Sitcom

Ozon, François

Že vám nič nehovorí meno filmu ani režiséra? No nič to. Mne to tiež až do včerajška nehovorilo nič. Ale včera sa udiala vec, ktorá sa mi nestala už dávno – totižto som zhliadol film, ktorému som bez váhania dal desať z desiatich.

Typická francúzska rodinka zo strednej vrstvy. Pokojný otecko, starostlivá mamička, pekná dcérenka Sophie, adolescentne depresívny synáčik Nicolas. A k tomu dcérkin po uši zamilovaný priateľ David, mladá španielska gazdiná Maria a jej černošský manžel Abdu. Na začiatku ich všetkých otecko postrieľa, ale neverte ani vlastným očiam.

Všetko sa začne potkanom, ktorého otecko prinesie ako darček deťom. A potom to už ide jedno s druhým. Nicolas pri večeri vyhlási, že je homosexuál a hore v izbe to vzápätí dokáže Abduovi. Sophie skončí na vozíčku a začne praktizovať sado-maso so svojím priateľom, ktorý si zase dopraje španielsku masáž s Mariou, ktorá začína pociťovať lesbické sklony, čo má po tete. Mamička dlho odoláva, ale ani ona neunikne. Celé sa to zvrháva tak, že otecko môže premýšľavo vyhlásiť: „Nemyslím, že incest je spôsob, ako vyriešiť problémy západnej civilizácie.“

Prečo môžem túto recenziu smelo dať na fandom, je fantastické ozvláštnenie v podobe záverečného potkana. A tento film je taký skvelý, že by som o ňom písal, aj keby tam ten potkan nebol, keďže on tam vlastne ani nie je… Ale dosť. Sitcom v našich kinách len tak skoro neuvidíte, pretože je to výlučne klubová záležitosť, ale určite striehnite, či okolo vás náhodou nepôjde aspoň na videu či nebodaj v telke. Je striktne mládeži neprístupný. A geniálny. Ge-ni-ál-ny!


12. decembra 2000
Marek Eliáš