Spider-man

Sam Raimi

Akceptujem skutočnosť, že sa filmové Spoločenstvo prsteňa nepáčilo divákom, ktorí sa v kinosále s Gandalfom stretli po prvýkrát. Rovnako ale musia fanúšikovia comicsu pochopiť, že nehľadím na filmového Spider-mana ako na oživenú modlu – napriek tomu, že Spidey spolu s Batmanom a Supermanom patrí do veľkej trojky a de facto on (resp. jeho tatko Stan Lee z Marvelu) roztočil comicsový priemysel do dnešných obrátok. Napriek faktu, že filmového Spider-mana točil náš milovaný Sam Raimi, je toto dielko pre neznalca comicsu iba teenagerským filmom s klasickou zápletkou, film ktorý je oživený modernými trikmi – ale film, ktorý o momente prekvapenia či napätí ani len nesníval. Nebyť výborných hereckých výkonov Tobeyho Maguira (Spidey) a Kirsten Dunstovej (Mary Jane), neviem, ako by som tento film ocenil…

Nebudem sa zaoberať históriou comicsovej predlohy – je totiž priveľmi mohutná, a sú tu na to iní (napr. Jiří Pavlovský na www.komix.sk). V skratke: postavu Spider-mana, superhrdinu s ľudskými vlastnosťami (a problémami) vytvoril Stan Lee pre nakladateľstvo Marvel v roku 1962. Na pavúčom vzhľade hrdinu sa podpísal výtvarník Steve Ditko, osobnosť Petra Parkera však za tých štyridsať rokov formovali desiatky comicsových bohov. Najnovšie došlo aj na Sama Raimiho, ktorý po Jamesovi Cameronovi prevzal projekt filmového Spider-mana a výsledok dnes vidíte na plátne. Aj keď, žiadne novinky nečakajte – film zachytáva prvé kroky Spider-manovej kariéry, je vlastne o tom, ako sa Peter superhrdinom stal a – hlavne – o tom, ako sa s týmto faktom vyrovnal…

Záber filmu je podľa mňa slabinou. Ako laikovi v comicsoch mi oveľa viac seklo xmenovské vhupnutie do deja a poznávanie hmlou zahalenej minulosti (Wolverina), ako sledovanie osudov Petra Parkera, ktorý sa po uštipnutí zmutovaným pavúkom mení z triedneho ousidera na superhrdinu. Iste, uznávam, tak to bolo v predlohe, ale musel film nutne zachytávať všetko? V centre pozornosti sú takto len dve veci – Petrovo hľadanie vzťahu moc/zodpovednosť (podľa nesmrteľnej vety jeho mŕtveho strýka: \„Veľká moc prináša veľkú zodpovednosť\“) a Petrova láska k Mary Jane Watsonovej. Až na pozadí týchto dvoch emočných vrcholov sa odohráva súboj so Zeleným škriatkom (takto bol preložený Green Goblin), ktorý je len plátnom, na ktoré Stan Lee a Sam Raimi namaľovali… \„Cestu do hlubin Spider-manovy duše\“. Pretože nič iné tento film nie je – vzhľadom na to, že viete, kto je Green Goblinom a viete, ako ich stret skončí.

Film sa mi ale páčil – len nesplnil moje očakávania. Bol comicsovo farebný a zahral si v ňom Ted Raimi, ale nebol akčným defilé schopností Pavúčieho muža. Iste, Peter celý čas predvádza, aký je rýchly, silný a pružný – ale bojuje (ak sa to dá nazvať bojom) len s Green Goblinom a nedostáva priestor pre hlášky, ktorými je pôvodný Spider-man povestný. Film sa viac sústreďuje na Petera Parkera ako na Spider-mana, a kým Peter je precízne zahraný a pôsobivo vypointovaný, Spider-man ostáva len figúrkou, ktorá sa hojdá na vlákne a ujúka vo vetre. Veľkú časť \„akčných scén\“ tvorí len dychvyrážajúci let Spider-mana pomedzi mrakodrapy – po čase to ale prestáva stačiť.

Teda, hodnotenie – asi tak 8/10, ale ak nemáte radi teenagerské filmy, uberte si dva body. Desiatku za herecký výkon si zasa plne zaslúži Tobey Maguire – a film za dve ruky bodov môžu očakávať aj milovníci comicsu, resp. samotného Spideyho. Pretože, Spider-man je z rovnakej škatuľky filmov ako Pán prsteňov – je to žijúca modla ;-) Ak si však odmyslíte božský pôvod predlohy, ostáva vám len obyčajný dobre zahraný a skvelo natrikovaný fantastický film. Ale, aj to je dosť, nie?


10. júna 2002
Rastislav Weber