Starwars: Jedi outcast

Lucasova mašinéria ságy Star Wars sa dá prirovnať k tlačiarni na doláre. V kinách máme už 5. časť série Star Wars (vlastne druhú, ale trochu pochaosili s číslovaním, veď viete, o čom je reč), na predchádzajúce diely sa stále predávajú práva – VHS, DVD, umelé panáky, tričká, plagáty, masky, WC papier, kondómy, Wiliamsove soundtracky a v neposlednom rade hry z tohto rozprávkového Sci-Fi sveta. LucasArts (predtým na 8 bitoch LucasFilm, spomenie si niekto na Eidolon?) mal 80% hier hovädsky úspešných, fanúšikovia ich žrali ako prasce pomyje. Série adventúr z Opičieho ostrova, simulátory X-Wingov, Tie-Fighterov a iných krídel, dve realtime stratégie, kopa detských hier, strieľačky vo vesmíre, preteky lietajúcich člnov (?) a akčnáky o rytieroch Jedi. A to je práve to, na čo Jedi outcast nadväzuje.

Kylieho Katarna ste popreháňali už v predchádzajúcich dieloch Jedi knight, Jedi knight 2 a Mysterious of Sith, kde sa vzdal svojej Sily (prešiel na borovičku). Základňa Lucasových štúdií s obrovským archívom zvukov, muziky, textúr, 3D modelov, dobre platených režisérov, producentov a vymysleným fungujúcim svetom je zlatá baňa pre akýkoľvek počin vo svete hier. Ešte je potrebný engine – ten kúpme najlepší a najdrahší – Quake 3, vývojársky tým – zaplaťme Raven (tiež legenda vo svete games), zásobujme verejnosť videami, screenshotmi a keď to je hotové, čakajme na bubáky. Ísy byznis. Tento potenciál v hre riadne poznať. Q3E sa činí, grafika je podarená, interiéry aj exteriéry. Stretnete robotíky, lietače, chodiče a všetky dôležité rekvizity čo mali u Lucasovcov na sklade. Rôzne efekty laserov, plazmy, svetiel, svetelného meča a elektriny predvádzajú možnosti enginu. Inšpiráciu čerpali aj vo filme Matrix (a v hre Max payne), kde matrix effekt (Bullet time) spomaľuje čas a vy si môžete vychutnať úmrtia a vydarené zásahy. Do hry asi nasypali celý zvukový archív firiem ILM a Skywalker sounds. To je fantastické. Lasery laserujú, prebleskujú okolo vás so správnym bzučením, vojaci pokrikujú cez tie svoje nemocničné biele masky na vás klasické shity, Ion kanóny produkujú krásny zuuuum a tak podobne. Pozadie ozvučuje orchestrálna hudba tak typická pre SW.

Design levelov je riadne zapeklitý a zamotaný. V prvej misii vás pošlú preskúmať opustenú imperiálnu základňu, hneď po pristátí zisťujete že nie je až taká prázdna a vaša krajšia polovička Jan sa činí s laserom. Po vpáde dnu sa na vás vyroja kopy bielo-obalencov a dôstojníkov. Po akcii zhabete kryštál a vydáte sa do bane, kde sa údajne ťaží. Počas hry zúrivo hľadáte čím sa zapne svetelný meč, ale nič. Zatiaľ surová strieľačka s laserom, ani Silu nemáte. Žiadne Push, Pull, Speed a podobne. No nič. Pri bani je aj hangár Tie fighterov, ktoré vám po vypuknutí konfliktu prelietavajú ponad hlavu, rozšliapnuť a usmažiť raketami sa vás snaží AT-ST, ION kanóny likvidujú výsadok. Túto melu nezvládne Jan a vás, polopriškrteného, nechá ležať na zemi rytier Jedi temnej stránky sily. Takže sa stretnete s mŕtvym otcom, v animačke sa dozviete prečo ste ešte stále na žive, vo fontáne energie načerpáte silu (vlastne Silu) a dáte pokec s Lukom Nebochodcom. Jasne a seriózne vám vysvetlí, že znova ovládate kúzelné triky sily a hodí vás do nudného levelu, kde si ich vyskúšate a získate svoj neónový mečík.

