Střet králů

Martin, George R. R.

Čo sa stane, keď kráľa zabije na love kanec? Nuž kráľom sa stane jeho syn. Ale čo keď to nie je jeho syn? Čo keď mu kráľovná nasadila parohy s vlastným bratom? Závisí na tom, kto o tom vie… A kto má dôkazy. A ako dlho ostane nažive.

Střet králú je druhá časť zo série Píseň ledu a ohne. Rovnako ako prvá časť, aj táto je plná intríg a aký taký humor tu predstavuje len jeho vulgárna forma v podaní jedného z nespočetných hrdlorezov preháňajúcich sa v divom chaose, ktorý nastal v siedmych kráľovstvách po smrti kráľa Roberta. Doba je temná a krutá, túžba po moci a bohatstve silnejšia ako ľudskosť. Niet sa čomu smiať.

A rodina lorda Starka sa snaží prežiť.

Najstarší syn Robb sa stal kráľom severu, ale nie je jednoduché udržať na uzde divokých severných lordov. Jeho matka – lady Cattelin sa mu snaží pomáhať a radiť, ale mladý Kráľ zimy sa nemôže stále skrývať za matkine sukne. Zodpovednosť je na ňom. Verí svojmu priateľovi Theonovi Greyjoyovi natoľko, že ho pošle späť domov na Železné ostrovy s návrhom na spojenectvo. Železné ostrovy sa však opäť vracajú k svojej starej viere a Potopený boh velí žať a nesiať.

Jon – bastard lorda Starka sa vydáva spolu s výpravou Čiernych na prieskum ďaleko za Ľadovú stenu. Lord Mormont – veliteľ Čierne hliadkysa rozhodol, že už nemôže len tak čakať kedy Divokí a Iní zaútočia a rozhodol sa o protiútok. Kam však všetci Divokí odišli? A kto je naozaj Kraster?

Arrya sa po otcovej smrti dostala do svojráznej opatery Jorryho z Čiernej hliadky a nebyť Syriovho výcviku, asi by neprežila nasledujúce kapitoly. Syrio ju však nestihol naučiť všetko čo vedel a tak si malá Arrya musí poradiť ako vie. Rod Starkov si opäť raz našiel cestu k rodu Baratheonov, ale ani samotný Gendry – Arryin priateľ, netuší prečo chce kráľovná jeho smrť.

Sansa sa konečne vyliečila z naivity, ale cena bola vysoká. Hlava jej otca, ktorú jej ponúkol jej milovaný princ ju definitívne zobudila z jej ružových snov. Teraz musí najmä prežiť na dvore plnom Lanisterských levov. A zdá sa, že pomoc prichádza nie odtiaľ odkiať by to čakala, lež z úplne opačnej strany.

Bran sa ako tak vyrovnáva s tým, že nemôže chodiť. Sny o trojokej vrane sú však stále nástojčivejšie a po rozhovore s hosťom z Močiarov sa zdá, že zelenoveštci sa vracajú do severných krajov. Už v predchádzajúcej knihe sa zdalo, že vstupuje na cestu šamanov…

Tyrion – mrzák na tele s mozgom génia a zatrpknutou dušou sa dostáva na dvor chlapčenského kráľa Joffreya a veľmi rýchlo zavádza to, čo svojej milovanej Šae predstavil ako spravodlivosť. Je to pokrivené rovnako ako jeho telo, ale rovnako ako v ňom sa v tom skrýva snaha o ľudskosť. A tiež veľmi hlboko…

Toto všetko sa odohráva na pozadí vojny o Dračí trón. Kráľov, alebo aspoň lordov, ktorý sa nimi cítia, je šesť a žiaden dobrovoľne neustúpi. A za morom rastú v opatere Dračej matky traja draci…

Táto sága ma oslovila. Dej je premyslený, ale nie chladne vypočítaný. Emócie sú pravé a každá kapitola je písaná z hľadiska niektorej z postáv. A keďže sú veľmi výrazné, človek sa veľmi rýchlo dokáže vcítiť do ich situácií a prežíva s nimi ich osudy. Najviac mi na tejto fantasy ságe chýbala mágia, ale zdá sa, že sa pomaly vracia a pravdupovediac, čarodejovia, ktorí okolo seba metajú ohnivé gule, sú smiešni oproti tomu, čo sa deje v Kráľovom prístavisku. Ak sa Vám páčil Edddings, a máte radi nie len premyslený dej, ale aj emócie a hrdinov plných života, vrátane ich chýb a predsudkov, určite sa Vám táto sága bude páčiť. Ak však máte radi poviedky, rýchle rozuzlenia a nenávidíte 600 stranové knihy, nuž… prídete o skvelý príbeh.


1. februára 2001
Jarrok