Star Trek sa blíži

Kapitánov denník, hviezdny dátum –313652: „Náš skok v čase bol vyrátaný presne, premiéru jedenástych Vesmírnych potuliek sme stihli na klingonský chlp. Žrebovanie o právo spustiť sa na povrch prebehlo pokojne, aj keď je fakt, že Spockov nervový hmat bol voči zvyšku posádky nefér. Ale je logické, že chcel vidieť, ako si prehistorici na základe časom presakujúcich informácií poradili so stvárnením jeho postavy.“

spock.jpg kirk.jpg

My prehistorici by sme povedali, že 8. mája 2009 bude mať premiéru nový Star Trek (zatiaľ bez prípony) a onedlho, 17.11., bude mať premiéru prvý trailer.

Príbeh filmu sa vracia časom, pred pôvodný seriál, do doby, keď Kirk ešte balil baby na Akadémii. Kľúčovou postavou je Spock, ktorého si zahrajú dvaja herci. Leonard Nimoy sa ako starý Spock vracia časom, aby následne s pomocou svojho mladšieho ja odvrátil hrozbu zo strany Romuláncov. Tí šli na časovú prechádzku tiež a radi by trošku zahýbali časovými líniami. Samozrejme, vo svoj prospech.

nero-350.jpg

Pôvodné šumy vraveli o deji točiacom sa okolo Akadémie a o Kirkovom a Spockovom prvom stretnutí. Aktuálne „zaručené správy“ vravia skôr o prvom dobrodružstve čerstvo sformovanej posádky USS Enterprise NCC-1701. Aj keď možno neoficiálne sformovanej (v teaseri, ktorý režisér J. J. Abrams ukázal novinárom v Británii, McCoy pašuje Kirka na Enterprise). Každopádne, Romulánci sú istí, ich šéfa Nera si zahrá Eric Bana. Pri castingu na omladenú Kirkovu posádku sa brala do úvahy aj fyzická podoba hercov s protagonistami originálnej série a výsledok si môžete pozrieť na obrázku nižšie.

posadka-350.jpg

Hýbanie časom nie je v Star Treku žiadnou novinkou, v poslednom zo seriálov, Enterprise, sa okolo „časovej studenej vojny“ točia tri kompletné série. Téma sa preto zdá byť vyčerpaná, ale kto vie, režisér je dosť fanatickým fanúšikom ST na to, aby si dovolil ponúknuť nám slabý príbeh. Zo seriálu Enterprise si nový film navyše berie príklad aj v inom ohľade – sterilná utópia starších sérií je preč, postavy sú ľudskejšie a zraniteľnejšie a konflikty stratili čiernobielosť. Celkovo nám svet Vesmírnych potuliek (konečne?) dospel.

spock-akcia-350.jpg

A či je to dobré alebo nie, ukáže práve ten často spomínaný čas.

Prvý teaser a v pondelok 17.11. aj nový trailer nájdete na www.startrekmovie.com.


12. novembra 2008
Marbh