Strašidlá v Brlohu

Strašidlá v Brlohu
Ďuro Červenák: Dialektika!
Takto nám pomaľoval ruky Ďuro Maxon.
Sen všetkých odporcov Fantázie - Ivan dostal do držky...

Viem, nie je zvykom, keď píše reportáž z nejakej akcie sám organizátor. Predpokladám, že ma zopár z vás za to napadne v komentároch (bojím, bojím), ale pokúšala som sa osloviť viacero zúčastnených. Žiaľ, odmietli. Vraj si z danej noci nie všetko pamätajú. Vraj som to mala od „A“ po „Z“ pod palcom ja a tak som jediná, ktorá vie čo sa vlastne dialo… No a keď už som bola povýšená na takéhoto Vševedka, tak sa vám pokúsim Halloween Party z BRLOH-u trošku priblížiť. (Medzi nami – ani ja som nezachytila celkom všetko – ale nikomu to nehovorte, ok?)

Tak teda.

Halloween sme sa v Brlohu rozhodli oslavovať prvýkrát. Mala som z toho trochu trému, pretože teraz nešlo o oslavu narodenín, či „posedenie pod jedličkou“ len pre pozvaných, ale bol to pokus odmeniť našich zákazníkov za to, že sú tu celý čas s nami a tak im poskytnúť akúsi pridanú hodnotu – zábavu. Nie, nebolo to limitované nákupom, nebolo to len pre zákazníkov, ktorí u nás minú posledné peniaze, chceli sme urobiť jednoducho oslavu aj pre tých, ktorí pôjdu len tak okolo.

Deň PRED, keď sme s Bystrom aranžovali priestor, nám trochu vŕtalo v hlave niekoľko otázok: Má vôbec takáto akcia zmysel? Obstojí Halloween v Brloh-u v silnej konkurencii rôznych party v bratislavských krčmách? Príde vôbec niekto? A v maske? Cúvnuť sa už nedalo a tak boli nasledujúci deň „kocky sú hodené“. Nech to dopadne akokoľvek, urobíme všetko pre to, nech sa aj ten jeden jediný zákazník čo možno príde, cítil dobre. Tak dobre, že by to povedal kamošovi, bratovi, sestre, manželke,…a oni všetci budú doma „plakať do vankúša“ pretože neprišli. CHA, počujete ten plač? Normálne sa zdvyhol Dunaj z tých slz. Dobre, dobre – preháňam!

Takže k veci. Tak, ako sa začalo stmievať a prvé príšery a strašidlá vyliezať do noci, premena na mátohy a iné potvory postihla aj nás. Na vylepšenie krvného obrazu sme rozliali do pohárikov prvú fľašu Finlandie, do skúmaviek pripravili transfúziu – nápoj Dracula, zápalili prvé z 50-tich sviečok a postupne sa aj u nás v Brloh-u začali schádzať duchovia, príšery a čarodejnice.

Zámerne sme v našom Halloween-ovskom programe neuviedli presné časy, čo sa kedy bude diať, pokúsili sme sa o spontánnosť. A tak sa príšery (aj tí, čo tvrdili, že načo maska? Veď ja som maska sama o sebe) spontánne zoznamovali, klebetili, popíjali, bavili. Vytvorili tak dobrú atmosféru a niektorí sa „zakecali“ natoľko, že som začala rozmýšľať, či vôbec to chystané Červenákove premietanie chcú. Ale keď si zopár jednotlivcov posadalo na zem, bol to signál videopásmo spustiť. Ako predohru sme najskôr uviedli ukážky z pripravovanej hry PRIMAL na PlayStation 2. Hra má vynikajúcu hororovú atmosféru, hudbu a vyzerá naozaj skvele. Na jej recenzovanie však nechám priestor iným a inde. Prišla teda chvíľa na hororové vidopásmo Ďura Červenáka s príznačným názvom 10 strašidiel. Videla som iba prvé štyri, ale keby existovali nejaké majstrovstvá v premietaní vidopásiem, tak Ďuro by bol Majster. Ľudia sa tak tlačili na schodoch, že nám strhli celú pavučinu natiahnutú od zábradlia po strop. Konečne však viem, prečo sú jeho premietania na IC tak populárne a vám, čo ste ich nikdy nezažili, môžem len odkázať – tak vám treba!

Po Ďurových strašidlách bolo treba osviežiť telo i ducha a na to sa hodí Red Bull. Asi aj tento nápoj má svoju vlastnú planétu, lebo tak, ako na Istrocon prišli záchranárky z planéty Finlandia, aj na Halloween party do Brlohu prišli mimozemšťanky ponúkajúce nápoj, ktorý vám dáva krídla. A krídla dal najmä mužskému osadenstvu, ktoré sa okolo nich zhŕklo a chvíľu im nedovolilo opustiť priestory Brlohu. Podarilo sa im to až po sľúbení, že prídu zase a tú Draculu už ozaj ochutnajú a čuduj sa svete – ozaj prišli. Asi si neuvedomili, že pod umrlčími maskami prítomných sa skrývajú skutočné scifistické kreatúry…

Ďalším hosťom Halloween-skej party bol Juraj Mad Maxon, ktorého hádam tiež nemusím nikomu predstavovať. Ale keby náhodou, tak je to taký maliar, asi 185 cm vysoký, pevne stavaný, so zmyslom pre humor, technikou airbrush… Jáj toto nie je zoznamka? No skrátka prišiel čas na bodypainting. Zábava už mierne pokročila, v prízemí sa to zvrhlo na turnaj v hre Teken 4 a tak sa hore – keď MadMaxon rozbalil svoje „nádobičko“ (kompresor a farbičky) – mohlo ísť na to! Prítomných to tak vzalo, že z pôvodne zamýšľaného farbenia len prstov bola celá ruka (o tom je tuším nejaké príslovie) a okolo druhej ráno si už niektorí jedinci dali pomaľovať aj brucho či celý chrbát.

Tu si neodpustím malý reklamný vstup: Mad Maxon, práve na Halloweene, spustil svoju novú webstránku www.madmaxon.com (ktorú má na svedomí Monika Laciková), takže kto si to nevšimol v krátkych správach tu, na FOL, či sa to nedozvedel inak, tak to oznamujem teraz. Koniec hlásenia.

Na záver už dodám len nejaké čísla, ktoré sa mi zdajú výstižnejšie, než ďalšie opisy: Takže, zúčastnilo sa cca 60 spokojných ľudí, zábava trvala do 3. hodiny rannej, vypilo sa cca 15 fliaš alka, 30 plechoviek Red Bull-u, nočná tržba bola 150,80 (z toho jedna Fantázia # 23 – gratulujeme), vyhrali sme turnaj v Tekene (Brloh vs Fantázia 3:0) a po akcii cca 50 zákazníkov, ktorí otvorene povedali, že keď videli upútavku v TV správach, rozmýšľali či prídu a teraz ľutujú. A čo vy? Tiež vás štve, že ste neboli?

Nebojte sa – myslíme na vás a už teraz pripravujeme ďalšie (dúfam, že rovnako vydarené) akcie.

Na fotografiách Miloša Laciku je (zhora dolu):

  • strašidlá v Brlohu
  • Ďuro Červenák
  • Takto nám pomaľoval ruky Ďuro Maxon
  • Sen všetkých odporcov Fantázie – Ivan dostal do držky…

Ostatné Milošove fotky z Halloween party v Brlohu nájdete tuto: http://www.istrocon.sk/…lloween2002/


8. novembra 2002
Henka Galgóciová