Škola noci - Označená Ľavá ruka Boha

Novinky na knižnom trhu

Paul Hoffman: Ľavá ruka Boha

Lava-ruka-boha

„Útulok spasiteľov na Shotoverskom zráze je jedna veľká lož. Spásy sa tam človek nedočká a o útočisku nemôže byť ani reči.“
V útulku spasiteľov niet priestoru pre radosť a nádej. Väčšinu chovancov priviedli na toto skľučujúce miesto v útlom detstve proti ich vôli. Krčia sa pod krutovládou mníchov, ktorých zverstvá a nemilosrdnosť majú jediný cieľ – slúžiť Obesenému spasiteľovi.
Útulok je rozľahlá pevnosť plná spletitých chodieb nasiaknutých pachom storočí náboženského zápalu.
V jednej z nich stojí chlapec a cez tmavé okno pozoruje čerstvé prírastky do tohto pozemského pekla. Má štrnásť alebo pätnásť rokov – svojím vekom si nie je istý rovnako ako ani ostatní chovanci. Dávno zabudol svoje pravé meno, teraz mu hovoria Cale. Nepamätá si nič z predchádzajúceho života a netuší, čo ho čaká v budúcnosti…
Ani to, že ho nazvú Anjelom smrti.

Očakáva sa, že Ľavá ruka Boha Paula Hoffmana bude jednou z najmedializo­vanejších kníh roka 2010. Predurčuje ju na to skvelý príbeh, originálny námet a majstrovské rozprávačstvo, ktoré nenechá čitateľov vydýchnuť, kým neobrátia poslednú stranu. Podľa vydavateľstva Pinguin, ktoré zakúpilo práva, Ľavá ruka Boha je  prvým dielom trilógie. Vydavateľstvo Ikar má v pláne vydať aj ďalšie časti.

Autor knihy Paul Hoffman je skúseným spisovateľom a scenáristom. Spolupracoval s takými velikánmi ako Francis Ford Coppola, svoju pečať dal kultovému filmu Krstný otec a na konte má ďalšie hity. Nad prvým románom The Wisdom of Crocodiles (Múdrosť krokodílov, 2000) pracoval trinásť rokov. Predpovedal v ňom opätovné rozpútanie medzinárodného terorizmu v 21. storočí a presne opísal charakter kolapsu svetového finančného systému. Druhý román The Golden Age of Censorship (Zlatý vek cenzúry, 2007) je čierna komédia inšpirovaná autorovým pôsobením v oblasti filmovej cenzúry.

Michal jedinák (prekladateľ): Paul Hoffman predstavuje v románe Ľavá ruka Boha chlapca vyrastajúceho za múrmi kláštora, kde vládne taký krutý režim, že chovanci sa desia aj spánku. Cale nevie, ako vyzerá svet tam vonku, v jeho živote sa prelína utrpenie s náročným bojovým výcvikom a tréningom vo vojenskej stratégii. Keď v sebaobrane zavraždí vysoko postaveného mnícha, je nútený spolu s dvoma priateľmi ujsť. Mládenci spoznávajú nový svet: dozvedajú sa o existencii žien, zisťujú, že jedlo môže byť aj chutné, zapletajú sa do mocenských intríg, Cale sa prvýkrát zamiluje. No aj v novom živote ich čoskoro dobehne minulosť a Cale pochopí, že jeho osud má byť iný, než si predstavoval. Dej knihy sa odohráva v akejsi pokrivenej napodobenine nášho sveta zhruba v období stredoveku. Nejde o tradičnú fantasy, kde sa problémy riešia pomocou mágie a nadľudských schopností. Hoffman kladie dôraz na precízne vykreslenie reality a logiku konania postáv. S detskými hrdinami sa nemazná, vystavuje ich podmienkam, aké by zlomili nejedného dospelého. Aj preto sa Cale, ktorý má iba pätnásť rokov, správa ako oveľa starší muž, jeho zovňajšok je drsný, srdce chladné. Ľavá ruka Boha je slušný úvod do plánovanej trilógie a môže zaujať dospelých i dospievajúcich.


Castová P.C.-Castová Kristin: Škola noci 1 – Označená

Skola noci Oznacena

Predstavte si školu, v ktorej sa vyučovanie začína o ôsmej večer a končí o tretej ráno. Nazýva sa Škola noci a nachádza sa vo svete, kde sa v dôsledku zmien v DNA niektorí tínedžeri menia na upírov. Čas, kým sa táto superzmena zavŕši, musia stráviť v Škole noci, inak zomrú. No ani to im nezaručí, že ich organizmus superzmenu zvládne.
Šestnásťročná Zoey prichádza do internátnej školy v americkej Tulse. Dúfa, že si tu po hádkach s rodičmi a rozchode s priateľom nájde svoje miesto. Hoci v Škole noci natrafí na skvelých priateľov, predsa len nezapadne. Nie je totiž obyčajné upírske mláďa. Bohyňa noci Nyx ju obdarila zvláštnymi schopnosťami, ktoré jej dávajú moc, no i zodpovednosť. Ako každá tínedžerka rieši problémy s chlapcami, navyše však musí obhájiť svoje zásady a miesto zoči-voči nepriateľsky naladenej elitnej skupine študentov.
Označená je prvá časť napínavej série Škola noci, v ktorej sa napĺňajú slová bohyne Nyx:
„Tma sa nerovná vždy zlu, tak ako svetlo neprináša vždy len dobro.“

Fantázia: Škola noci je ďalšou zo súčasných upírskych ság, ktoré sú prioritne zamerané na tínedžerského čitateľa, presnejšie čitateľky. V porovnaní so Súmračnou ságou je ale viac zameraná na poukazovanie klasických problémov detí, z ktorých majú vyrásť upíri. Hlavná hrdinka – Zoey – sa dostáva do nemilosti svojich priateľov po tom, čo ju upír – hľadač – označí ako ďalšiu, ktorej zmeny v DNA smerujú k pretvoreniu na upíra. Zoey sa tak dostáva do Školy noci, kde sa označená mládež pripravuje na svoju budúcnosť upíra. V istých momentoch práve školské prostredie pripomína príbehy čarodejníckeho učňa Harryho Pottera.

<a name=„fb_share“ type=„icon_link“ share_url=„www­.fandom.sk/cla­nok/skola-noci-oznacena-lava-ruka-boha“ href=„http://­www.facebook.com/sha­rer.php“>Zdieľať na Facebooku Fantázia na Facebooku


7. januára 2010
Fandom SK - PR