Slovenská literárna fantastika v roku 2016

Rok 2017 nám už pekne šliape na päty, tak prišiel čas porátať kúsky slovenskej fantastiky, ktoré pribudli v roku 2016. A musím skonštatovať, že s domácou fantastikou sa kdesi vysypal kamión. Alebo ju klonujú mimozemšťania? Už ani nestíham čítať, a to myslím papierové knihy, kdeže sú ešte e-booky!


Zbierky, antológie a zborníky

Už tradične medzi zborníkmi kraľuje Fantázia 2016 (vyd.: Fantázia, recenzia) – výber najlepších poviedok literárnej súťaže Martinus Cena Fantázie 2016. Dvadsať sci-fi, fantasy aj hororových poviedok láka zaujímavou farebnou obálkou, ktorá vystihuje obsah knihy – niekedy sci-fi, inokedy fantasy, niektoré sa nedajú presne zaradiť a tri hororové poviedky sľubujú poriadnu dávku fantastiky do žíl.

Aj v tomto roku vás vydavateľstvo Hydra obšťastnilo antológiou poviedok, tentoraz na zombie tému – podobná tématická zbierka u nás doteraz nevyšla. Zombie apokalypsa (naša pitva) – po česky, aj v slovenčine, humorne, vážne, romanticky, historicky, militantne, absurdne, aj apokalypticky – víta všetkých čitateľov, ktorým nevadí hnijúce mäso, odpadajúce údy, fŕkajúce telesné tekutiny a neprekonateľná chuť na ľudské mozgy. Zbierka je ilustrovaná, takže si zombie nemusíte len predstavovať, ale máte ich pekne čierne na bielom. Že sa na túto tému už nedá napísať nič originálne a prekvapujúce? No, to by ste sa čudovali!

Fantazia 2016 - obalka Zombie apokalypsa - obalka

Artis Omnis vyšla autorská zbierka sci-fi a urban fantasy poviedok Alexandry Pavelkovej s názvom Medzi nami (recenzia alebo iná recenzia). Autorka sa v poviedkach pohráva s rôznymi druhmi fantastických hrdinov – s mýtickými tvormi, s bytosťami z legiend, s mimozemšťanmi či s netvormi z blízkej budúcnosti. Dobre sa okolo seba obzrite a zamyslite sa – nemáte pocit, že okolo vás žijú čudní… ľudia? Hmm, len aby!

Samovydaním knihy Norr, ochraňuj Britániu! skúša osloviť čitateľov Peter Jelínek. Zbierka obsahuje niekoľko steampunkových poviedok s detektívnou zápletkou s dvojicou sympatických hrdinov – dáma je médium, gentleman súkromný vyšetrovateľ. Obaja rýchlo a s ľahkosťou zvládajú domáce aj cudzokrajné obludy, duchov aj démonov, ktorí neustále obťažujú poctivých britských občanov. Detektív sa netají odporom voči neschopnému a arogantnému S. Holmesovi, na ktorého adresu trúsi pohŕdavé poznámky, naopak, spoluprácu s detektívom Lestradeom si nevie vynachváliť. Poviedky sú krátke, vtipné a steampunk im dodáva nezameniteľný punc dávnych čias, kedy boli ženy tajomné éterické bytosti s bledou pleťou a slnečníkom a muži zasa zdvorilí a hrdí gavalieri, ochotní pre dámu aj z koňa zoskočiť.

Ak vás zaujímajú záhady, zamýšľate sa nad konšpiračnými teóriami a drieme vo vás skeptický vedec, určite siahnite po zbierke Jana A. Brauna Kvantové víly alebo Neznámi hrdinovia tvoria dejiny (viac o knihe), ktorá vyšla vo Vydavateľstve Hydra. Poučia a zabavia vás krátke sci-fi poviedky s osobitým humorom, o hrdinoch, ktorí neplnia titulky svetových periodík, napriek tomu však ovplyvnili udalosti, ktoré sa do našej histórie nezmazateľne zapísali. Aké zvláštne dopady môžu mať vojenské pokusy, objavy, vedecké súdy či nevydarené experimenty? Čo by nastalo, keby niekto vymazal objav kolesa z našich dejín a všetko okrúhle by bolo odrazu hranaté? Aj to sa dozviete v jednej z poviedok.

