Solomon Kane

Howard Robert E.

Vydavateľstvo Laser pokračuje v sérii príbehov z pera Roberta E. Howarda. Očividne z princípu, v snahe vydať všetkých howardovských hrdinov v rovnakej úprave. Pretože, tak ako kráľ Kull z Atlantídy, aj Solomon Kane, puritán, už po stránkach kníh v českom preklade kráčal. Pred ôsmimi rokmi a v inom vydavateľstve, no kráčal. A – pravdu povediac – jeho kroky nestáli sa druhé vydanie. V celej zbierke poviedok a fragmentov je len jeden diamant v kope bezcenného uhlia…

V princípe je Solomon Kane vynikajúci hrdina. Vysoký, vychudnutý, vždy v čiernom, spravidla fanatik a občas kacír, rodený šermiar a lovec dobrodružstiev. Predobraz Alana Quatermaina či Indiana Jonesa. Obyvateľ šestnásteho storočia, plného inkvizície, korzárov a pirátov, žijúci v čase, keď mapy vypĺňala prevažne Terra Incognita. Solomon Kane, ktorý nerobí rozdiely v zabíjaní upírov a ľudí – ak je v ohrození dobro či viera. Solomon Kane… puritán.

Háčik tejto knihy nie je v hrdinovi – je skôr v autorovi a pôvode textov. Robert E. Howard miloval dobrodružné príbehy a keď mu osud nedoprial prežiť ich v skutočnosti, vytváral si ich sám, na bielom papieri, písacím strojom. Howard písal a písal, či už boli nápady a príbehy dobré, alebo len priemerné – útržky fantázie večného dieťaťa. Písal. Spravidla dokončené veci predal – bola predsa doba pulpu, no ani s oboma prižmúrenými očami nemôžeme považovať všetky jeho práce za skvosty. Prevažná časť z nich je len vata, ktorú by dnes spisovateľovi každý redaktor vyškrtal. A práve Solomon Kane si vytiahol Čierneho Petra, podobne ako Kull či Bran Mak Morn. Pretože, s prižmúreným okom môžeme všetky Conanove príbehy považovať za kvalitnú sword & sorcery, kým z Kulla tak dve-tri poviedky, z Mak Morna jednu a zo Solomona Kanea… tiež asi len jednu.

Občas ale tá jedna stojí za to. V prípade Brana Mak Morna šlo o text Pomsta ze země, ktorý považujem za jeden z najlepších v škatuľke dark fantasy vôbec. A čosi podobné nájdeme aj v tejto zbierke, Křídla ve tmě majú rovnakú atmosféru strachu, vzrušenia a obáv z konca. Solomon Kane je zahnaný kmeňom ľudožrútov na tajomnú plošinu, kam sa aj milovníci sladkastého mäsa boja vkročiť. A ak sa zľakne tisíchlavý dav, aj ten najodvážnejší hrdina začne pokukovať po tieňoch. No chyba! Mal hľadieť nahor, pretože obloha skríva… křídla ve tmě. Kedysi dávno to totiž Iáson nedotiahol do konca a tak príbeh legendy ukončí až puritán. Drsne, kruto, krvavo, so šialenstvom v očiach a bolesťou v srdci. Táto poviedka je skutočne zaujímavá, už aj tým, že naštrbí neporaziteľnosť hlavného hrdinu, ktorý dostatne poriadne na frak (čierny kabát až po zem).

Okrem spomínaného textu je v zbierke kopec útržkov, bez pointy či gradácie. Pravda, je tam plno žijúcich kostlivcov, občas sa pritrafí upír alebo prastarý národ, ktorý nie a nie vyhynúť, no nemá to šťavu. Kane je a priori nezničiteľný a tak sa mu nedajú držať palce a nie je ani zo sorty drsných vtipkárov á la Conan. Pravda, filozofuje, no puritánske blúznenie málokoho zaujme. Nemá ani charizmu a chladný nadhľad Kulla, Tigra z Atlantídy; Kane jednodnoducho je, túla sa svetom a… nudí. Čo bolo (možno) zaujímavé pred pol storočím, to už dnes ťažko zaujme. Najmä, ak to ani vtedy nebola špička, ale len… pulp.

Hodnotenie – 5/10 (atmosféra je výborná a Křídla ve tmě ma skutočne potešili)

Solomon Kane, Howard Robert E., dobrodružná fantasy (Laser, orig. Solomon Kane, preklad Robert Tschorn, obálka C. W. Kelly, brož., 311 strán, 139 Kč, ISBN 80–7193–104–7)


21. novembra 2001
Rastislav Weber