Star Trek

Prvý kontakt

Sme borgovia. Odpor je zbytočný… Budete asimilovaní… Takto nejako by som začal na navodenie atmosféry k dvd StarTrek: First Contact.

Väčšina ľudí má sci-fi buď veľmi obľúbené alebo ho naopak neznášajú. Ja sa osobne rátam medzi tých čo majú sci-fi v láske, takže som sa na First Contact tešil. Nie, že by som ho už veľa krát nevidel, ale je to určite lepšie ako pozerať Nevestu na úteku.., erm:-)

Hlavne čo ma zaujímalo, ako som niesol dvd domov, bolo, či na dvd budú aj vymoženosť dvdečiek, čiže či tam budú nejaké veci, ktoré nemohli byť na klasickej nahrávke. Hneď ako som dorazil domov, tak som sa aj išiel na to pozrieť. V podstate tam však nebolo nič extra. First Contact mal „iba“ štandartnú výbavu, čiže obsahoval podporu množstva titulkov, mal životopisy hercov, ukážku (ky?) a tak… Tajne som dúfal, že tam nájdem aj niečo extra, ale nádej predsa umiera posledná, všakže?

Nastavil som si prehrávač a začal som sledovať film. Ak náhodou neviete o čo ide, tak vám to vysvetlím. Píše sa rok o dosť vyšší ako je ten náš a na domov Hviezdnej Aliancie idú borgovia. Všetky lode sú povolané na obranu okrem Enterprise (Jean-Luc Picardovej lode), pretože flotila mu neverí, nakoľko bol raz dávno borgom. Vtedy sa síce zachránil, ale ostal mu fľak na jeho štíte a to sa práve teraz prejavilo. Neverili mu. Jeho to aj škrelo, ale poslúchol rozkaz až do momentu keď potrebovali pomoc. Vtedy sa na všetko vykašlal a s podporou posádky zničil borgskú loď. Zároveň sa aj stretával s niektorými priateľmi.

Lenže ako to vo filmoch chodí tak ešte stále nevyhrali. So zničenej lode vyrazí borgský modul a cestuje v čase. Hneď za modulom idú aj naši hrdinovia. V momente ako dorazia do minulosti (teda k nám…) zničia borgov. Všetko vyzerá krásne. Idú ešte preskúmať kam vlastne borgovia útočili (chceli zmeniť minulosť). Lenže vtedy sa začnú diať také divné veci na Enterprise. Mizne posádka, strácajú kontrolu na loďou a tak…

Dole na zemi zase dávajú do poriadku škody napáchané borgmi a hore strácajú loď za pomoci transportovaných borgov. Pekná irónia, všakže:-) Ďalej vám to už nebudem hovoriť, pretože ste sa minule sťažovali na to, že som vám prezradil koniec. Ale ako to chodí tak First Contact skončí dobre:-)

K hereckým výkonom nemôžem takmer nič povedať, pretože sú na štandartnej StarTrekovskej úrovni. Hlavnú úlohu Jean-Luc Picarda hral Patrick Stewart, ktorý hrá vlastne kapitána vo všetkých týchto StarTrekov. Ďalšou postavou, ktorú dosť vyzdvihovali v bonuse na dvd bola Alice Krige ako kráľovná borgov. Myslím, že mi tu akosi ušla pointa, pretože mne sa takmer vôbec nepáčilo ako zahrala svoju úlohu, ale ide len o môj subjektívny dojem. Na mňa celkom dobre však zapôsobil ten herec čo hral toho vynálezcu a jeho priateľka. Bohužiaľ si neviem spomenúť na ich mená…

First Contact je inak celkom dlhý film. Má takmer dve hodiny (106 min) a dabing v angličtine + nemčine v 5.1 a potom češtinu, maďarčinu a poľštinu v Dolby Surround. Samozrejme obsahuje aj anglické, bulharské, dánske, fínske, nemecké, nórske, švajčiarske a turecké titulky.

Nuž na záver treba povedať, že na First Contact nemôžem povedať nič zlé. Ako dvd je spracované dobre a ako film… no je to klasický StarTrek, ale podľa môjho názoru je to už jeden z tých dielov, v ktorých už je nádych komerčnosti.


3. januára 2001
GamesWeb