Ohnivé pero Q1 2012: Slovensko 2020

Všetky osoby a udalosti spomenuté nižšie sú iba fikciou a akákoľvek podobnosť s realitou je neúmyselná a náhodná. Všetky osoby a udalosti spomenuté vyššie fikciou nie sú a podobnosť s realitou nemusí byť náhodná.

Slovensko, 25. marca 2020


Oficiálny názov: Slovenské slobodné kráľovstvo

Hlavné mesto: Košice (395 648 obyv.)

Najvyšší bod: Stolica (1 476 m n. m.)

Najnižší bod: Klin nad Bodrogom (94 m n. m)

Úradné jazyky: slovenčina, rómčina, angličtina

Štátne zriadenie: monarchia

Hlava štátu: Mora I. Nojsejová, vojvodkyňa z Pereša

Vznik: 18. mája 2014

Susedia: Bratislavská republika; Poľsko-ukrajinské kniežatstvo; Novoosmanská ríša

Rozloha: 6751,9 km2

Počet obyvateľov: 1 236 849

Hustota obyvateľstva: 183,2 obyv/km2

Mena: Morikin dukát (1 dukát = 100 chruňov)

HDP: celkový: 8 684 mil. $

na hlavu: 7 021 $

Časové pásmo: CET (UTC + 1)

Internetová doména: .ke, .ae (zdieľaná s ostatnými členmi Ázijsko-európskej únie)


Volám sa Aragorn Lakatoš a som sprostredkovateľ. Už odmalička. Začínal som ako väčšina košických detí. Kradnutím značkového alkoholu a parfémov.

Veľmi rýchlo som zistil, že oveľa výhodnejšie ako kradnúť pre niekoho a dostať za to pár omrviniek je pracovať na vlastnú päsť. A tak sa zo mňa stal živnostník. Tovar, ktorý som nadobudol som i sám predával. Neskôr som z tovaru prešiel na veci a stal sa zo mňa stopercentný sprostredkovateľ. Alebo díler, ak sa vám to viac páči. Mne nie. Kupoval som veci priamo od výrobcov za zlomok ceny a predával ich, s primeranou maržou, záujemcom.

Povedal som veci? Myslel som drogy, samozrejme. Prírodné, syntetické, mäkké, tvrdé, osvedčené aj horúce novinky, skrátka všetko čo ste chceli a potrebovali. Kupovali ich všetci. Pangle (predovšetkým oni, dodával som fet polovici košických panglov) a šľapky, starci a decká, houmlesáci aj pracháči, červení i zelení.

Bola to fajn práca. Málokedy zavreli niekoho iného ako pár drbnutých vidlákov, ktorí si u babky na záhrade posadili políčko kávy. A ak ste nikomu neliezli do rajónu a vedeli komu odvádzať DPH, boli ste v suchu. Problémy začali až po Protigorilej revolúcii v roku 2013.

Gorily v 2012 sfalšovali voľby až príliš okato. To ľudí nasralo a povstali. Samozrejme, nie všetci. Povstalo iba územie, ktorému sa vtedy hovorilo východné Slovensko. Dnes je to Slovenské slobodné kráľovstvo. Zvyšok územia vtedajšieho Slovenska sa pridal na stranu Bratislavy a ďalej si chránil svoje gorily. Na čelo revolúcie sa postavila Morika Nojsejová. Trvala asi rok, revolucionári chytili a obesili pár goríl, trochu plienili a nakoniec podpísali mierovú dohodu s gorilami. Väčšina územia vtedajšieho Slovenska ostala gorilám a vytvorili si tam Bratislavskú republiku (my ju voláme grepublika). Zvyšok získali revolucionári, Moriku zvolili za kráľovnú a korunovali ako Moru I. Nojsejovú, vojvodkyňu z Pereša.

