Tancovačky, oslavy, výročia

Posledník – február 2004

Fašiangy a plesová sezóna sú pomaly za nami. Scifisti ani tento rok príliš netancovali, aj keď osláv a výročí bolo dosť.

Ktovie, čím to bude. Aj keď všeobecný obraz scifistu ako človeka zastrčeného v kúte s knižkou v ruke, kým všetci tancujú, dostáva na conoch vážne medzery (alebo aj keď napr. Aľakša a Králik skáču v Aligátori na \„Smoke on the Water\“), stále sa nedarí zorganizovať scifistický ples. Tento rok to už vyzeralo na vážnu snahu, padla na chýbajúcom voľnom termíne v klube, kde sa mal ples uskutočniť. Tak možno o rok. Alebo bude majáles?

V každom prípade sa fanúšikovia fantastiky vo februári mali prečo zabávať. Bolo pár zaujímavých výročí. Tak predovšetkým, šesťdesiatku oslavovala legenda slovenskej fantastiky Jozef Žarnay. Ešte raz gratulujeme a veľmi nás teší, že pri tej príležitosti vznikla jeho internetová stránka. O polovicu menej – presne tridsať – je časopisov, ktoré môžete mať uložené v doskách s nápisom Fantázia (máloktorý časopis má tri tridsiate čísla – okrem tohoto tu bolo nepravé tridsiate „vďaka“ mojej chybe v úvodníku a ešte bude Fantázia 30). Jej najnovšie číslo je pozoruhodné tým, že nikto z autorov šiestich poviedok u nás či v Čechách nevydal knižku, pritom všetky ich texty sú považované za celkom kvalitné a skoro všetky poviedky skončili veľmi dobre v rôznych súťažiach a cenách – dve ich dokonca vyhrali. Nedať do čísla žiadne známe meno, vďaka ktorému by si ho čitateľ kúpil, sice bolo trochu riskantné, ale vyplatilo sa. Fantáziu mohli potešiť aj články na konkurenčných internetových stránkach – Sarden vydal veľmi pozitívnui recenziu a na Fantasyplanet vyšiel článok, ktorý hodnotil všetky tri v bývalom Československu vychádzajúce časopisy podľa rôznych kritérií – a Fantázia zvíťazila. No a napokon, oslavovať mohol aj Jožko Girovský, ktorému konečne vyšla v zahraničí poviedka. Poľský internetový časopis Fahrneheit pokračuje v publikovaní slovenských poviedok, čo nás iba teší.

Aj keď vonku to na jar zatiaľ nevyzerá, scifisti sa postupne prebúdzajú. V marci nás čaká autogramiáda Andrzeja Sapkowského v Brlohu, burza sci-fi knižiek a Starcon v Partizánskom. Tešte sa na to všetko s nami.


29. februára 2004
Martin Králik