SF dídžej Jeff Mills v Bratislave

Tento piatok 9. mája vystúpi na slávnostnom otvorení nového hudobného klubu Terminal na Špitálskej 4 v Bratislave legendárny černošský dídžej a producent Jeff Mills z amerického Detroitu. Mills, považovaný za priekopníka modernej elektronickej hudby, je aj veľkým fanúšikom literárnej a filmovej fantastiky.

Mimoriadny ohlas vzbudil pred časom jeho album Metropolis, ktorý vyšiel v mienkotvornom berlínskom vydavateľstve Tresor Records. Mills sa pri jeho príprave inšpiroval rovnomenným fantastickým nemým filmom rakúskeho režiséra Fritza Langa z roku 1926. Platňou, zamýšľanou ako pomyselný soundtrack, chcel tvorca futuristickú snímku priblížiť novej generácii divákov.

Mills sa po presťahovaní do New Yorku v roku 1992 stal muzikantskou celebritou a priam ikonou popkultúry. Jeho renomé už dávnejšie presiahlo výhradne hudobnú scénu. Pravidelne vystupuje na multimediálnych workshopoch a prednáša na konferenciách o nových médiách a digitálnej hudbe.

V kluboch po celom svete hráva väčšinou štvorhodinové sety a mixuje na troch gramofónoch, pričom si vypomáha aj počítačovými efektmi dotváranými v reálnom čase. Mills je známy aj podporou mladých tvorcov elektronickej hudby, ktorým poskytuje priestor vo svojich nezávislých vydavateľstvách Purpose Maker a Axis Records.

\„Ľuďom chýba odvaha hovoriť o budúcnosti. Mám takú skúsenosť, že verejnosť radšej diskutuje o včerajšku. Mojím zámerom je obrátiť priority a pomôcť práve hudbou,\“ tvrdí Mills. Svojím nekompromisným a novátorským prístupom si od hudobnej kritiky vyslúžil prezývku The Wizard (Čarodejník). Popri Millsovi sa predstaví plejáda špičkových slovenských techno dídžejov, takže o celonočnú zábavu je postarané. Špeciálnu videoprojekciu pre jeho vystúpenie pripravil slovenský multimediálny umelec Zden.

Začiatok akcie je o 22:00.

www.terminalclub.sk www.axisrecords.com


6. mája 2003
Michal Hvorecký