Sliz a kyselina

Je tu. Očakávaný datadisk k špičkovej hre Aliens vs predator 2. AVP 2: Primal hunt – ďalšie lebky, ďalšie zuby, tony kyseliny a rachot smartgunu. Čo vám ponúka?

Akčnú záležitosť, ktorej nechýba des a hrôza blúdenia v tmavých a tichých chodbách s prstom na myši a uši zodraté počúvaním pravidelnému tlkotu detektora pohybov. Zahráte si za Corporate – teda dvojnohú samičku človeka, klasického helmovaného Predátora a Predaliena. Celá hra sa točí okolo artefaktu neznámej civilizácie objaveného na planéte LV 1201 a objasňuje niektoré udalosti, ktoré sa následne odohrali v AVP 2, keďže tento datadisk je akýsi sequel, ako je teraz v móde. (Lucas by si to mal dať patentovať.)

Pripútajte sa začíname s ľuďmi. Ženská hrdinka Dunya, ktorú ovládate dostane úlohu dovliecť artefakt, keď neuspeli ešte asi natvrdlí syntetici. ŠOK. Po prvých (!) otvorených dverách sa na vás doslova vysype hrča votrelcov celých žhavých pozrieť sa vaše vnútornosti a niečo vám z nich vyveštiť. Kým sa zorientujete sú tu ďalší a ďalší a ďalší masaker, rachot, paľba zo smartgunu až sa prestrieľate k artefaktu v akomsi silovom poli a votrelci zostanú zlostne ceriť zúbky v úctivej vzdialenosti od zariadenia. Keď ho však na Rykovov príkaz zoberiete, niečo sa poserie a východ sa zavalí. Takže treba nájsť inú cestu s votrelcami tesne za zadkom. Plameňomet si však vie s nimi excelentne poradiť… Po peripetiách na prírodných kamenných lávkach nad ohromujúcimi priepasťami sa stretnete s výsadkom a vysypete, že tam dole je ešte niečo iné… V labáku vás potom čaká geniálna animačka (No Smoking – raz ťa to zabije – nutné pozrieť). Artefakt však končí v paprčiach prvý raz človekom videného predátora (Arnolda nerátame). Nasleduje totálna demolácia výskumnej plošiny č. 5 a koniec. Čože ? …už ? Hrozne krátke!

No nič, skúsime predátora. Legenda: bol raz jeden predátor, ktorý si pred 500 rokmi lietal hore dolu po vesmíre a poľoval na všetko možné. Po prílete na LV natrafil na veľký úzky kaňon zliezol dolu dole a čo nevidí? Perníkovú chalúpku… jaj to sem nepatrí.. sídlo plné nervóznych votrelcov, ktorí sa mocú okolo artefaktu ako strážne psy. V koži predátora presnoríte komplex a v liahni votrelcov vás jeden dostane, ale pritom sa spustí stázové pole, ktoré vás trošička zmrazí. Asi na 500 rokov. Potom sa preberiete a zistíte, že artefakt šľohol človek, ktorý hrá práve prvú misiu. Takže ho prenasledujete až k výskumnému centru. (tu sa krásne vysvetlí No smoking scéna :-)) Ale nakoniec končíte neveselo. Takže ostáva nám akýsi divný votrelec. Predalien – teda votrelec vyliahnutý z Predátora…

Alien? Ako malý Facehunger (zárodok votrelca) musíte nájsť osamoteného predátora, ktorí sú tu akosi premnožení. Aby ste prežili cestu po plafónoch a stenách, ktorú vám umožňujú mušie vlastnosti votrelcov, otravných predátorov spacifikujú húfy votrelcov. Vám samozrejme neublížia a môžete si geniálne zblízka pozrieť a sledovať ich reakcie. Zistíte, že hráte práve za toho votrelca, ktorý dostal predátora v predošlom príbehu a doslova sa z neho vyhryziete. Navštívite pitevňu, kde sa premeníte na plne vyvinutého smrtiaceho Predaliena. Hra s ním je adrenalínová, šplhanie po stenách stropoch, obrovské vrhnutia celej svojej váhy na veľkú vzdialenosť, super ostré pazúry a nebezpečný chvost… Neuveriteľná rýchlosť pohybu votrelca je spracovaná suprovo. Medzi spanikárenými ľudkami musíte artefakt nájsť, odniesť ho naspäť do Úľa a uniknúť z plošiny č. 5, ktorú ľudia nechali surovo odpáliť aj s votrelcami a zvyškom personálu. A hneď je vám jasné, prečo sa v Aliens vs Predator 2 dovalí ľod zo zeme plná vojakov…

Čo dodať?

Je to náročnejšie, votrelci sú ako policajti – chodia minimálne dvaja a sú rýchli ako bes. Zbrane ľudí ostali klasické, je tu aj ostreľovačka a srandovný pribehnuvší granát. Ako správna Lithechovina sa to dobre hýbe, lensflaruje, praská rôznymi efektami a podobne. Chýba tu atmosféra strachu, pretože je to celé poňaté viac akčnejšie. Objasňuje to však spadnutú plošinu č. 5 v pôvodnej hre a zároveň to vyvoláva ďalšie otázky. Nie je to \„Must have\“ datadisk, ale priaznivci hry a filmov asi nezaváhajú.

Čo by sme chceli?

Niečo ako záver v Pánovi prsteňov 3, nemyslím dejový, ale tú časovú os udalostí. Niečo také o alienoch, predatoroch, Rykovovi vo filmoch, obidvoch hrách a datadisku. A hlavne niečo o PILOT technológii, ktorú prezentuje aj artefakt a havarovaná kozmická loď. Niečo určite osvetľujú komiksy zo série AVP, ktoré som buhužial nečítal www.avpnews.com/…/avptpb.html Pozrite si aj hračky (action figure) od Hasbra, Kenneru a iných výrobcov www.avpnews.com/…tionfig.html

Čo nás čaká?

Nepriamo bolo potvrdené kutenie na AVP 3, dočkáme sa objasnenia prečo je na LV človečí labák, kde sa vzali votrelci, ako dlho sa predátori zaoberajú ozdobovaním svojich príbytkov lebkami, čo to bolo za PILOT civilizáciu, kde zmizli peniaze z privatizácie, prečo sa Lexa skrýval…no nič. (krčenie plecami).


16. októbra 2002
Ján Válka