Supermrakodrap využije vietor na pohon vlastných veterných turbín...

Po dokončení v roku 2008 bude londýnska výšková budova Citygate Ecotower pravdepodobne najvyššou budovou na svete – dosiahne výšku 460 m a má mať 112 podlaží. No najpozoruhodnejší na návrhu budovy je jej vlastný energetický systém, ktorý zahrnuje veterné turbíny a solárne panely na fasáde.

Autori návrhu a projektovej kancelárie M3 Architects poukázali na skutočnosť, že v minulosti navrhované i postavené výškové budovy sa nezaoberali spotrebou a využívaním elektrickej energie. Rozhodli sa preto celý návrh podriadiť tomuto cieľu vrátane architektúry. Využili silu vetra zaťažujúceho konštrukciu a zakomponovali ju efektívne do súboru stáleho i užitočného zaťaženia stavby tak, aby dosiahli optimálne namáhanie základovej škáry. Nosný rámový skelet budovy je z oceľových rúr vyplnených železobetónom.

Na využitie energetickej sily vetra slúži veľký zvislý kanál klinovitého tvaru v strede budovy (na malom obrázku), cez ktorý podľa tzv. „komínového efektu“ zostupuje veterný prúd priamo k turbínam medzi 19. a 24. podlažím. Získanú elektrickú energiu spolu s energiou získanou sklenými solárnymi panelmi obloženia fasády využijú na pohon počítačov v administratívnej časti a možno i na pohon jedného z výťahov.

Citygate Ecotower má stáť v blízkosti niektorej zo staníc metra tak, aby ľudia mohli vyjsť z metra a dostať sa na svoje pracoviská bez toho, aby museli vystúpiť na úroveň ulice. Je to logická myšlienka, ale vo veľkomeste bude problém nájsť v blízkosti stanice metra dostatočný podzemný priestor na mohutné základy budovy, jej štyri podzemné podlažia i prístupový koridor. Podzemie Londýna je ako vo všetkých veľkých mestách popretkávané systémom inžinierskych sietí i dopravných zariadení a ich prekládka je v zastavanom priestore veľmi obmedzená, drahá a neraz úplne nemožná. Projektanti po prieskume vytypovali oblasť východného Londýna a veria, že miesto na stavbu nájdu.

Miestny plánovací úrad má schvaľovať stavbu ešte v tomto roku. Pravda, takú veľkú a významnú stavbu musia odsúhlasiť aj viaceré štátne a mestské inštitúcie. Jednou z nich bude i úrad pre leteckú dopravu, pretože postavenie Citygate Ecotoweru ovplyvní aj letové trasy a letové poriadky. Ak všetko pôjde dobre, stavať by mali začať v roku 2002.

&nbsp Calibre


27. marca 2002
Fandom SK - PR