Taký (ne)obyčajný mimozemšťan - vynovený "Ítí" opäť na plátnach kín

E.T. MIMOZEMŠŤAN (E.T. the Extra-Terrestrial: The 20th Anniversary), r. Steven Spielberg, USA, 1982/2002 (kino)

Píše sa rok 1982. Celý filmový svet žánru sci-fi funguje na troch základných elementoch, ktoré sa volajú George Lucas, Ridley Scott a Steven Spielberg. Jeden práve dokončuje tretí (vlastne šiesty) – záverečný diel svojej najslávnejšej trilógie (dnes už vlastne hexalógie), ktorá nanovo redefinovala pojem sci-fi a úplne zmenila význam slova špeciálne efekty. Ridley Scott ešte stále rezonuje v mysliach filmových nadšencov ako majster sci-fi hororu, ktorý nám dokázal, že nie všetky vaječné zárodky (hlavne tie mimozemského pôvodu) ukrývajú v sebe mierumilovnú inteligenciu. Navyše v tom istom roku naservíroval divákom ďalšiu lahôdku v podobe inteligentnej poľovačky na androidov – Blade Runner. A posledný z týchto troch zmieňovaných režisérov divákov na celom svete naposledy nadmieru pobavil dobytím stratenej, ale o to viac neustále hľadanej archy. Teraz vraj chystá niečo nové… nejaké minidielko, ktoré prísne drží v tajnosti…

O čom je príbeh? Zasvätení hovoria, že to bude sci-fi rozprávka pre deti!!! Znie to dobre, ale na potvrdenie či vyvrátenie faktu si všetci musia počkať až do 13. júna 1982. V ten deň sa vo väčšine kín na území USA ozve jedna z najdojímavejších viet celej filmovej éry: „E.T. phone home“. Veta, ktorú si od toho dňa budú pamätať milióny detí a dospelých na celom svete. A potom je to už všetko nad slnko v našej sústave jasnejšie. Steven Spielberg to dokázal. Za necelých 10,5 miliónov dolárov vytvoril dielo, ktoré sa cez noc stalo nielen kultové a nesmrteľné, ale hlavne majstrovsky natočené. Dielo, ktoré dokáže vzbudiť v každom človeku tie najkrajšie vlastnosti, dielo pri ktorého sledovaní sa všetci znova stávame deťmi.

Rok 2002. Do kín prichádza E.T. the Extra-Terrestrial – 20th Anniversary. Je to ten istý a predsa trocha vylepšený „Ítí“, akého poznáme. Poďme pekne po poriadku a začnime tým, čo sa nezmenilo. Je to samozrejme príbeh. Pre tých, ktorí posledných dvadsať rokov žili v inej galaxii, alebo v nejakom škaredom paralelnom vesmíre, v krátkosti načrtnem príbeh (ostatní kľudne môžu zaletieť o pár riadkov nižšie). Takže: Kde bolo tam bolo, za tmavej a pochmúrnej noci na úpätí jedného kopca v blízkosti „malého“ amerického mestečka pristála prieskumná loď s mimozemskými bytosťami, ktoré prišli študovať na našu matičku Zem faunu a flóru (hlavné tá druhá sa u nich teší veľkej obľube). Keďže v tej dobe si Mulder so Scullyovou ešte len vypĺňali prihlášku na strednú školu a o kariére v FBI iba snívali, tak sa naši návštevníci z vesmíru ani veľmi odhalenia nebáli. To bola ale chyba, pretože zrazu sa na kopec vyrútilo zopár tvrdých machov od polície, ktorí začali systematicky prehľadávať celé blízke okolie. A tak sa z pokojnej prieskumnej misie obratom stala situácia únikového charakteru, ktorá sa skončila tým, že mimozemská civilizácia tu jedného člena svojej výpravy zabudla. Ten mal potom celú hodinu a trištvrte na to, aby si našiel detských kamarátov, ktorí ho v blízkom kontakte tretieho (a následne aj štvrtého) druhu oboznámili so zvláštnosťami ľudského spolunažívania a pomohli mu nadviazať spojenie so svojou materskou loďou. V samotnom závere filmu sa potom odohráva záchranná akcia, pri ktorej právom neostane ani necht neobhryzený a ani jedno oko suché…

