Štvrté mŕtve dieťa

Land of the Dead

S predstavou života v postapokalyp­tickom svete prichádza po dvadsiatich rokoch režisér George A. Romero. Otec zombie filmov sa vracia a ukazuje Zem plnú nemŕtvych, kde sú živí obyvatelia v menšine.

Land of the Dead (Krajina mŕtvych) je štvrtou časťou zombie ságy, počnúc filmom Night of the Living Dead, Dawn of the Dead a Day of the Dead. Romero nestratil ani štipku zo svojho povestného štýlu a v plnej kráse nám prináša na zlatom podnose svoj najnovší počin.

Skupina ľudí sa snaží zostať čo najdlhšie živými. Vytvorila sa, tak povediac, triedna spoločnosť – klasická hierarchia, kde bohatí sú hore a chudobní dole. Niekde uprostred sa nachádzajú nájomní žoldnieri, medzi nimi aj hlavné postavy Riley (Simon Baker) a Cholo (John Leguizamo). Rabujú už aj tak dosť vyplienené mestá a prinášajú tovar nevyhnutný na prežitie. Hlavným pohlavárom je Kaufman (Dennis Hopper), vrchol triednej pyramídy, ktorý všetko riadi z pohodlia svojho prezidentského apartmánu. V rovnakom mrakodrape žijú aj boháči srkajúci tie najvyberanejšie ročníky vín, zatiaľ čo sa chudobní vo vnútri mesta snažia vyrovnať ako s tragédiou globálneho charakteru, tak so svojím postavením v sociálnom rebríčku. Kaufman im dal ,,chlieb a hry“ z čoho mu plynú ďalšie zisky.

Rovnako ako v predchádzajúcich filmoch, ani v tomto nejde o bezhlavé vyvražďovanie ľudí a zombie. Aj štvrté pokračovanie so sebou nesie určité posolstvo: kritika americkej spoločnosti proti izolácii pred svetovým terorizmom, triednymi rozdielmi a pod. Možno sa mi to zdá, ale postava Dennisa Hoppera ako mocnára mi až podozrivo pripomínala súčasného amerického prezidenta. Spojené štáty nie sú všetko a Romero to dáva jasne najavo.

Mnoho prvkov Krajiny mŕtvych pramení aj zo Snyderovho remaku a Peggovho a Wrightovho Shaun of the Dead. Preto boli poslední dvaja spomenutí prizvaní na natáčanie a, samozrejme, sa na ňom aj aktívne podieľali. Pozornosť upúta hlavne Dead Reckoning, čo je namakanejšia obdoba autobusu vraždiaceho zombie z Úsvitu mŕtvych.

Nesklame ani trojica hlavných hrdinov: Simon Baker (The Ring 2, Red Planet, Sunset Strip) v postave charizmatického žoldniera Rileyho, ktorý sa vzoprie triednemu systému a rozhodne sa naplniť svoj osud, a sexi Asia Argento (xXx, Last Days) – prostitútka, ktorá bola pôvodne trénovaná do Kaufmanovej armády. Ťažké zbrane neboli jej silnou stránkou, tak jej Kaufman pridelil nové remeslo. Skupinku uzatvára skvelý Robert Joy (Fallen, Waterworld, Pretty Persuasion) v úlohe mentálne zaostalého Charlieho, Rileyho kamaráta, ktorý mu sekunduje vďaka skvelej muške. Romero vytvoril veľmi zaujímavú vzorku hlavných protagonistov. Do veľkej miery sú odlišní, ale zároveň ich spája mnoho iných vecí, ako vzájomná lojalita, vytrvalosť niečo dosiahnuť a tým pádom naplniť svoj osud. Všetky tri postavy sa navzájom ovplyvňujú , predovšetkým Riley a Charlie, ktorých spája spoločná minulosť. Je to proste chémia, ktorá funguje a prinúti diváka s hrdinami sympatizovať, vo veľkej miere s Charliem, keďže je iný ako ostatní. Za zmienku stojí aj John Leguizamo. Od začiatku filmu profilovaný ako postava zastávajúca svoje sebecké ciele, neskôr jedinec rozhodnutý napadnúť triedny systém.

Na druhej strane, čo trošičku zamrzí, je vo filme vidieť inováciu Romerovej živej smrti. Zombie už nie sú len ľudské schránky vyhľadávajúce čerstvé zakonzervované mozgy. Bohužiaľ, Romero do nich vkladá primitívne schopnosti ako spomienky na veci zo svojho predchádzajúceho života, ktoré sa postupne vyvíjajú.

O špeciálne gore efekty sa postaral Greg Nicotero a jeho partia, ktorí sa podieľali na projektoch ako The Chronicles of Narnia, The Amittyville Horror, Texas Chainsaw Massacre. Na svoje si prídu fanúšikovia odporných zombie make-upov, ale aj hláv ovísajúcich na kúskoch šliach.

Každopádne sa Romero po dvadsiatich rokoch opäť vytiahol. Keďže komerčný úspech bol nad očakávania, rozmýšľa sa aj nad pokračovaním. Skok medzi jednotkou a dvojkou by nemal byť príliš veľký. Druhý diel bude sledovať osudy hlavných postáv a ich cestu smerom na sever. Dúfajme, že sa čoskoro rozbehnú predprodukčné práce, aj keď Romera čaká veľká konkurencia.

V Amerike už bola Krajina mŕtvych vydaná na DVD. Snáď sa distribučné firmy posnažia a budeme mať to potešenie pokochať sa Romerovým štvrtým (ne)mŕtvym dieťaťom doma.


7. februára 2006
Martin Kudláč