Ohnivé pero Q1 2010: Telo

Elen bežala o život. Bežala zo svojej izby na balkón, kde si nervózne s roztrasenou rukou snažila pripáliť cigaretu. Znova tá mulatka. Beštia. Už to bol takmer rok, čo ju privádzala do šialenstva a čím ďalej, tým to bolo horšie. Cítila, že stráca pevnú zem reality pod nohami.

Hustá tma. Elen počúvala ako sa jej do toho mŕtvolného ticha mieša zvuk rýchlo búšiaceho srdca s prerývaným dychom. Žmúrila do tmy a z bezmocnosti, že je ako slepá, sa rozvlykala. To má na svedomí zas ona. Hľadela okolo seba, lebo istota, že stojí niekde pri nej a nehybne na ňu upiera svoj neľudský zrak, ju privádzala do šialenstva. Vtom zažiarili v tme červené oči. Elen stŕpla. Jeden, pomalý krok za druhým. Blížila sa k nej a ona nemala kam ujsť. Zrazu po jej ľavom boku vyšľahli vysoké plamene a ožiarili mulatku stojacu tak blízko, že sa takmer dotýkali nosmi. „Bu,“ šepla jej do tváre a Elen s krikom odskočila. Mulatka sa pobavene uškŕňala. „Chcem sa ihneď prebrať!“ zvrieskla Elen. „Nemyslím, že ti to pomôže. Som tvojou súčasťou,“ mykla plecom. Elen sa rozbehla do tmy kašľajúc na to kam beží. Zrazu stratila zem pod nohami a padala do neznáma.

Uvedomila si, že kričí v posteli. Vyskočila, zažala svetlo a v zrkadle oproti zahliadla namiesto seba mulatku. Na pár sekúnd nevedela popadnúť dych. Pribehla k nemu a neveriacky si hladila tvár. Nebol to klam. Naozaj na ňu hľadela cudzia tvár. Oči sa zvláštne zaleskli, odvrátila sa a rozbehla sa s plačom na svoje útočište. Balkón. Držiac sa zábradlia rozdýchavala svoje zmiešané pocity. Nedalo sa to už vydržať. Nemohla to ignorovať. Stále nedokázala pochopiť prečo prišla a prečo jej ničí život. Čo s ňou má spoločné? Svet sa s Elen zatočil a zrútila sa na studený betón.

Na tvári pocítila chladnú zem. Dezorientovane sa začala zviechať na nohy a prekvapene zistila, že stojí v akejsi kamennej miestnosti. Pri stene stál vetchý, drevený stôl. Jedna stolička bola prázdna a na tej oproti sedela mulatka so známym úškrnom na tvári. „Daj mi konečne pokoj! Nič som ti neurobila!“ vynervovane ziapala. Mulatka vznešenej krásy sa chladne a zákerne usmievala. Sedela ako socha. „Nechceš si prisadnúť?“ zamatovým hlasom riekla. „A nemôžeš byť taká presvedčená, že si mi nič neurobila. Môj problém sa týka aj teba,“ povedala a rukou naznačila, že stoličku má voľnú. Elen roztrasene vykročila a celý čas nespustila z jej peknej tváre oči. Sršalo z nej toľko zla. Sadla si a čakala, čo bude. „Vieš si vôbec predstaviť aké ťažké bolo dostať sa až sem? Tak ďaleko do tvojej hlavy a získať nad tvojimi nočnými morami moc?“ pri posledných slovách zvýšila hlas a ukazovák si priložila k spánku. „Ale . . .prečo?“ šepla Elen. „Zlatko, asi o tom netušíš, ale na tvoju smolu som s tvojim narodením prišla aj ja. Som tu s tebou celý život. Musím trpieť v tvojej hlave, pretože ma do nej zavreli. No pozri kam som sa až dostala. A ty mi dáš svoje telo, pretože iba tak sa budem môcť vrátiť do môjho sveta,“ vyslovila všetko ako hotovú vec a Elen začínala chápať, že nad ňou nevyhrá. „Nedám ti nič zo mňa!“ zhúkla a vyskočila od stola. „Len si krič, tvoj život je dávno v háji a vezmem si tvoje telo nech sa budeš snažiť akokoľvek,“ pobavene sa oprela o operadlo stoličky. Elen sa zvrtla a rozbehla k dverám, rozrazila ich a všetko sa stratilo.

Pre poruchy spánku, z neustáleho strachu a mulatky, ktorá ju dokázala priviesť do jej snov kedy sa jej zachcelo, ostalo z Elen klbko nervov. Dva roky bola príliš dlhá doba. Stála na zábradlí balkóna. Nikto si nevezme toto telo. Je to iba jej telo a jej život. Vietor sa jemne pohral s orieškovými vlasmi, zavrela oči a skočila. Padala netušiac, že jediný spôsob ako sa mulatka mohla zmocniť jej tela, bolo dobrovoľne sa vzdať svojho života.

  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý týždeň jedna až dve.
  • Uzávierka súťaže nie je, súťaž potrvá, kým budú prichádzať príspevky.
  • Existujú čiastkové uzávierky, ktoré budú oznámené s dostatočným predstihom. Ku dňu čiastkovej uzávierky sa uskutoční vyhodnotenie poviedok, ktoré boli publikované medzi dvoma čiastkovými uzávierkami.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov, názor redakcie a hlasovanie, ktoré sa uskutoční po čiastkovej uzávierke.
  • Vyhodnotenie a odmenenie víťazov sa uskutoční priebežne, po ukončení hlasovania, dátum najbližšieho termínu redakcia oznámi s dostatočným predstihom.
  • Viac v pravidlách súťaže.

8. februára 2010
Petra