Šesťnohý Gandalf vs. dvojnohý Goliáš

Mravčia polepšovňa DVD, r. John A. Davis, USA, 2006

A je to tu! Na vlne animákov, ktorá nás zavalila sa prirútila aj insekticídna Mravčia polepšovňa. Veľmi zavádzajúci názov skrýva mnohé zaujímavosti, aj keď po tituloch ako Mravec Z a Život chrobáka sa mohlo zdať, že téma šesťnohého hmyzu už je vyčerpaná. Obyvateľov podzemných priestorov, ale zobral pod svoje mohutné krídla Tom Hanks.

Mravčia polepšovňa vychádza zo svojej knižnej predlohy od autora Johna Nickela a na jej uvádzaní do života sa podieľal John. A. Davis spolu so svojím tímom. Prostý príbeh o hárantovi Lucasovi Nickelovi, ktorý si svoje komplexy a mindráky kompenzuje na tyranizovaní nevinných mravcov. A ako to už vo svete rozprávok býva, nikto neunikne spravodlivému trestu.

Ale dôjde na psa mráz a v tomto prípade na Lucasa Ničiteľa kúzelný lektvar. To už sa dostávame do fantasknejšej dimenzie rozprávok. Zatiaľ, čo Mravec Z pojednával o osude jedného robotníka v obrovskej kolónii a boli mu prisúdené ľudské vlastnosti, v Mravčej polepšovni sú okrem zhumanizovania, mravce obdarené aj väčšou magickou silou.

Zaujímavý postreh, že aj mravce majú svojho Gandalfa, ktorý spolu s triedami sestričiek, súdruh robotníkov, vlády a nakoniec posledným článkom, kráľovnou vyúsťuje do pevnej hierarchie. A práve do tejto hierarchie je začlenený aj Lucas, aby si odpykal svoj trest: byť mravcom, až kým sa nepoučí o správnych ľudských-mravčích hodnotách.

Mravčia polepšovňa je vyslovene druh rodinného animáku, ktorý má za úlohu vychovávať a moralizovať predovšetkým mladšie ročníky. Nedisponuje takým množstvom gagov ako Autá alebo Za plotom, takže dospelejší diváci si neprídu príliš na svoje. Aj keď zopár trefných vtipov nemôže mravcom odoprieť (dospelá osoba sa v priemere z chuti zasmeje asi trikrát).

Mentorovanie je prispôsobené tej najprimitívnejšej forme, aby si našlo cestu ku každému divákovi, hlavne v kategórii 10–12 rokov. Najpoučnejším elementom je komparácia mravcov a ľudí. Mravce ako kolónia žijú každá za jedného a jeden za všetkých, takže ako spoločnosť sú homogénny, aj keď sa delia na triedy. Všetko robia spolu, resp. vo vzájomnej produktívnej interakcii pre dobro kolónie. To je markantný rozdiel v kontraste s ľudskou rasou, ktorá žije silne egoistickým spôsobom života, pričom vytvára nekonzistnú spoločnosť.

Sebazaprenie, sebaobetovanie, pre niekoho v prospech spoločnosti alebo priateľstva sprevádza divákov celým snímkom. Opäť je odsúdený rasizmus, či genocída, čo však nebude relevantné pre menších divákov dychtiacich po akcii a humore.

Odsúdenie neustáleho zhonu, pachtenia sa a materializmu sa nachádza jemne zakomponované do sledu deja a dialógov. Hlavnou devízou je ponaučenie. Avšak to pre starších divákov (12 a vyššie) prestáva byť zaujímavé neustálym verklíkovaním. Po štyridsiatich minútach sa stane z filmu obohraná pesnička, kedy deficit kreativity a invencie posúva Mravčiu polepšovňu do roviny priemerných snímkov.

Snímok je po filmovej stránke výborne spracovaný, ale oprášenie recyklovanej šablóny z roku 1998 mu kvalitatívne uberá na celkovom vzhľade. Znovu, pre deti do 12 rokov super, pre rodičov zívačka.

Features: (bonusy) 7× animované dobrodružstvo Pridané scény Potrebuješ kolóniu – pozorujte gigantický filmársky proces z mikroskopickej perspektívy Mravenisko – šetrič obrazovky Filmová upútavka Audio: anglický 5.1 , český dabing 5.1 , maďarský dabing 5.1 Titulky: anglické , české , bulharské , chorvátske , maďarské , rumunské , srbské , slovinské Obraz: 16:9 Prístupnosť: MP

The Ant Bully (USA, 2006, 89 min.) Réžia: John A. Davis. Scenár: John A. Davis. Kamera: Ken Mitchroney. Hudba: John Debney. Hrajú v pôvodnom znení: Zach Tyler Eisen, Julia Roberts, Nicolas Cage, Meryl Streep, Paul Giamatti


10. júna 2007
Martin Kudláč