Spy Kids

Robert Rodriguez

Na úvod rozprávania o Spy Kids treba – samozrejme – spomenúť jedno meno. Robert Rodriguez. Pre tých, ktorým to menej páli, ešte s dovetkom Desperado, prípadne Od súmraku do úsvitu či Štyri izby. Hispánsky divoch sa nám vrátil, a pred tretím pokračovaním El Mariachi trilógie (Once Upon a Time in Mexico, 2002) nám priniesol… vynikajúcu rodinnú komédiu, pôvabnú paródiu takmer všetkého, Jamesom Bondom začínajúc a celou hranou produkciou Walta Disneyho končiac. Bravo!

Gregorio (Antonio Banderas) je sympaťák. Ingrid (Carla Gugino – napr. Snake Eyes) milá, sympatická a sexy. Spoločná vlastnosť? Špióni. Spočiatku na opačných stranách bojovej línie, no po tom, čo preskočí iskra – spolu. Spočiatku sami, no po siedmich rokoch – s dvoma rozkošnými detičkami, ktoré sa úprimne nenávidia ;-) Takmer rovnako silno, ako sa majú radi. Klasika – brat a sestra. Idylka? Ťažko. Na profesiu jamesbond sa nedá zabudnúť a srdiečko rodičov sa občas prudšie rozbúši – pri pohľade na vrtuľníky, ponorky či minirakety. A navyše, mamka s tatkom si kedysi narobili nepriateľov, ktorých zabudli… eliminovať.

Na strane zla stojí Floop, moderátor detskej televíznej show. Vyrába si na vystúpenia príšerákov (čosi ako Ninja Turtles skombinovaní s Pokémonmi a Transformers) a – popri tom – prijal aj zakázku na projekt spoluovládnemes­vet. Na to je potrebná armáda robotov a takýmto strojom by sa hodil kvalitný mozog. Zhodou okolností je jediným človekom, ktorý pozná detaily okolo dávno zakázaného projektu Tretí mozog Gregorio. A tak, čosi – kamsi, tatko a mamka sú unesení a pomôcť im môže kto…? No predsa Spy Kids!

Tento film je gejzírom rodinnej zábavy. Pre deti tu máte fantastické vynálezy, bludiská a tunely. Obludky a farebný svet snov. Hrady, ktoré treba preskúmať a drakov, ktorých treba poraziť. Dobro je dobro a zlo je zlo – aj keď sa občas premiešajú. Dospelí sa zase pobavia na jemnej paródii bondoviek a – prekvapenie – rodriguezoviek (už len pohľad na Dannyho Treja, zabijáka s nožmi z Desperada, vám pošteklí bránicu). Jednoducho, režisér vytrénovaný na dynamických krvákoch vrhol svoje znalosti rodinného života (pochádza z desiatich detí a sám už má tri) na filmové plátno a – napriek našim obavám – vytvoril výborný film. Bez fekálneho a slintavého humoru, obľúbeného v Disney a Warner Bros štúdiách, bez detí, ktoré sú buď nechutne roztomilé alebo nechutne drzé. Živé postavičky, svieži humor, dynamika a akcia. Navyše s príjemným slovenským dabingom, takže si túto chuťovku môžu pozrieť aj najmenší diváci.

Stále sa teším na Vtedy v Mexiku, no aj Spy Kids ma pobavili. Na signál odpočítavania, ktorý zahlási too late sa nezabúda…


12. októbra 2001
Rastislav Weber