SF Legendy

Časť tmavšia

Rok sa zišiel s rokom a po zbierke Legendy tu máme opäť čosi podobné, tentoraz nazvané SF Legendy (v origináli Far Horizons). A český názov správne napovedá rozdiel medzi týmito dvoma knihami – kým Legendy sa venovali fantasy poviedkam, SF Legendy sú o vesmíre, živote a vôbec. Nezmenil sa editor (Robert Silverberg), vydavateľstvo (BETA-Dobrovský) a ani fakt, že je kniha opäť umelo rozseknutá na dve časti. Drzosť s delením je o to väčšia, že majú obe knihy rovnakú obálku (len v inom farebnom prevedení), rovnakú tiráž, príhovor a dokonca aj cenu. Chválabohu, že je aspoň obsah dvoch častí jedného polienka odlišný…

Základ SF Legiend je rovnaký, ako bol v Legendách. Robert Silverberg oslovil (resp. jeho agenti) slávnych autorov a požiadal ich, aby napísali ešte nejaké príbehy zasadené do slávnych (rozumej predávaných) svetov, ktoré kedysi vytvorili. Niektorí odmietli (asi majú dosť bubáčikov), no niektorí sa dali prehovoriť. A tak vznikla táto zbierka jedenástich poviedok, v českom vydaní rozdelená na časti po 5 a 6 textov. Ťažko povedať, ktorý diel je v českom vydaní prvý, pretože sa fakt nelíšia a tak začnem tým tmavším :)

Uvádza ho poviedka Joe Haldemana Rozdělená válka, ktorá popisuje jednu epizódku z pozadia jeho slávneho románu Věčná válka. V pôvodnej knihe nazeral spisovateľ na udalosti z pohľadu majora Mandelu, v tejto poviedke sa na to pozrel zo strany druhej – očami Mandelovej lásky Marygay Potterovej. Pre toho, kto Večnú vojnu čítal, je poviedka zaujímavým obrazom, ktorý mu na chvíľu vráti obľúbených hrdinov, no inak je to veľmi zbytočný text. Neprináša nič nového, len sleduje Marygay, ako sa vyrovnáva s odlúčením od Mandelu, s odlúčením, ktoré musí prežívať v spoločnosti, ktorá považuje heterosexualitu za úchylku (spoločnosť budúcnosti, o tom je Večná vojna). Dopadne to logicky, pretože potláčať emócie nie je zdravé. A rovnako logické je aj to, že lesbický románik nič neznamená, Marygay predsa Mandelu miluje. V poviedke sa odohrá konflikt, ktorý sa nakoniec neodohrá :) a všetko dobre dopadne. Novinkou je akurát príhovor autora, kde rozpráva o chystanom pokračovaní Večnej vojny – a tam by už čosi nové byť malo. V tejto poviedke nie.

Podobne zbytočnou poviedkou je text Investiční poradce Orsona Scott Carda, ktorému sa fakt čudujem, že sa dal nahovoriť. Popis prvého stretnutia Endera a entity Jane je síce vtipný, no nemá tú silu, akú človek zvykne vídať v Cardovych dielach. Rád som sa opäť stretol s Enderom Wigginom a jeho sestrou Valentine, no v závere ma poviedka sklamala. Nula bodov, teším sa až na Enderov tieň, ktorý práve vychádza v českom jazyku a na chystaný Shadow of the Hegemon – tam očakávam nové nápady a prístupy. Túto poviedku napísal Pán Spisovateľ viditeľne nasilu.

I keď román Davida Brina Hvězdný příliv sa mi čítal dosť ťažko, nemôžem to povedať o jeho poviedke v tejto antológii – poviedke Pokušení. Príbeh o inteligentných delfínoch zo sveta Pozdvihnutých, o delfínoch, ktorí boli núdzovo vysadení na planétu podobnú raju, tento príbeh sa mi páčil. Nemá síce bohvieakú silu, ale je napísaný s ľahkosťou a šarmom. Neodelfíni sú postavení pred návrh, ktorý je naplnením ich snov, no prijať… či neprijať? William Wallace by sa rozhodol v okamihu, no delfíni na to dostali celú poviedku. Elegantný textík, takto si predstavujem príbeh zo slávneho sveta, ktorý ešte má čo povedať.

Asi najlepšou poviedkou v tejto časti zbierky je poviedka Spíci psi Nancy Kressovej. Možno je to tým, že jej romány zo sveta ľudí, ktorí nikdy nespia, ešte česky nevyšli – no možno ani nie. Jej poviedka je ucelená, v štýle moderných príbehov, kladie otázky, uvažuje nad pomerne reálnou budúcnosťou a – hlavne – nekončí jednoznačne, ale skôr otvára ďalšie okno a pre hrdinov končí vlastne zle. A to mám rád. Príbeh Carol Ann, ktorá sa snaží pomstiť ilegálnemu genetickému laboratóriu za smrť svojej maličkej sestry má silu. A je taký kruto reálny; táto dáma písala poviedku pre Silverberga s chuťou.

Posledná poviedka v tejto časti antológie ma zničila. Doslova. Myslel som si, že dokážem v science fiction prečítať všetko, ale mýlil som sa. Bez znalosti románov Grega Beara bola pre mňa jeho poviedka Cesta nečitateľnou. Keď začal chŕliť pojmy, ktoré rozvíjal predtým v celých románoch (česky vyšiel Eon a Věčnost), pretočili sa mi oči. Nechápal som pomaly každé tretie slovo. Takže sorry, k tejto poviedke sa musí vyjadriť niekto iný, ja som sa nedokázal prehrýzť ani cez tri strany. Mea culpa.

Celkovo môžem povedať, že ma prvá časť SF Legiend sklamala. Kým pôvodné Legendy dokázali z každej poviedky vytĺcť čosi nové a zaujímavé, kde niektoré poviedky boli doslova skvostom (Martinova, Cardova, Le Guinnovej), táto zbierka je len trošku napriemerná. Možno je to tým, že fantasy má silnejšiu tradíciu cyklov, no kto vie.

SF Legendy, zbierka sf poviedok, editor Robert Silverberg (BETA-Dobrovský, orig. Far Horizons, grafická úprava obálky Václav Rytina, preklad Robert Čapek, Petr Černý, Robert Tschorn, Petr Kotrle, 311 strán, brož., 169 Kč, ISBN 80–86278–47–6)


24. januára 2001
Rastislav Weber