Súťaž Martinus Cena Fantázie v 18. ročníku odštartuje svoju novú, „zelenšiu“ éru

MCF 2020 logo

Poznáte ten pocit, keď človeka niečo núti sadnúť si k počítaču a začať tvoriť? Sprevádzajú vás denne žánre sci-fi, fantasy a horor? Máte plnú hlavu iných svetov, tajuplných mýtických bytostí alebo nových technológií? Už viac neodkladajte svoju tvorbu do tmavej zásuvky pracovného stola a pošlite ju do najprestížnejšej žánrovej poviedkovej súťaže Martinus Cena Fantázie! Práve teraz máte možnosť otvoriť si dvere do slovenskej literárnej fantastiky.

Občianske združenie Fantázia a Multiverzum vyhlasujú už 18. ročník súťaže. Zapojte sa a predstavte svoju tvorbu celému Slovensku. „Na registráciu poviedok majú záujemcovia ešte dva mesiace – apríl a máj. Minulý rok sa do súťaže zapojilo viac ako 200 poviedok a veríme, že v roku 2020 toto číslo opäť porastie,“ hovorí jeden z hlavných organizátorov Ivan Aľakša.


Nové posily

Najdôležitejšou novinkou, ktorú sme v roku 2020 pripravili, je spolupráca s Multiverzom, ktoré sa venuje najmä popkultúrnej publicistike na portáloch Multiverzum a Fantasy knihy.

Multiverzum pôsobí na tuzemskom mediálnom trhu už niekoľko rokov. Informuje o aktuálnom popkultúrnom dianí, na portáli Multiverzum nájdete recenzie kníh, komiksov, filmov, seriálov, ale aj rozhovory a všetky novinky zo sveta fantastiky. „Keď nás Ivan Aľakša oslovil s ponukou spoluorganizovať najprestížnejšiu žánrovú poviedkovú súťaž na Slovensku, pre Multiverzum to bola jasná voľba. Martinus Cenu Fantázie naša redakcia roky sleduje a podporuje, teraz sa môžeme pričiniť o jej rozvoj,“ zdôvodnila rozhodnutie zapojiť sa Eva Piarová z Multiverza. Zároveň dodáva: „Dúfame, že tím, ktorý sme na to vytvorili, bude pokračovať v úspešnom projekte, ktorý Lucia Lackovičová a Ivan Aľakša roky budovali. Môžete sa tešiť na veľké veci.“


Rok 2020 bez papiera

Osemnásty ročník súťaže Martinus Cena Fantázie otvorí aj jej novú, „zelenšiu“ éru. „Naším primárnym cieľom je postupný prechod na ‚eko‘ fungovanie ocenení,“ zdôrazňuje Ivan Aľakša z OZ Fantázia. Ďalej vysvetľuje: „Porotcovia fungovali ekologicky, s elektronickými čítačkami, už dávnejšie. Chceli sme však posunúť súťaž ešte viac k zelenému zmýšľaniu. Aktuálne preto prechádzame aj na bezpapierovú registráciu poviedok. Súťažiaci už nemusia posielať poviedky poštou, stačí, ak vyplnia formulár na webe cena.fantazia.sk.“

Členov poroty, ktorá bude poviedky hodnotiť, odhalíme postupne počas mája. Medzi jednotlivými oceneniami nájdete už tradičné, ale aj nové kategórie. Jedným z nových ocenení bude Cena Multiverza za najlepšiu poviedku autora alebo autorky do 15 rokov.


Jednotlivé ocenenia

Hlavná cena – rozhodujú hlasujúci čitatelia.

Cena poroty – udeľuje porota.

Cena Bibliotéky – udeľujú zástupcovia veľtrhu Bibliotéka.

Cena Béla – udeľuje vydavateľstvo Artis Omnis za najlepšiu hororovú poviedku.

Cena spoločnosti Eset pre najlepšiu sci-fi poviedku.

Cena pre najlepšiu fantasy poviedku – udeľuje OZ Fantázia za najlepšiu fantasy poviedku.

Cena Multiverza – udeľuje Multiverzum za najlepšiu žánrovú poviedku autora či autorky do 15 rokov.

Fantasy Award – najlepšia poviedka v anglickom jazyku.


Registrácia súťažných poviedok prebieha od 1. 4. do 31. 5. 2020 na stránke cena.fantazia.sk.

Odovzdávanie cien súťaže Martinus Cena Fantázie 2020 je naplánované na sobotu 14. novembra 2020 už tradične počas knižného festivalu Bibliotéka v Incheba Expo Aréne v Bratislave.

Všetky potrebné informácie nájdete na webovej stránke Martinus Cena Fantázie.


Zdroj: Martinus Cena Fantázie


9. apríla 2020
Fandom SK - PR