Spaceoperná sága pokračuje

Peter F. Hamilton: Neutroniovy alchymista 1 - Sjednocení, orig. Neutronium Alchemist, Triton (edícia Trifid) 2004

Optimistické predpoklady sa chvalabohu naplnili a Tritonu sa podarilo ešte v tomto roku vydať pokračovanie Hamiltonovej veľkovýpravnej space opery Neutroniový alchymista – Zjednotenie, patriace do jeho kritikou oceňovaného cyklu Úsvit noci. Dej dosť úzko nadväzuje na predchádzajúce časti cyklu, ktoré boli tak trochu predohrou. Odporúčam prečítať si najprv tie, pretože obsahujú mnoho kľúčových informácii, ktoré ak nepoznáte, vám podstatne ochudobnia zážitok z tejto časti a nedotvoria fascinujúcu, no relatívne dosť zložitú mozaiku súvislostí, osudov, príčin a následkov.

Spád deja nerovnomerne kolíše, ale oproti predchádzajúcej superrýchlej časti, sa podstatne zvoľnil. Jedna z hlavných postáv, Jozue Calvert, dobrodruh s odvahou hraničiacou až z nezdravým rizikom, no vedený aj neomylnou intuíciou, sa zapája do boja proti zlu, ktoré sa exponenciálne šíri z čerstvo kolonizovanej planéty Lalonde do okolitého vesmíru. Ľudia dvadsiateho siedmeho storočia, obývajúci v galaxii stovky najrôznejších a klimaticky rozmanitých svetov spojených do Konfederácie, konečne chápu vážnosť situácie a podstatu desivého nebezpečenstva, ktoré hrozí vyhubením ľudstva. Mŕtve duše sa vracajú zo záhrobia a koho posadnú, je stratený. Mnohokrát sa ale vracajú významné postavy dejín a jedna z navrátených duši aj Al Capone, ktorý nezvykne len tak zaháľať. Zakrátko vytvorí fungujúcu spoločenskú štruktúru, v ktorej koexistujú posadnutí aj neposadnutí ľudia a jeho dobyvateľské plány sú viac než smelé.

Konfederácia spája svoje sily do odvetného úderu, ale už z prvých bojov je jasné, že klasické zbrane nepriateľovi veľmi neublížia. Mohla by to dokázať len jedna, neznáme zariadenie prezývané Alchymista, po ktorom sliedia tajné služby všetkých vlád. Kľúčom k nemu je černošská vedkyňa, doktorka Mzuová, ktorú už tridsať rokov spaľuje neutíchajúci oheň pomsty za genocídu, spáchanú na jej národe.

Aj keď sa v románe objavuje mnoho nezávislých dejových línií a jeho rozsiahlosť môže mnohých znepokojiť, reálie sú svedomito prepracované a každý tuší, že konečné rozuzlenie sa pomaly ale isto blíži. Ostáva už len počkať na ďalšie časti…


16. februára 2005
Anton Stiffel