SlavCon 2014 sa ponesie v znamení drakov, vlkov a bájnych tvorov

sc potter 2013
sc prednaska 2013
sc registracka 2013
sc rustika 2013
sc vonku 2013

V bratislavskej Iuvente sa počas víkendu 25. – 27. apríla uskutoční už ôsmy ročník festivalu SlavCon. V siedmich miestnostiach súčasne pobeží pestrý program plný nielen prednášok a vystúpení, ale aj interaktívnych workshopov, súťaží a diskusií. Na tému tohto ročníka – Draci, vlci a bájne tvory – sa pozrieme z historického, mytologického aj fantastického pohľadu. Návštevníci sa dozvedia aj zaujímavosti zo sveta sci-fi, hier či zahraničných seriálov.


Na festivale stretnete mnoho autorov a vydavateľov súčasnej fantastickej literatúry. Ich českí aj slovenskí zástupcovia sa v sobotu o 10:30 stretnú na diskusii o autorských právach. Fanúšikov vedeckej fantastiky čaká diskusia s velikánom slovenskej sci-fi Jozefom Žarnayom. Ukrátení nebudú ani čitatelia Juraja Červenáka, ktorý na SlavCone pokrstí svoju najnovšiu knihu Sekera z bronzu, rúno zo zlata. Slovenský satirický epos Škoricovník predstavia autori s krstným otcom Jurajom Kemkom. Všetkých hráčov spoločenských hier iste nadchne účasť najznámejšieho českého dizajnéra hier Vláďu Chvátila.

SlavCon, to nie sú len prednášky od odborníkov a nadšencov. Súčasťou festivalu je aj programové pásmo o Harrym Potterovi. Mladší aj starší účastníci si vyskúšajú triedenie do fakúlt a zúčastnia sa aj čarodejníckeho vyučovania. V zaujímavých úlohách môžu zbierať fakultné body a o víťazovi školského pohára rozhodne aj metlobal. V spolupráci s Ihryskom zase už tradične pribudne herňa spoločenských hier a nadšenci zo Space Unicorn pripravia čitáreň komiksov.

Na lúke za Iuventou nájdete historický tábor s demonštráciou dobového života združenia Schatmansdorf Častá. Súčasťou bude aj sokoliareň a ukážky stredovekej kuchyne. Vyskúšať si budete môcť hod sekerou, lukostreľbu či boj bezpečnými zbraňami.

Čerešničkou na torte sú šermiarske a tanečné vystúpenia a ohňová show, ktorá uzatvorí sobotný program. Predchádzať im bude galavečer, počas ktorého vyhlásime a odmeníme víťazov literárnej súťaže Sieň ohňa a taktiež víťazov kostýmovej a výtvarnej súťaže. V rámci programu uvedieme slovenský film Orfeova pieseň na motívy príbehu z komiksu Sandman od Neila Gaimana.

SlavCon, festival histórie, literatúry a fantastiky, sa prvýkrát konal v roku 2006 v priestoroch školy na Kvačalovej ulici pod taktovkou organizátorov zo Spoločenstva Tolkiena. Od roku 2011 sa na organizácii podieľa aj OZ SciFi-Guide. V roku 2012 sa festival presídlil do budovy Iuventy, kde sa koná aj tento rok. Vstupné je v predpredaji 11 €.


Foto: Archív SlavConu


16. apríla 2014
Lucia Repková, organizačný tím SlavCon.sk