Medzi nami - obalka res Jan A. Braun - Kvantové víly - obalka

Naopak, Ivana Kučeru lákajú temné slovenské lesy, to, o čom sa nehovorí, len šepká, tajomné zlo, ktoré okolo vás krúži, keď ste sami a za zamknutými dverami sa cítite bezpečne. Viaceré poviedky zo zbierky Obchádza nás temnota (viac o knihe) tiež z Vydavateľstva Hydra vás zamrazia svojou reálnosťou – zlo a hrôza brúsia po kraji a je len náhoda, ak vás minú a udrú na kohosi iného. Už ste si niekedy pri pohľade na ľudské nešťastie povedali – chvalabohu, že sa toto nestalo mne? Lenže, niekomu sa to stalo, a čo ak nabudúce… Našťastie, toto sú len poviedky, nie večerné správy. Pri tých s fantastickým motívom si oddýchnete presne tak dlho, aby vás tie realistickejšie dorazili. Odporúčam čítať v noci v prázdnom byte a zabudnúť na kocúra spiaceho v pelechu na chodbe. Infarktové stavy sú zaručené.


Romány

Horor


Od zbierky hororových poviedok je ľahké preskočiť na hororový román, keďže sa jeho dej tiež odohráva v slovenských lesoch. Trhlina Jozefa Kariku žánrovo nadväzuje na jeho sériu čitateľmi obľúbených trilerov Tma a Strach. Všetky vyšli vo vydavateľstve Ikar. Radi sa bojíme bezpečne – v teple, s dekou prehodenou cez kolená, s voňavou kávou v ruke – má to svoje čaro – čítať, ako sa niekto rúti do záhuby a napriek snahám s tým nič neurobí… Čo nás na tom láka? Prečo to chceme prežívať zas a znova? Načo sa zamýšľať – hor sa do lesa!

Ak by vám nestačili hrôzy slovenských lesov, vedzte, že sa vám môžu pritrafiť aj horšie veci – hlavne v Peru. Mark E. Pocha ich do najmenších nechutných detailov opísal v útlej knižke Krajina kanibalov (recenzia) z Vydavateľstva Hydra. Skupina slovenských študentov vďaka grantu vycestovala skúmať život v odľahlej časti Peru a našla aj to, čo nehľadala – panenský prales, čistú vodu, lono prírody a kmeň hladných nadržaných kanibalov. V snahe uloviť čo najlepšie selfie neodmietli pozvanie na večeru. Hoci záver od začiatku tušíte, nedá sa to odložiť bokom na neskôr, musíte to jednoducho vedieť!

Kučera - obchádza nás temnota krajina kanibalov obalka

Humor


Od krvavého šialenstva padne dobre oddýchnuť si pri tom škoricovom – Škoricovník II Zrkadielko je pokračovaním bláznivej fantasy Škoricovník – Zlatá cesta autorskej dvojice Martin Jurík, Michal Ružička z vydavateľstva Marenčin PT. Opäť vás privedie na pokraj smrti smiechom. Irónia, šialené gagy, ohňostroj nápadov a absurdných pravidiel vás pobavia a možno privedú aj k zamysleniu – prečo je to tak. Odkazy na slovenské reálie sú vítaným osviežením tohto dielka, ktorého svet poháňa namiesto nafty – škorica.

Koho domáci humor v štýle Terryho Pratchetta nebaví, môže skúsiť akciu v štýle českej akčnej školy. Frajerský hrdina s temnou minulosťou, nie práve krásavec, nie práve dobrý a nie práve hrdinský, ale zato celkom náš – skvelý a slovenský – to je Kladivák z románu Janka Išu. Temnota z Pressburgu (viac o knihe) z vydavateľstva Artis Omnis ponúka oddych, domáce prostredie, známe miesta, známe pomery – hoci trochu posunuté do inej reality – ale naozaj len trochu, aby tie desiatky až stovky mŕtvol a nábojov nepôsobili nevhodne. Predsa len… v Bratislave by sa niečo takéto určite diať nemohlo, tu nemáme mafiánskych politikov, vedcov bez svedomia a psychopatických zločincov na každom rohu, zato v Pressburgu, to je iná reč! Tam ľudia kapú ako muchy, hrdinovia cynicky hláškujú, dozbrojujú sa RPG-čkami a s cigaretou v kútiku úst drvia biomechanickou päsťou kosti. No, nemilujte to!

Temnota z Pressburgu - obalka Potvorobijci - obalka

Sci-fi


Vydavateľstvo Artis Omnis koncom roka výrazne zrýchlilo tempo a k akčnej military sci-fi pridalo aj dve scifíčka. Zaujímavý nápad – únik zo zničenej krajiny v postapokalyp­tickej spoločnosti cestovaním medzi hviezdami rozvíja Richard Brenkuš v románe Sabotáž na okraji vesmíru (viac o knihe). Je to autorova prvotina a som celkom zvedavá, ako si s touto témou poradil. Ak by ste si nepamätali, autor na seba upozornil poviedkou Kontraktor v súťaži Cena Fantázie 2014, s ktorou sa dostal až do finále.

