Seriál: Krypton – Superman a jeho dedo

Krypton - poster

Superhrdinovia sú tu s nami takmer presne 80 rokov. Prvý komiks so Supermanom Action Comics #1 vyšiel v apríli 1938 a práve vydáva svoje 1000. číslo. Aj vďaka tomu sa prednedávnom objavil nový seriál o Mužovi z ocele – a ako to už dnes chodí, bez Supermana.

Inšpirovaní Gothamom a komiksom World of Krypton si páni z DC a Syfy povedali, že by sa snáď oplatilo urobiť seriál o Supermanovom svete asi 200 rokov predtým, než sa Kal-El narodil. Predstavili príbeh jeho starého otca Seg-Ela, ktorý pre Kala (podľa úplného úvodu seriálu) nejakým spôsobom zaznamenáva. Na tejto úrovni Supermanovho rodokmeňa však nekončíme. Hrdinom prvej scény je Segov dedo Val-El, ktorý sa v seriáli ešte niekoľkokrát objaví.

Seriál Krypton však nie je ako Gotham, v ktorom sa Batman doteraz oficiálne nespomenul. Supermanovo meno, znak a plášť sa objavujú hneď v prvom dieli. A to vďaka Adamovi Strangeovi, ktorý prichádza z minulosti zachrániť Krypton pred jedným z najznámejších bubákov DC vesmíru – Brainiacom. Strange je pre novších čitateľom DC komiksov málo známa postava, no tí určite ocenia klasické súčasti supermanovských príbehov, akými sú Fortress of Solitude, Phantom Zone či Outlands.

Tým, ktorí DC komiksy nečítajú, sa na seriáli môžu páčiť prinajmenšom naozaj pekné interiéry, kostýmy a efekty. Kastovné rozdelenie spoločnosti a postava mladého chalana, ktorý bojuje za svoju pravdu a svoj rod, pripomínajú Dunu. Nechýba samozrejme romantická línia, shakespearovsky spájajúca Sega s Lytou Zod. Áno, je to babka generála Zoda, jedného z najčastejších Supermanových protivníkov. Porcia telenovelového nánosu sa však v prvých štyroch dieloch našťastie zďaleka nedá porovnávať s momentálnym stavom Arowversa. Občas tu prebleskne humor, občas kvalitná akcia, samozrejme nechýba pátos a moralizovanie, veď sme v supermanovskom príbehu. No mne osobne to vôbec neprekážalo.

Na to, že seriál vytvoril David S. Goyer (scenárista trilógie Blade a Nolanov Batman, neskôr napísal scenár k Mužovi z ocele a Batman v. Superman) hrajú v seriáli dosť neznámi herci (prevažne britského pôvodu). Asi najznámejšia je Georgina Campbell, ktorú môžu fanúšikovia britskej produkcie poznať zo seriálu Broadchurch s Tennantom. V Kryptone hrá Lytinu mamu, vojenskú veliteľku. Hlavnú úlohu získal Cameron Cuffe, ktorý mal doteraz na konte epizódne úlohy v jednom filme a dvoch seriáloch. Herci sa snažia, no ich výkony sa s takým Loganom určite porovnať nedajú. Uspokojíme sa s klasickým tvrdením, že neprekážajú.

Takže ak sledujete hocičo z Arrowversa, Gotham alebo aj marvelovské seriály z Netflixu – skúste, Krypton vás neurazí. Seriál odporúčam aj fanúšikom nových seriálov žánru space opera či divákom, ktorí hľadajú niečo pozitíve a nie úplne primitívne. Pre fanúšikov Supermana a DC je to samozrejme povinná jazda. Ostatní môžu čakať oddych, možno trocha zamyslenia, pekné kulisy. Prvá séria Kryptonu bude mať desať dielov, skoro polovica je vonku, druhá séria zatiaľ neoznámená.


Krypton (TV seriál)
Žáner: akčný, dobrodružný, scifi
Výroba: USA, 2018, 10 častí po 45 min.
Réžia: Ciaran Donelly, Colm McCarthy
Hrajú: Georgina Campbell, Ian McElhinney, Elliot Cowan, Rasmus Hardiker, Gordon Alexander, Oliver Cotton, Desmond Edwards, Paula Malcomson, Blake Ritson, Shaun Sipos, Hadrian Howard, Cameron Cuffe a ďalší.


Súvisiace linky

Recenzia: Batman v Superman: Úsvit spravodlivosti

Batman v Superman: (Super)hrdinovia vs. verejná mienka


17. apríla 2018
Martin Králik