Staňte sa aj vy Lovci šarlatánov: Podporte knihu, aby sa dostala do škôl.

Lovci šarlatánov - obálka

Spisovateľ Roland Oravský, ktorého fanúšikovia fantastiky poznajú ako autora sci-fi románov V tieni Zeme a Hypnos, prichádza s ďalšou knihou nazvanou Lovci šarlatánov: Príručka zdravého rozumu. V tejto knižke spolu so svojím tímom zúročil svoje skúsenosti s odhaľovaním hoaxov a podvodov, ktorými sa rôzni šarlatáni a pseudoodborníci snažia zlákať (často ťažko chorých) ľudí na rôzne podozrivé a často veľmi nebezpečné terapie. Spolu s vydavateľstvom Artis Omnis rozbehli na StartLabe projekt, vďaka ktorému sa táto kniha môže zadarmo dostať do stredných škôl.

Podporte projekt Lovci šarlatánov: Pošli Príručku zdravého rozumu stredným školám


Antivaxeri. Biorezonancia. Homeopatia. Kvantovanie. Prekyslenie. S koľkými medicínskymi nezmyslami a nedôveryhodnými liečebnými postupmi sa stretávate? Hoaxy a dezinformácie sa týkajú všetkých oblastí nášho života. Avšak zrejme nikde nedokážu priamo ohroziť ľudské životy tak ako v oblasti zdravia a zdravotníctva. Popieranie vedeckých metód, odmietanie liečby či preferovanie „alternatívnych" zdrojov medicíny sú veľmi rizikové.

Zdvihnite ruku, ak ste už počuli o liečbe rakoviny biorezonanciou. Alebo o zbieraní „liečivých" kryštálov. Alebo o pití moču ako prevencii proti chorobám. Či o pití priemyslového bielidla (Savo) na ich vyliečenie. A o antivaxeroch ste už počuli? Toto je len zlomok životu a zdraviu nebezpečných hoaxov, ktoré šíria pochybní ľudia s jednoduchým cieľom − zarobiť.

Lovci šarlatánov proti nim už niekoľko rokov bojujú prostredníctvom populárnej facebookovej stránky či mnohých blogov, článkov a besied. Za ten čas dosiahli mnoho úspechov − presvedčili veľa ľudí o tom, že netreba veriť všetkému, čo sa píše na hociktorej stránke na internete. Zvlášť, keď ide o naše zdravie a život.

Nastal čas dostať pravdivé, vedecky podložené fakty k čo najväčšiemu počtu ľudí. Cieľom projektu je preto doručiť knihu Lovci šarlatánov: Príručka zdravého rozumu do stredných škôl, aby sme zvýšili gramotnosť žiakov a učiteľov a ich odolnosť voči zdraviu škodlivým hoaxom.


Kto sú Lovci šarlatánov?

Snahou autorov je jednoduchou formou priblížiť ľuďom skutočné fungovanie ľudského tela, mechanizmov fungovania chorôb, mechanizmov liečby a princípov medicíny ako vedy. Zároveň chcú poukázať na očividné nezmysly či podvody, ktorými sa rôzni šarlatáni a pseudoodborníci snažia zlákať (často ťažko chorých) ľudí na rôzne podozrivé a často veľmi nebezpečné terapie. Napriek názvu, ktorý treba brať s humorom − ako veľa vecí v živote, cieľom nie je vyvolávať nenávisť ani útočiť na konkrétne osoby; autorov zaujímajú len ich tvrdenia, teórie, argumenty, myšlienkové smery a dôkazy.

Autorský tím pod vedením MUDr. Rolanda Oravského tvorí dvanásť lekárov a iných odborníkov z oblasti imunológie, epidemiológie, nutričnej terapie, farmácie či psychológie, ktorí pôsobia nielen na Slovensku, ale aj v Česku, Nemecku, Veľkej Británii či USA. Hovoria si LOVCI ŠARLATÁNOV a od roku 2013 reagujú na medicínske nezmysly, ktoré sa šíria po internetových stránkach, na sociálnych sieťach a v spoločnosti.

„Neexistuje nič také ako alternatívna medicína. Existuje len medicína a veci, ktoré jednoducho nefungujú,„ – tento výrok Tima Minchina je základným mottom autorov Príručky zdravého rozumu. Druhá základná filozofia Lovcov šarlatánov by sa dala zhrnúť v zmysle výroku Christophera Hitchensa: „Čo môže byť prehlasované bez dôkazu, môže byť odmietané bez dôkazu.“

Viac o tomto projekte sa dozviete na stránke projektu Lovci šarlatánov: Pošli Príručku zdravého rozumu stredným školám

Lovci šarlatánov: Príručka zdravého rozumu si môžete aj predobjednať napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 15 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Podrobnosti o knihe:

Názov: Lovci šarlatánov: Príručka zdravého rozumu
Autor: Roland Oravský
Ilustrácie: Martin Luciak
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Rok vydania: 2019
Počet strán: 240
Väzba: pevná
ISBN: 9788082010506


Súvisiace linky

Stránka Lovci šarlatánov

Recenzia – Roland Oravský: V tieni Zeme

Domáci scifi triler V tieni Zeme Rolanda Oravského pokrstil Juraj Červenák


18. októbra 2019
Fandom SK - PR