Jana Plauchová už v dvoch románoch dokázala, že vie vymyslieť zaujímavú a originálnu, avšak vedecky podopretú teóriu (cestovanie v čase, vesmírne cestovanie), okolo ktorej buduje dobrodružný dej s rôznymi typmi postáv. Tentoraz nám, opäť vďaka Artis Omnis, ponúka sci-fi triler s prvkami hororu pod názvom, ktorý mi v prvom momente evokoval mnou dosť neobľúbený predmet na univerzite – Teóriu štátu a práva. Brrr! Úvod do teórie chaosu (viac o knihe) však nie je o štáte, ale o ľudskom strachu, fóbiách, prekonávaní samého seba. Teoretik hĺbkového prežitia, ktorý zachránil z havarovaných ponoriek už množstvo ľudí, ale sám má fóbiu z hĺbok – zaujímavý hrdina, nie? Do toho isto zabŕdne nejaká zákerná havária a fyzikálny jav, ktorý nám vyrazí dych. Máme sa na čo tešiť.

Sabotaz obalka Uvod do teorie chaosu - obalka

Romantika


Triler prešpikovaný romantickým a sexuálnym dusnom ponúka slovenským čitateľom Slovart v podobe knihy 33 prípadov Kristy B. aj s podpisom od autorky Barbory Kardošovej. Žeby domáca verzia 50 odtieňov sivej? Hlavná hrdinka má 33 rokov, prežíva krízu osobnosti a je schopná vrhať sa aj do nebezpečných situácií ako odistená zbraň. Román sľubuje trochu inú romantiku, než na akú sme zvyknutí – príchuť nebezpečenstva, šokujúce odhalenia a pach krvi možno ulahodia i mužom.

S romantikou na nás, už tradične, vyrukovala aj Katarína Soyka. Román Svedomie temnej časti (viac o knihe) z Hydry ponúka nielen čarodejnicu z takmer rozprávkovej chalúpky na okraji mestečka ovládanom upírom, jazero plné vodníkov a sirén, ale hlavne boj dobra so zlom, intrigy a súboje magických bytostí. Mladá čarodejnica Deina je nútená splácať dlh lumpovi Dobrogovi, ktorý do sveta živých privádza temného mága Blahowitzapla. Ten sa rýchlo vysporiada s pánom mesta, aj s Dobrogom samotným. Vstúpi do vhodného tela a objaví spôsob, ako ľudí rozdeľovať na dobrú a zlú polovicu. Prvá jeho nový trik okúsi Deina. Jej dobrú časť uväzní zlý čarodejník v okovách, so zlou a bezcitnou polovicou po boku mieni vládnuť mestu. Každá magická bytosť má svoje silné aj slabé stránky, môže konať dobré aj zlé skutky, všetko závisí od uhla pohľadu a motivácií. Kam až sme ochotní zájsť v boji za dobro svojich blízkych? Čo všetko dokážeme obetovať? Budeme môcť potom ešte tvrdiť, že my sme tí dobrí?

K romantike s mystery nádychom tiahne aj Michaela Ella Hajduková. Tentoraz stavila na postapo so sci-fi prvkom. Večná zima a mráz zahnali ľudí do podzemných miest a vyhnali z ich myslí sny o farebnej budúcnosti. Hrdinka sa stáva súčasťou experimentu s cestovaním v čase a ocitá sa v minulosti, kde spoznáva muža, ktorý dokáže roztopiť nielen jej zmrznuté ruky, ale aj srdce. Pravidlá cestovania časom však žiadne bozky a vyznania nepripúšťajú, tu ide predsa o nenápadnosť a nestrannosť, nie o lásku. Lenže srdcu nerozkážeš, a tak hrdinka sľubuje: Nájdem ťa v čase (vyd. Motýľ).

Historická fantasy


Koho romantika uspáva, môže siahnuť po historickej fantasy v štýle meča a mágie zo slovanského prostredia. Juraj Červenák je autor už overenej kvality a jeho černokňažník Rogan s verným vlkom Goryvladom majú stále čo povedať. Prízraky na Devíne (viac o knihe) z domu Artis Omnis opäť sľubujú temnú mágiu a ľudské obete, politické intrigy, úskoky i kruté boje. Veď nejde o nič menšie než o ruku krásnej dcéry kniežaťa Lučivoja – vládcu Devína – a tú si správny chlap musí zaslúžiť. Nápadníci nie sú žiadne padavky. Mojmír i Pribina čoskoro zistia, že keď ide o ženu a kráľovstvo – žarty bokom – dovolené je všetko. Ale poznáte to: kde sa dvaja bijú…

Soyka - Svedomie temnej časti Prizraky na Devine - obalka res

YA, deti a mládež


V tomto roku fantastiku valcujú youngadultovky – knihy pre mladých dospelých. Niektoré napísali mladí autori – rovesníci hlavných hrdinov týchto príbehov, iné písali už skúsenejší autori.

