Slovenské hviezdy na nebi Istroconu

Večer slovenskej fantastiky

Podvečer 13. septembra 2002. Piatok. Trinásteho. Stovky účastníkov Istroconu sa dychtivo presúvajú medzi kinosálou a priestorom s počítačovými hrami. V salóniku chystá Františka Vrbenská ďalšiu zo svojich podmanivých prednášok o stredovekých rytieroch. Konkurencia je silná. Večer slovenskej fantastiky však napriek tomu prilákal značné množstvo divákov. A tí čo prišli, neoľutovali.

Na posedení, moderovanom spoluzakladateľom časopisu Fantázia a publicistom Martinom Králikom, dostala slovo väčšina autorov sci-fi a fantasy, ktorí sa svojou organizačnou činnosťou a textami presadili v 90-tych rokoch dvadsiateho storočia.

Úvod stretnutia patril redaktorom Fantázie. Viliam Búr a Martin Králik prítomným priblížili vznik tohto jediného slovenského časopisu venujúceho sa fantastike. Redaktori naznačili ťažkosti s periodicitou, ako i plány do budúcnosti – medzi iným tiež vyhlásenie novej súťaže Raketa 2002, ktorú usporiadava Fantázia v spolupráci so Slovenským rozhlasom.

Potom sa k pódiu s mikrofónom dostala známa autorská dvojica Štefan Konkol a Alexandra Pavelková. Spomenutí autori na Istrocone krstili dve verzie tretieho dielu ságy Miešanci, a preto sa debata očila predovšetkým okolo tohto projektu a spôsobu práce autorských dvojíc.

Nasledujúci autori, spovedaní Martinom Králikom a zvedavým obecenstvom, neboli spätí prácou na spoločnom texte, ale spoločnou tematikou svojich románovch próz. Účastníkom Istroconu na otázky odpovedal Juraj Červenák, ktorý pod pseudonymami George Callahan a Thorleif Larssen vydal v Čechách a v češtine viacero románov o barbarovi Conanovi. Rasťo Weber ten svoj, prvý, pod názvom Conan – Prameny Černé řeky, krstil práve na Istrocone. Prudkú výmenu názorov vyvolala otázka jazyka románov. Autori pred širším fórom zdôranili starú známu, no žiaľ, stále a stabilne platnú skutočnosť – slovenský trh fantastickej literatúry autora uživiť nedokáže, a tak je komerčných dôvodov nepomerne výhodnejšie vydávať knižky v Čechách a pre české publikum. Na pretras sa dostala tiež otázka schopnosti autorov písať v cudzom jazyku či problémy s prípadným prekladom.

Fantastiku písanú v slovenčine a vydanú na Slovensku na stretnutí dôstojne reprezentovala skupina TriÉder v zložení Viliam Búr, Zuska Minichová, Anton Stiffel. Poviedky tejto trojice si čitatelia mohli prečítať v knihe Mozaika rôznobežných ciest. Autori prezentovali postoj k žánru a načrtli zákulisie svojho spôsobu písania. Okrem toho naznačili možnosť ďalšieho spoločného projektu. Pritom ešte nevedeli, že ich prvý spoločný opus získa Istrona v kategórii najlepšia antológia.

Po skupinovom vystúpení sa do centra pozornosti dostali traja osamelí bežci. Marek Hyena Eliáš, úspešný účastník viacerých ročníkov CGR a finalista súťaže Poviedka 2002, si sadol vedľa dvojnásobného víťaza CGR Jozefa Girovského, autora čerstvo vydanej poviedkovej bierky Zubaté slnko a ďalšieho z víťazov CGR, majstra slovenskej politfiction, Štefana Huslicu.

Záver večera slovenskej fantastiky patril Pen klubu, reprezentovanému predovšetkým Gustávom Murínom.

Veríme, že spomenuté stretnutie sa stane začiatkom tradície a pevnou súčasťou nasledujúcich Istroconov.


25. septembra 2002
Miloš Ferko