Seriál: Daredevil – Vyzývateľ diabla

daredevil 0
daredevil 1
daredevil 3
daredevil 4
daredevil 5
daredevil 6
daredevil 7

Toto pojednanie je i nie je spoiler, ale predsa – žiadny fanúšik komiksov, ktorý ešte nevidel novučičký seriál Daredevil, by ho radšej nemal čítať. Pre istotu. Ostatným, menej zasväteným, snáď neuškodí.


Seriál Daredevil rozpráva príbeh Matta Murdocka, ktorý sa narodil v chudobnej štvrti Hells Kitchen (v preklade Kuchyňa pekla, obrazne miesto plodiace hriech, nešťastie a smrť dobrých ľudí, nie zlá vývarovňa). Ako „násťročný“ považoval svojho otca – boxera za hrdinu, akým sa aj sám chcel stať. Preto, keď uvidel starčeka, ktorý vošiel do cesty nákladiaku, rýchlo mu bežal na pomoc, odstrčil ho a zachránil mu život. Niektoré sudy, ktoré sa z brzdiaceho auta uvoľnili, však popadali na asfalt a rozbili sa. Z nich vyprskla chemikália, ktorá zasiahla Mattove oči a oslepila ho.

Bola to veľmi nešťastná nehoda, ale Matt sa nevzdal. Zachoval si dobré srdce, naučil sa slepecké písmo a snažil sa byť ďalej synom hodným svojho otca. Ten sa zase zo všetkých síl snažil zabezpečiť svojmu chlapcovi slušný domov. Až tak veľmi, že nakoniec odmietol za peniaze prehrať svoj ďalší zápas a radšej ho so cťou vyhral. Cena však bola vysoká, lebo Hells Kitchen poctivosť neodpúšťa. Zaplatil životom.

Matt zostal na svete sám. Vyrástol v kláštore, v opatere rehoľných sestier a kňaza. Vyštudoval právo a stal sa obhajcom. Do jeho príbehu vstupujeme v čase, keď si s priateľom Foggym Nelsonom zakladá vlastnú právnickú spoločnosť, rozhodnutý zastávať právo a spravodlivosť. Chemikália, ktorá mu vzala zrak, mu totiž zároveň zanechala aj dar: Matt svojimi zmyslami vníma omnoho viac ako vidiaci ľudia. Intenzívne zachytáva pachy a pohyb i zvuky – ako tlkot ľudského srdca, ktorý prezradí každú lož a pretvárku. A tak Matt vždy vie, kto je vinný a kto nie.

Jeho prvým prípadom sa stane dievčina Karen Page, ktorú polícia zatkne s nožom v ruke nad mŕtvolou. Matt svojimi výnimočnými zmyslami vycíti, že vraždu sama nespáchala, ale je obeťou sprisahania. Začne pracovať na jej očistení. Tak po prvýkrát prichádza do styku s organizovaným zločinom svojho mesta, na ktorého vrchole stojí Mattov neskorší úhlavný nepriateľ Wilson Fisk.

Záchranou života Karen, ktorá sa neskôr stane tretím zamestnancom firmy Nelson and Murdock, však príbeh iba začína. V Hells Kitchen je mnoho nevinných, ktorí potrebujú pomoc. Právnu i reálnu. Pri ich ochrane musí Matt nasadiť nielen svoje odborné schopnosti, ale aj fyzické sily. Preto sa oblečie do kostýmu, sprvu čierneho, neskôr červeného, rožkatého, a doslova nakopáva zločinu zadok, všade, kde sa to len dá.

Schytáva rany, samozrejme. Predsa len je iba skoro slepým obyčajným človekom, hoci roky trénoval svoje bojové umenia. Ale nevzdáva sa a bolesť, ktorú nesie, sa stáva jeho domovom z ohňa a plameňov, v ktorom dobrovoľne žije a poskytuje službu núdznym vo svojom okolí.

V modernom svete sa bezpečnosť považuje za niečo, čo je zicher. Civilizácia nám dala políciu a bezpečnostné zložky, veríme v technické vymoženosti dvadsiateho prvého storočia a v to, že žiadny zločin nezostane nepotrestaný. Nádejáme sa, že ľudstvo už nie je barbarské a že sa všetci dokážeme podeliť bez toho, aby sme si navzájom rozmlátili hlavy.

Na tom, že si pestujeme takúto prekrásnu ilúziu, nič zlého nie je. Z prostých dôvodov. Keby sme to nerobili, umreli by sme od strachu. Ale stále je to iba ilúzia. Ak máte domov, ktorý je vaším útočiskom, gratulujte si, lebo takých je málo. Všade inde vládne boj, každou sekundou svojej existencie sme vydaní na milosť a nemilosť číhajúcemu nebezpečenstvu, ktorého najvyššou formou je zloba a ktoré sme už určite niekedy stretli. Je iba málo takých, čo sa odvážia postaviť zlu. Je iba veľmi málo takých, ktorým sa podarí aspoň čiastočne vyhrať.

Seriál si ilúziou nepomáha. Svet zobrazuje špinavý a krvavý, lebo taký naozaj je. Ľudí ukazuje so všetkými ich chybami, dobrými aj zlými stránkami. Zlo je odporné a hrozivé, z akýchkoľvek dôvodov. Dobro býva často bezmocné a odkázané na zázrak. Vyzvať diabla však nie je cesta do pekla a spravodlivosť býva vskutku slepá. A tak sa zrodí Daredevil, samozvaný hrdina Hells Kitchen.

Vieme, prečo sa vymýšľajú príbehy. Prečo vznikli prvé rozprávania pri ohníčku a prvé rozprávky pre deti a prečo sa vymýšľajú stále ďalšie a ďalšie. Pretože iba hlupáci sa učia na vlastných chybách. Tí múdrejší sa učia na cudzích, o ktorých počuli v rozprávaní skúsenejších. A potom sú ešte hrdinovia, ktorí sa nepoučia nikdy. Našťastie. Ako Matt Murdock – DareDevil, ten ktorý sa opovážil vyzvať na súboj najvyššie zlo vo svojej blízkosti.


Daredevil (TV séria 2015)
Žáner: akčný, krimi, mysteriózny, science-fiction
Výroba: USA, 2015, 13×60 min.
Réžia: Farren Blackburn, Phil Abraham
Scenář: Drew Goddard
Hrajú: Charlie Cox, Deborah Ann Wollová, Elden Henson a ďalší.

Trinásť častí seriálu o nanajvýš ľudských hrdinoch aj zlosynoch. Trinásť dielov nikdy nekončiaceho príbehu boja dobra so zlom. Dokonalá esencia komiksových obrázkov v pohybe.


Viac na stránke autorky.


23. apríla 2015
Monika *Secentity* Kandriková