Živel menom Viola je prvotina mladej Alžbety Horeckej. Vyšla vo vydavateľstve Štúdio LJ. Začína krutou vraždou dvoch študentiek, po ktorej sa hrdinka dostáva do víru bližšie nešpecifikovaných neobyčajných udalostí. Bohužiaľ, anotácia ku knihe je príliš stručná a nekonkrétna, asi chcela zabrnkať na čitateľovu zvedavosť, nanešťastie to takto nefunguje. Kto si kúpi knihu, o ktorej obsahu nič bližšie nevie? Ak ste ju čítali, napíšte svoj názor do komentára pod článkom. Rada sa o nej dozviem viac.

Aj v tomto roku je medzi mladými v kurze postapo. Spojenie zvrátenej postapokalyptickej spoločnosti, boja o prežitie a lásky v tvrdých podmienkach si stále podmaňuje srdcia čitateľov /najmä tej ženskej časti/. Vydavateľstvo Art Floyd stavilo na Viktóriu Drgoncovú a jej príbeh Nepriatelia Urdisu, v ktorom sa mladá hrdinka už dva roky ukrýva pred pažravými nemŕtvymi v pivnici. Po tom, ako sa dostane do Urdisu – mesta, ktoré jej sľubuje poskytnúť bezpečie a pocit užitočnosti, naráža na jeden problém za druhým. Zaľúbi sa do nesprávneho muža a odhalí pravdy, ktoré ju z Urdisu vyženú. Lenže hrdinku si nejaký problém nájde vždy a všade. Ak vám ten príbeh niečo pripomína, zrejme ste už nejaké romantické postapo čítali.

Mladým slečnám je určený aj román z vydavateľstva Slovart od Andrei Gregušovej Nina – Tanec v zajatí dymu. Hrdinka miluje tanec, slobodu a túži po láske. Podľahne zvodom tajomného Dyma, ktorý ju s každým ďalším tancom láka na stranu temna. Našťastie je tu ešte Svetlonos, ktorý o Ninu zabojuje.

K romantike tiahne aj mystery román s tajomstvom Insomnia Vladimíry Šebovej (vyd. Citadella). Motív nespavosti môže byť v kombinácii s láskou a tajomným neznámym vcelku zaujímavým osviežením, bohužiaľ, nič bližšie sa o obsahu knihy nedozvieme. Mala by to byť prvá časť sci-fi trilógie pre mladých, preto je škoda, že je na trh uvádzaná s takou stručnou anotáciou.

V podobne tajnom a skromnom duchu predstavuje vydavateľstvo Nová Forma aj knihu Denisy Kancírovej Nevoľnosť. Dozvieme sa o nej len to, že sa hlavná hrdinka na letnej brigáde v osade uprostred Karpát stretne s tajomným fešákom. Ani tu však neplatí úmera, že čím menej o obsahu knihy vieme, tým viac sme na ňu zvedaví, naopak. V záplave vydaných kníh musí čitateľa niečo prekvapiť, šokovať, zaujať či navnadiť. Dve vety, hoci rozvité, na to nestačia. Tento vydavateľský trend sa mi nepáči. Anotácia je dôležitá. Často v nej tkvie prvotný popud na kúpu knihy alebo aspoň na jej zapamätanie si a uloženie do podvedomia na neskoršie preskúmanie.

Aj vydavateľstvo Matica slovenská zabŕdlo do knižnej fantastiky, a to románom Amulet, dvojzubec a Hviezdy univerza autorskej dvojice Ladislav Hrubý, Stanislav Lajda. Odkrývanie tajomstva záhadných dverí v polorozpadnutom kaštieli dá zabrať partii tínedžerov, ktorých kamarátka pozvala prázdninovať do osady neďaleko Trnavy. Amulet, hlavolam a legendy spestria mládeži leto, na ktoré nikdy nezabudnú.

