za bláznivú. Ale ženu nájdu mŕtvu. Kto je teda páchateľom?

Skrytý smích – sú domy, ktoré majú svoje tajomstvá. A niekedy je lepšie nesnažiť sa tieto tajomstvá objasniť a nerušiť pokoj takýchto domov…

Psací stroj – ak je autor v kríze a tlačí ho termín, robí, čo vládze. A keď niet na čom, kúpi si najpodivnejší písací stroj, aký kedy videl. A stroj začne tvoriť… a autor sa začne meniť. Čo sa stane, keď sa tvorivá kapacita stroja vyčerpá a autor už nie je schopný vlastnej tvorby?

Past na nerozhodné – jedna z autorových reminiscencií a zároeň úvod k nasledujúcej poviedke.

Ale já pořád slyším tvůj hlas – ak ste profesor a zamiluje sa do vás vaša študentka, nie vždy je to idylka. A ak je tá študentka na vás absolútne fixovaná a jej láska trvá až za hrob…

Bouře – nikdy sa nevysmievajte z vecí, ktorým nerozumiete. Nikdy neponižujte ľudí, ktorí veria tomu, čo robia. Nikdy neznevažujte indiánskych šamanov. Môže sa vám to vypomstiť…

Za tyto a všechny mé hříchy – existujú bohom zabudnuté miesta, ktoré v nás vyvolávajú hrôzu. A ak na týchto miestach žijú ľudia, nosiaci svoje hriechy nie v duši, ale na tele a na tvári, je táto hrôza tým väčšia a desivejšia. Ako sa dá týchto hriechov zbaviť? Ako s nimi možno žiť?

Černá a červená na bílém pozadí – pohľad na svet z iného zorného uhla – z pozície dieťaťa. Chlapca, roznášajúceho noviny. Malí kameloti sa však začínajú strácať. Miznú vždy v sprievode snehovej metelice…

Rituál – čo sa skrýva za úspechom? Aká je jeho odvrátená strana? Školské ragbyové družstvo žne úspech za úspechom a potom zrazu katastrofálna prehra. Ďalší zápas je však znova víťazný. Ako to? Je tréner naozaj bosorák, alebo je v tom niečo iné?

Cesta do Damašku – ďalšie z autorových zamyslení.

Mrtvý obraz – svet filmu je kúzelný. A raz za čas sa v ňom objaví skutočná charizmatická osobnosť. Zažiari – zhasne. A potom sa objaví ktosi iný a osobnosť je tu znova. Tá istá. Kopírujúca život svojho vzoru. Alebo sa vrátil originál? Je možné zlomiť osud?

Oranžová znamená úzkost, modrá šílenství – nie vždy je bezpečné pochopiť nádheru obrazu, význam umeleckého vyjadrenia, nie vždy je bezpečné pátrať v cudzom živote. Snaha o stotožnenie možno vedie k pochopeniu, ale aj k záhube.

Nádherné přerostlé vlasy hrobů – po tragickej nehode, pri ktorej stratil rodičov, nachádza v pozostalosti dokument, svedčiaci o jeho adopcii. Kto boli jeho skutoční rodiačia? Aké je tajomstvo jeho pôvodu? Aká hrôza je ukrytá pod týmto záhadným pláštikom?

Svatyně – aj toto je poviedka o strácaní. O bolesti a žiali za milovanými osobami. O mieste a spôsobe, ako si ich uchovať naveky, ako môcť ostať s nimi…

A sme na konci. Všetky tieto poviedky sú plné emócií, psychologicky skvele podané. Odrážajú sa v nich autorove zážitky, skutočné udalosti jeho života. Niektoré poviedky zaujmú svojou tajomnosťou, iné realitou bežného života. A čo je veľmi príjemné, tento výber zostavil sám autor a sám nám aj jednotlivé poviedky približuje, oboznamuje nás so svojimi zámermi a pohnútkami pri písaní. Ako celok teda kniha pôsobí dobre a kompaktne. David Morrell vo svojich krátkych útvaroch dokazuje, že nie vždy je na vytvorenie napätia a náslenú gradáciu potrebné množstvo – stovky strán, ale že hutný, tajomný a mrazivý príbeh možno rozohrať aj na malej ploche.

Myslím, že dobrú prácu odviedlo aj vydavateľstvo a že s obsahom knihy korešponduje aj obálka. Minulý rok mi táto kniha nejako prekĺzla medzi prstami a som celkom rada, že som sa k nej teraz dostala. Jej autor ma ňou naozaj príjemne prekvapil.

David Morrell, zbierka – horror (Alpres s.r.o / edícia KLOKAN, orig:Black Evening, úprava obálky All Desing, grafické studio Frýdek Místek, preklad: Dalibor Míček, 429 strán, pevná väzba, cena: 260,– Sk, ISBN 80–7218–379–6)


4. septembra 2001
Katarína Juričová