Ohnivé pero Q2 2009: Sila fantázie

Sedím na balkóne, sledujem Dunaj a nádherný západ Slnka tuším za vysokým topoľom.


Zvláštne, čosi ma obchádza, je to neodbytný pocit. Možno… Možno, že… neexistujem. Áno, áno, je to tak. Ja a moji spolubývajúci sme vymyslení niekým z nás. Ale kým? Hm… Ako by sa to dalo zistiť… ZABIJEM ICH! Jedného po druhom. Len čo sa mi táto skvostná myšlienka usadila v hlave na tvári sa mi rozlial blažený úsmev.


Niekto zaklopal, asi Igor, zvykne o takomto čase chodiť na kávičku.

„Čau Igor.“

„Nazdar. Čo porábaš?“

„Kochám sa výhľadom.“

Igor podišiel na balkón a oprel sa o zábradlie. Nebolo treba veľa sily. Zdola sa ozvalo tlmené žuch. A… nič sa nestalo. Zatiaľ čo som volal policajtov (Igor predsa skočil z mojej izby, zrejme nezvládol štátnicové učivo), nahnevane som si hundral popod nos. Bol som sklamaný.


Po pár dňoch, keď opadli najväčšie emócie, sprevádzajúce Igorovu samovraždu, podujal som sa na ďalší pokus. Tento krát bol výsledok neistý, ale pri voľbe prostriedkov som už musel byť opatrnejší. Predsa len, dve nehody v pomerne krátkom čase… Narezal som spolubývajúcemu brzdové hadičky na bicykli. Bol to vášnivý športovec a v ten deň sa chystal na miestnu zjazdovú trať.

Večer, keď prišla tá smutná správa, všetci boli zdrvení. Ja tiež. Mal som za sebou druhé fiasko a okolie zbystrilo pozornosť.


Rozhodol som sa riskovať. Na druhý deň popoludní sme so spolubývajúcim Ivanom zapíjali na balkóne žiaľ. Cez deň som usilovne lúhoval lieskové oriešky vo fľaštičke alpy. Ivan bol silný alergik. Najprv sa nedialo nič, potom začal prudko kašľať.


Sedím na balkóne, sledujem Dunaj a nádherný západ Slnka tuším za vysokým topoľom. Pomaly miznem so spokojným úsmevom na perách. Bol to Ivan, beťár. Zabila ho vlastná fantázia.

  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý týždeň jedna.
  • Uzávierka súťaže nie je, súťaž potrvá, kým budú prichádzať príspevky.
  • Existujú čiastkové uzávierky, ktoré budú oznámené s dostatočným predstihom. Ku dňu čiastkovej uzávierky sa uskutoční vyhodnotenie poviedok, ktoré boli publikované medzi dvoma čiastkovými uzávierkami.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov, názor redakcie a hlasovanie, ktoré sa uskutoční po čiastkovej uzávierke.
  • Vyhodnotenie a odmenenie víťazov sa uskutoční priebežne, po ukončení hlasovania, dátum najbližšieho termínu redakcia oznámi s dostatočným predstihom.
  • Viac v pravidlách súťaže.

29. júna 2009
Ivan Mjartan