Smetisko pre otakov

Je to miesto pre biedne existencie. Zmyslom ich života je pozeranie anime, čítanie mangy, fankomiksov, hranie videohier a v neposlednom rade obdivovanie bielych nohavičiek na plastových figúrkach. A aby im to nemohol nikto zazlievať, vravia si Spoločnosť pre štúdium modernej vizuálnej kultúry.

Dej seriálu je vložený do školského prostredia. Hrdinami sú na prvý pohľad lúzri so všetkým, čo k tomu patrí, a hlavne s veľkou dávkou fanatického nadšenia. Napriek viditeľnému otakizmu sa nájdu odvážlivci, ktorí klub nezavrhnú a odhodlajú sa ho navštíviť. Medzi nimi je aj Sasahara, ktorý sa rozhodne sa zakopať tu svoju nesmelosť. Pomôže mu otvorená atmosféra klubu prebudiť zviera, čo sa v ňom skrýva? Alebo sa zakope ešte hlbšie než pštros?

V seriáli vynikajú postavy. Či už epický Madarame so svojimi teóriami nasiaknutými hentai, alebo antiotacká Saki s vražednou pravačkou, vo chvíľach bez príbehu vás pobavia vlnou humoru, ktorá nenecháva priestor na nádych.

Animované spracovanie mangy je zvládnuté bravúrne, o čom nevravia len rôzne ocenenia, ale aj nadšené výkriky fanúšikov. Ak sa manga radí k tým naj, anime nezostáva pozadu. Predlohy sa pridržiava takmer stopercentne, až na pár vynechaných scén a narážok. Ale to, pokiaľ nie ste členom nejakého podobného klubu, vám prekážať nebude. Možno len záver, ktorý prichádza v mange o pár kapitol neskôr, na kvalite však neuberá.

Anime pozostáva z dvoch 12-dielnych sérií, ktoré sú prepojené troma OVA dielmi. Niekomu môže chvíľu trvať, kým sa odhodlá pustiť sa do druhej polovice, pretože si môže skaziť zážitok, ako to v mnohých prípadoch pri pokračovaní býva. Výnimka potvrdzuje pravidlo a seriál Genšiken je toho dôkazom. Pri jeho sledovaní máte pocit, že hľadíte na životy ľudí, ktorí by mohli bez problémov bývať vo vedľajšej ulici, pričom nezáleží na tom, či ste obyvateľ metropoly alebo jaskynný človek.

Genšiken

Réžia: Takaši Ikehata

Námet a scenár: Jokote Mičiko, Kio Šimoku

Výroba: Japonsko, 2004, TV seriál – 27 epizód po 24 min.

Žáner: komédia

Produkcia: Palm Studio

Hodnotenie: 75 %


3. júna 2009
Black Assasin