Ohnivé pero Q3 2009: Slučka

Muži, ktorí na Dannyho Torresa čakali pred dverami hotelovej izby, sa mu zjavne nechystali oznámiť, že sa stal šťastným výhercom v lotérii. Vzduch sa v polnočnom meste stále chvel horúčavou, no i napriek júlovému počasiu mali na sebe tmavé obleky.

Také, pod akými sa dobre dajú ukryť rozličné predmety.

Napríklad podpažné puzdro s 9 mm pištoľou.


Tvár toho chlapca bola obrovská. Mal strapaté ryšavé vlasy, každý pramienok hrubý a pevný ako oceľové lanko. Okolo plochého nosa sa mu usadili pehy, celá záhrada velikánskych farebných škvŕn. V hlbokých čiernych očiach mal vzrušený pohľad a z kútika úst mu visela slina dlhá ako vodopád. Hlava mu vytŕčala z bezodnej temnoty a hľadela priamo na maličkého a bezmocného Dannyho Torresa akoby to bola jeho hračka.

Potom ktosi zabúchal na dvere hotelovej izby a vytrhol Dannyho z nepokojného sna. Pokrkvaná, v kúte odhodená prikrývka a prepotené tielko boli nemými svedkami hrôzy, ktorú prežíval počas posledných nocí. Keby sa nenachádzal v situácii, v akej sa práve nachádzal, možno by vyhľadal odbornú pomoc. Najprv však musel riešiť akútnejšie záležitosti. Nočnú moru, ktorá mala reálnejšie základy.

Nočnú moru, ktorá stála na prahu jeho dverí.

„Pizza!“ ozvalo sa zvonku.

„Hovno pizza,“ zavrčal a bleskovo skočil na nohy, navliekol si nohavice a vsunul zásobník do samopalu UZI, ktorý nechával na nočnom stolíku na dosah ruky. Ďalšími dvoma skokmi sa premiestnil k zadnému oknu hotelovej izby. Viedlo k požiarnemu schodisku.

Muži za dverami však nehodlali čakať kým Danny unikne. Vyletelo chodidlo v nalakovanej čiernej topánke a vchodové dvere explodovali vo víre triesok.

Danny vyslal dávku z UZI smerom k vylomeným dverám a vrhol sa k požiarnemu schodisku.

Čosi ho schmatlo za ľavú nohu a stislo mu ju ako vo zveráku.

Prvý z mužov sa záhadným spôsobom dokázal vyhnúť strelám a preplávať vzduchom päť metrov v priebehu jedinej sekundy. A držal sa Dannyho nohy ako kliešť.

Hlaveň UZI sa obrátila k mužovmu čelu – v jeho čiernych okuliaroch sa odrážala ako vo vypuklom zrkadle. Danny stlačil spúšť a rozľahla sa streľba.

Dávka pokropila múr, guľky trhali kusy omietky. Dannyho ruku totiž vychýlil z dráhy druhý nepozvaný návštevník.

Danny využil svoju hmotnosť a celým telom sa zvalil do otvoreného okna.

Trhol sa však príliš silno na to, aby vedel pribrzdiť pád na schodisku za oknom.

Spolu s mužmi, ktorí za ním viali ako zahryznuté pijavice, prelomil zábradlie a padal osem poschodí smerom k neudržiavanej asfaltovej ceste na zadnej strane hotelu.


Rišo si otrel slinu z kútiku úst do rukáva košele. Bol nadšením celý bez seba. Miloval animáky postdigitálneho veku, v ktorých sa naháňali namakaní chlapi s veľkými búchačkami. Odkedy mu Santa na Vianoce venoval 3D holoprehrávač, mohol si ich Rišo vychutnávať stále dookola. Napríklad ten s mladým Hispáncom, ktorý odhalí vládny komplot, takže mu po krku idú špeciálne trénovaní agenti. Rišovi sa páčila najmä scéna v hotelovej izbe, keď Dannyho – to je meno hlavného hrdinu – prekvapí dvojica dobre oblečených hrdlorezov. Muži útočia, Danny uniká, všetci vypadnú z ôsmeho poschodia, no Danny nestráca hlavu a použije nepriateľov ako pristávaciu plochu. Stlmí tak pád, a hoci dotlčený, ale prežije.

Chlapec sa poškrabal na ryšavej hlave. Mal by sa vrátiť k domácim úlohám, napadlo ho. Napokon sa rozhodol, že než sa tak stane, prehrá si svoju obľúbenú scénu, ktorá začína Dannyho prebudením, ešte aspoň raz.

Siahol po diaľkovom ovládači.

  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý týždeň jedna.
  • Uzávierka súťaže nie je, súťaž potrvá, kým budú prichádzať príspevky.
  • Existujú čiastkové uzávierky, ktoré budú oznámené s dostatočným predstihom. Ku dňu čiastkovej uzávierky sa uskutoční vyhodnotenie poviedok, ktoré boli publikované medzi dvoma čiastkovými uzávierkami.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov, názor redakcie a hlasovanie, ktoré sa uskutoční po čiastkovej uzávierke.
  • Vyhodnotenie a odmenenie víťazov sa uskutoční priebežne, po ukončení hlasovania, dátum najbližšieho termínu redakcia oznámi s dostatočným predstihom.
  • Viac v pravidlách súťaže.

7. septembra 2009
Mark E. Pocha