Ale už sa dostávame k tomu, čo nám E.T. po 20-ročnom exile vo vesmíre priniesol nového. Keďže v dnešnej dobe sa najväčšej obľube tešia 1 a 0 v digitálnej podobe, nemohol sa im vyhnúť ani tento film. Obraz je remastrovaný a nádherný, kryštalický úplne čistý. Podobnou digitálnou liečebnou kúrou prešiel aj zvuk. Keďže v roku 1982 o DTS a DD 5.1 nesnívali ani E.T.–ho príbuzní, tak zvuk v tej dobe bol iba mono. O to viacej poteší si teraz celý film vychutnať v DTS kvalite (film je navyše opatrený aj registrovanou značkou THX, ktorá je garanciou najvyššej kvality obrazu a zvuku). Takisto bola znova nahraná podmanivá a emociálne veľmi silná ústredná melódia od filmového hudobného guru dnešnej doby – Johna Williamsa. No a v neposlednom rade sa vylepšenia dočkali aj špeciálne efekty, výsledkom čoho je skutočnosť, že E.T. vyzerá reálnejšie a živšie ako ja, keď sa pozriem ráno do zrkadla. Okrem technickej obnovy sa film dočkal ešte jednej, a to veľmi podstatnej zmeny. Áno, vážení filmárikovia a filmušky, áno. Film je o celých 11 minút dlhší, čo nie je spôsobené žiadnou časovou anomáliou á la Akty X, ale tým, že maestro Spielberg do filmu vložil pôvodne vynechané scény. Pokiaľ nie ste hardcore fanúšikom tohto diela a každú noc nevytáčate na svojom mobile najnovšie číslo na E.T.-ho medzigalaktického mobilného operátora, väčšinu pridaných scén ani nepostrehnete. Za zmienku stoja hlavne dve scény. Prvá je tá, kde sa v epizódnej úlohe mihne Harrison Ford v úlohe riaditeľa školy. Mňa to veľmi pobavilo. Druhá, ktorá stojí viac ako za jedno pozretie je tzv. „kúpeľňová scéna“, ktorú som si hneď zamiloval. Nechcem ju do detailov opisovať, iba uvediem, že sa v nej E.T. potápa vo vani a následne mu Elliot už mimo vane predvádza efektné otvorenie plechovky s bublinkovým nápojom, ktoré sa skončí inak, ako bolo plánované. Čo sa týka zmien Elliotovho haloweenského kostýmu kvôli udalostiam z 11. 9. 2001 – môžem povedať iba toľko, že mi to vôbec nevadilo – filmu to nijako neprospelo ani neublížilo. Rovnaký názor mám aj na zmenu arzenálu zbraní v rukách pánov policajtov. Jednoducho v momente, keď na plátno doplávajú scény s týmito zmenami, ste už natoľko uchvátení magickou atmosférou filmu, že vás podobné detaily nezaujímajú.

Už pred 15 rokmi, keď som E.T.-ho ako 8-ročný videl prvýkrát na videu (bola to nejaká piata kópia, takže kvalita bola nižšia ako u výrobkov značky HUGO MILETIČ), som bol očarený. V žilách mi vtedy kolovala neopísateľná radosť a blaho. Časom sa tento pocit pri pozeraní filmov vytrácal. Až tento rok som znova zažil niečo podobné. Najprv to bolo pri sledovaní Pána prsteňov a opäť teraz, keď som videl obnovenú verziu E.T. Preto všetkým odporúčam, aby si išli tento film pozrieť do kina, pretože to je miesto kde E.T. patrí a kde mu to najlepšie sekne. A my diváci sa môžeme na magických 115 minút stať deťmi a prežívať jedno z najkrajších dobrodružstiev našej fantázie. Prežívať ho s kamarátom z inej planéty, kamarátom, ktorý v našich srdciach a mysli ostane navždy nesmrteľný a oslavujúci tie najkrajšie hodnoty – priateľstvo, lásku a radosť.

Hodnotenie: 10/10 (Červenák: novú verziu som zatiaľ nevidel, ale bez debaty 10/10)&nbsp Michal Jedinák


28. marca 2002
Fandom SK - PR