Star Wars v Budapešti

Deň plný SF môže zažiť každý, kto v nedeľu 8. mája zavíta do Budapešti na IV. Gateway Day, ďalšie zo stretnutí priateľov vedeckej fantastiky. Stretnutie sa tentokrát spája s uvedením 3. dielu Star Wars okrem iného aj tým, že prominentným hosťom bude Jeremy Bulloch. Fanúšikom iste netreba prezradiť, že tento herec v 5. a 6. diele série stvárnil postavu Boba Fetta. Pre niekoho bude snáď ale novinkou, že Jeremy Bulloch dostal úlohu aj v treťom pokračovaní ságy, vo filme Sithova pomsta, ktorý bude mať premiéru 19. mája.

Miestom stretnutia je tentoraz budova Milleniálneho Parku (Budapešť – 2. obvod) a v programe bude okrem iného aj divadelné predstavenie či koncert. Medzi pozvanými je aj anglický spisovateľ Ian Watson, ktorý prispel aj ku vzniku filmu A.I. – Umelá inteligencia. Návštevníkov ďalej čakajú spoločenské hry, kvíz, zberateľské hry či dráčikári. Zároveň bude možné pozrieť si na monitoroch videá anime music, filmové trailery i reklamné paródie na Star Trek. Hlavne pre milovníkov Star Wars tu bude aj výstava relikvií tejto ságy, ktoré zozbierali fanúšikovia. Samozrejme, že na stretnutí budú prítomní aj zástupcovia maďarských SF klubov a vydavateľstiev, ako aj spisovatelia SF.

Ďalšou zvláštnosťou bude premiéra 70 minútového SF filmu s názvom Second Strike, ktorý vytvorili maďarskí fanúšikovia Star Wars. Samotný film jeho tvorcovia začali nakrúcať už pred dvoma rokmi a skoro každý jeho obrázok digitálne spracovali. Vo filme bude možné zhliadnuť verné kópie masiek a kostýmov. Samotný dej filmu sa odohráva dva roky po udalostiach, ktoré zachytáva prvý film série Star Wars.

Program stretnutia začína ráno o desiatej a končí večer o desiatej. Bližšie o samotnom mieste stretnutí, ako aj o hosťoch, možnostiach registrácie, sa môžete dozvedieť na dvojjazyčnej stránke www.atjaronap.hu.


27. apríla 2005
Egon Niczky