Všetci boli šťastní, slopali ako Spišiaci a mali plné huby kvetnatých rečí o láske, mieri a slobode. Skrátka grc. No netrvalo to dlho. O pár mesiacov sa ukázalo, že štátna pokladnica je prázdna, dlh narastá a ľudia nemajú prácu. Ja som však bol v pohode. Sprostredkovatelia boli potrební vždy a vždy dobre zarábali. Všetko sa posralo až keď v 2015 Morika vydala Morikin dekrét číslo 12. Demonštroval som na námestí proti Dvanástke spoločne s fanatickými mníškami a senilnými dôchodcami. Ale demonštrácie rozohnali a dôchodcom zavreli ústa poukážkami na nákup potravín. Čo sa stalo s mníškami radšej nechcem vedieť…

Dvanástka vstúpila do platnosti a legalizovala všetky drogy. Dnes sa už môžu predávať iba v licencovaných obchodoch a odvádzajú sa z nich tučné dane. Predaj drog mimo týchto licencovaných obchodov je nelegálny a ak vás pri ňom prichytia (a je jedno či drogy kupujete alebo predávate), nasleduje bleskový proces a verejná poprava. Na výstrahu ostatným tak už popravili stovky ľudí. Chvíľu som ešte pokračoval v biznise, ale už išlo fakt o hubu, a tak som to radšej nechal. Vyše roka som len tak živoril. Bolo to zlé, fakt zlé. Často som hladoval a neraz pomýšľal na samovraždu. Ale potom vydala Morika, požehnaná kráľovná matka nášho mladého národa, ďalší dekrét. Dekrét, ktorý mi zachránil život. Mal číslo 13 a my sprostredkovatelia, sme ho okamžite nazvali Šťastná trinástka. Oficiálne sa volal ACTA a bola to zmluva s Ázijsko-európskou úniou. Dostali sme od nich štedré dotácie. Teda, dotácie dostala Morika a štedro z nich rozdávala svojim verným. ACTA v praxi znamená totálny zákaz kopírovania a sťahovania filmov, hudby, skrátka všetkého softvéru. Na internete už nie je ani bit nelegálneho softvéru. Všetok sa dá kúpiť iba v špeciálnych obchodoch. Ale najlepšie na tom je, že za šírenie nelegálneho softvéru vám hrozí prinajhoršom doživotie, aj to len vo výnimočných prípadoch. Pangle na to dosť striehnu, ale s vecami sa to nedá porovnať. A tak teraz sprostredkovávam softvér. Nie je to také terno ako veci, ale dá sa z toho vyžiť. Ľudia kupujú všetko – hudbu, e booky, hry, ale najlepšie zarobíte na filmoch. Platí jednoduché pravidlo – čím vyššia sadzba hrozí, tým viac za film môžete pýtať. Ak u vás nájdu nelegálnu kópiu Cameronovho Titanicu, dostanete tak pol roka, teda nič moc zárobok. Vesmírna odysea je už iná káva – 10 – 15 rokov, podľa toho či máte kino verziu alebo director's cut. A aj suma je zaujímavejšia. Pravda, sú i filmy, ktoré môžete šíriť zdarma, napríklad Twilight alebo Lóve. Našťastie ich nie je veľa.

Dúfam len, že sa tým vydrbancom z Nonameous-u nepodarí presadiť odstúpenie od zmluvy ACTA. Ešte to by tak chýbalo, aby sa softvér a najmä filmy mohli slobodne a beztrestne šíriť.

  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý týždeň jedna až dve.
  • Uzávierka súťaže nie je, súťaž potrvá, kým budú prichádzať príspevky.
  • Existujú čiastkové uzávierky, ktoré budú oznámené s dostatočným predstihom. Ku dňu čiastkovej uzávierky sa uskutoční vyhodnotenie poviedok, ktoré boli publikované medzi dvoma čiastkovými uzávierkami.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov, názor redakcie a hlasovanie, ktoré sa uskutoční po čiastkovej uzávierke.
  • Vyhodnotenie a odmenenie víťazov sa uskutoční priebežne, po ukončení hlasovania, dátum najbližšieho termínu redakcia oznámi s dostatočným predstihom.
  • Viac v pravidlách súťaže.

5. marca 2012
Erik Milec