Počas hry presnoríte brloh zločinca Barúka, kde zažijete fantastickú architektúru visutých lávok, mostíkov vo veľkých výškach (až prekvapivé rozlohou na Q3E). Keď v lisovni odpadov znovu zažijete pocit zúfania ako ďalej, používajte Silu, spomeňte si na Sokoban, obzerajte ventilačné šachty, demolujte rozbitné objekty možno pod nimi niečo je :-) Oslobodený Lando vás cestou hodí na najspodnejšie poschodie Cluod City. Panáci, napriek presile a zúrivej paľbe, sa chovajú ako ľudia, nie vždy sa do vás trafia, takže šancu máte. Vaším motorom doteraz bola pomsta za smrť Jan, odteraz je to však aj nádej, že žije. Stealth misia v obrovskom hangári je mimoriadne náročná, pri akomkoľvek náznaku pohybu spúšťajú alarm a vzápätí ste game over. Zistíte však, že vojakom impéria asi riadne smrdia nohy, pretože všade majú natrepané vetracie šachty… Po nútenom opustení lode Doomsgiver vhupnete z kovových a betónových levelov do neprehľadnej džungle zahalenej v opare a s neprestávajúcim dažďom. Deratizujete niekoľko výsadkových modulov, prewalkerujete úzky kaňon až zasiahnete priamo v Jedi academy a dáte si niekoľko krásnych mečovačiek s protivníkmi. Nakoniec vás za pomoci rôznych zrakových klamov (doslova) ošiali úhlavný nepriateľ dark JEDI Dessan. Nasleduje nevyhnutný bossovský súboj a gýčový happy end naznačujúci pokračovanie.

Chybičky: Na HUDe mi chýbal radar alebo kompas, čo by pomohlo hráčom s menšou 3D orientáciou v komplexných leveloch, neoznačujú sa vám objekty schopné akcie (to už som zmlsaný z kadejakých System shockov, DeusExov, Outbreakov a No one lives foreverov). Animácie tvárí pri kecaní nezvládli, vyzerajú ako skamenené. Zbraní a streliva do nich je tu málo, ale všetko nahradí svetelný meč a Sila. Hre chýba väčšie vtiahnutie do deja cez rôzne drobnosti. Niečo stlačíte a vyklopia sa zamrznuté postavy, ale prečo tam vlastne sú, môžete len domýšľať. Alebo je tam nejaká machina s obrazovkami, nahodíte to a zadáte smiešne grafické kódy a ono to začne fungovať. Ale čo to je a prečo to robí to, čo robí, to neviete. Podobné nechápačky sú v obrovských reaktoroch a vysielacom systéme. Mohli do toho zakomponovať aj viac odkazov na samotnú filmovú sériu tak, ako v prvom JK.

Začal som hrať Jedi outcast ako obyčajnú strieľačku, ktorá z počiatku nevybočovala z priemeru, ale v neskorších leveloch na vás vyhŕkne čistá mečovačka, preto tu je zrejme aj málo zbraní. Spoluprácou Sily, hlavne Push, Pull, tigrích skokov, svetelného meča a jednoduchého ovládania dostanete ÚŽASNÉ súboje s fantastickými skokmi a pohybmi postáv. Chýba mi tu však Ghoul system oddeľovania jednotlivých častí tiel pri matrix efekte (Soldier of Fortune) potom by to bolo geniálne, ale ratingové agentúry to zrejme zatrhli. Ako jedna z mála hier má posledné levely gradujúce a nespadajúce do šedej nudy. Pre priaznivcov Star Wars je Jedi outcast povinnosť, pre ostatných AAA titul, ktorý stojí za vyskúšanie. Časopis Gamehviezda má na svojom CD aj češtinu, takže tých pár textov môžete mať v zrozumiteľnejšom jazyku.

Prešlo kontrolou nadácie pre nové filtre do prilby D. Vadera.

Oficiálnu stránku hry nájdete, keď si kliknete sem, hru si môžete kúpiť aj tu.

A ešte maličký doplnok: všimli ste si, že nikde vo filmoch Star Wars ani pri najťažších zraneniach (odseknuté hlavy a ruky) netečie krv? Na tejto adrese nájdete patch, ktorý by to mal aspoň v hre Jedi outcast vyriešiť…


20. mája 2002
Ján Válka