Amulet, leto a partia kamarátov, prvé lásky, bozky, ale aj streľba a tvrdá drina čakajú na chlapcov vo vojenskom tábore prežitia v románe Mariána Kubicska Potvorobijci (viac o knihe) z Vydavateľstva Hydra. Deti sa v ňom učia postaviť si stan, viazať uzly, rozlišovať byliny, strieľať z airsoftových zbraní či orientovať sa v teréne. Popritom naši hrdinovia cestujú vďaka hrotu z Adalramovej kopije do dávnej minulosti, aby odvrátili a zničili staré zlo v podobe krvilačného netvora. Často zakopnú, narazia na podvodníkov, sú sklamaní aj nahnevaní, ale priateľstvo a súdržnosť ich opäť postavia na nohy, aby napokon svoje víťazstvo vybojovali. Je to pekný, napínavý a poučný príbeh, doplnený ilustráciami Jakuba Šimjaka.

Výrazne rozprávkový charakter má knižka Juraja Vojtáša z vydavateľstva Zaostri na rodinu s názvom Odvážne srdce. Klasický príbeh hrdinu, ktorý zachráni devu z moci zlého draka, dopĺňajú rodinné tajomstvá a divočina plná netvorov. Kniha je určená pre deti a mládež.

Slovart vydal pre deti prvý diel trilógie Legenda o Braslavovi pod názvom Tiene nad Veligradom. Autorka Ivana Jungová dosť odvážne zasadila svoj príbeh do obdobia Veľkej Moravy v druhej polovici 9. storočia. Po zrážke s bájnym gryfom získajú dvaja chlapci zvláštne schopnosti – pochopenie reči zvierat a schopnosť vidieť nadprirodzené bytosti. Na Veligrad si však brúsia zuby Frankovia, možno tu pomôže len legenda o bájnom Braslavovi, ktorý príde v núdzi najvyššej, aby všetkých zachránil.

E-knihy

V uplynulom roku vyšlo deväť e-bookov, z ktorých ma svojou anotáciou najviac zaujali tieto: Kriváň 1 od Tomáša Beníka z vydavateľstva E-knihy jedou. V knihe sa Slovensko stalo veľmocou, má vesmírnu agentúru a tatronautov. Misia Kriváň 1 sa vrátila na Zem, na palube lode sú prví Slováci, ktorí úspešne vstúpili na povrch Mesiaca. V pristávacom module je objavené mŕtve telo veliteľa misie a posádka je v šoku. Agent Jemnický pátra po príčine veliteľovej smrti, avšak v pätách má zabijakov.

Peter Kotik v románe Mŕtva cesta (vyd. Elist) rozohráva zombie apokalypsu spôsobenú farmaceutickým priemyslom, ktorý ľudí očkuje vakcínou s nečakanými následkami.

A napokon je tu Psionik, román Tomáša Knapka (viac o knihe), ktorý sa čitateľovi predstavuje ako drsný, no zábavný mix science fiction a fantasy, nasiaknutý temne grotesknou okultnou atmosférou. Oplýva rýchlym dejom, originálnymi nápadmi, nepríliš kladnými postavami, vyhrotenými situáciami, a nečakanou pointou.

Podarilo sa mi prečítať desať z vyššie menovaných kníh, osem ma ešte len čaká a rada by som skúsila aspoň jednu e-knihu. Čo je veľa, to je veľa, všetko už nezvládnem ani ja, a ešte tu máme aj zaujímavú prekladovú a českú fantastiku, plus to, na čom pracujem pre Hydru. Každý rok robím prehľad domácej fantastiky, dúfajúc, že vás navnadím na jej čítanie, ale vyzerá to tak, že namiesto čítania moje články lákajú ľudí písať a vydávať! S takýmto trendom tu o pár rokov bude viac autorov než čitateľov. Čo vy na to?

S želaním pekných čitateľských zážitkov,

Lenona


Súvisiace linky

Recenzia: Fantázia 2016

Výsledky súťaže Martinus Cena Fantázie 2016.

Vivisekcia: Antológia Zombie apokalypsa

Recenzia – Alexandra Pavelková: Medzi nami

Pozvánka: Uvítajte Kvantové víly Jana A. Brauna

Obchádza nás temnota Ivana Kučeru

Recenzia – Mark E. Pocha: Krajina kanibalov

Odhaľte Sabotáž na okraji vesmíru Richarda Brenkuša

Jana Plauchová vás uvedie do teórie chaosu

Nová Katarína Soyka a jej Svedomie temnej časti

Ukážka z knihy Juraja Červenáka Prízraky na Devíne

Do kníhkupectiev vpadli Potvorobijci

Ukážka z knihy Tomáša Knapka Psionik


30. decembra 2016
Lenona Štiblaríková
Zdroj informácií