SF som bral ako samozrejmosť

(Prvý kontakt Martina Kudláča)

Prvotný skepticizmus prameniaci z „teplého“ názvu opadol hneď po niekoľkých stranách a naplno som sa zažral do Tolkienovej tvorby, počnúc Pánom Prsteňov, cez Silmarillion, Nedokončené príbehy až po zbierku rozprávok.

Na svoje prvé stretnutie s fantastickým druhom si spomínam, akoby to bolo včera. Sci-fi bola súčasťou môjho života od kedy si pamätám. Pohybovala sa okolo mojej osoby vo všetkých možných formách, okrem literatúry. Seriály, filmy, hry, všetko možné len nie „konvenčná“ beletria. Takže SF som bral ako samozrejmosť, ale fantasy to bolo nepreskúmané, panenské teritórium. Rovnaký záujem ako pre sci-fi, som mal aj pre fantasy, len to bola vtedy ešte neuvedomelá potreba. Chýbajúca skladačka.

Ako fanatický hráč RPGčiek som tak rozmýšľal, aké by bolo super sa stretnúť s RPGčkárskymi príbehmi aj inde než za obrazovkou a klávesnicou počítača. Až raz, keď som mal dvanásť, na ceste vlakom zo školy, vytiahol jeden spolucestujúci zaujímavú knižočku. Ak by to bolo sfilmované, tak by to bola tá pasáž so všeoslňujúcou svätožiarou okolo knižky. „Nejpodivnější a nejzábavnější fantasy v celé galaxii.“ Nevedel som síce, čo to znamená, ale príťažlivosť ku knižke s truhlicou – stonožkou bola silnejšia než nevedomosť. Hneď na druhý deň som prebrázdil všetky kníhkupectvá a v jednom som našiel nenápadnú poličku s označením zahraničnej tvorby a pri tom kvante cudzojazyčných kníh sa nachádzala aj „nejpodivnější fantasy.“ A tak som sa upísal Prattchetovskej sérii. Po cca desiatke „Zeměplocháckých“ kníh, mi v 13 rokoch kamarát požičal Pána Prsteňov, údajne najgeniálnejšiu knihu. Prvotný skepticizmus prameniaci z „teplého“ názvu opadol hneď po niekoľkých stranách a naplno som sa zažral do Tolkienovej tvorby, počnúc Pánom Prsteňov, cez Silmarillion, Nedokončené príbehy až po zbierku rozprávok. Od tej chvíle som sa čoraz častejšie vracal k rajskej poličke so štítkom „Cudzojazyčná tvorba“ a objavoval čaro fantastickej literatúry v rôznych žánroch a subžánroch od celého zástupu autorov. Už od počiatku svojej čitateľskej kariéry som uprednostňoval knihy pred televíziou a odkedy sa v TV objavujú čoraz väčšie mozgové výmazy, čítam radšej a radšej.


17. januára 2008
Fandom SK - PR