Scifiction - najlepšie SF poviedky na Webe

Originálna americká SF zadarmo

Prajete si každý týždeň – dva originálne sci-fi poviedky, nominované na Nebulu? K tomu reprinty klasických poviedok, u nás až na malé výnimky neznámych? Nech sa páči. Nájdete ich na adrese www.scifi.com/scifiction. Nikto, kto vie po anglicky a rád by si prečítal niečo nové od autorov ako Lucius Shepard, Octavia E. Butlerová, Gene Wolfe, Gardner Dozois, Terry Bisson, Paul McAuley či klasiky od Roberta Shecklyeho, Fredrica Browna či Williama Tenna a mnohých ďalších, by nemal váhať.

Jeho redaktorkou je Ellen Datlowová, známe to meno americkej sci-fi. Obrovskú popularitu získala v 80. rokoch ako redaktorka časopisu Omni, kde vydala napr. Hugom a Nebulou odmenené poviedky Harlana Ellisona, Georgea R. R. Martina, Grega Beara, Rogera Zelaneho a mnohých iných. Časopis patril medzi najlepšie médiá aj pre cyberpunkových a hororových autorov. A v roku 1990 tu vyšla Tower of Babylon, prvú poviedku dovtedy neznámeho Ted Chianga. Toto dielo, známe aj z českého prekladu, dostalo Nebulu a katapultovalo ho medzi najlepších poviedkárov 90. rokov. Keď časopis v roku1995 Playboy prestal vydávať, Datlowová sa vrhla na dovtedy viac – menej panenský online trh. Založila časopis Omni Online, niektoré poviedky z neho si ešte môžete prečítať tu tu. Hneď prvé poviedky, od Roberta Silverberga, Pat Cadiganovej až po spoločné dielo Gardnera Dozoisa a Michaela Swanwicka, ukázali, že neurobila chybu. Časopis bol neplatený, na rozdiel od jeho vtedy jedinej konkurencie Tomorrov SF, ktorý vydával Algis Budlris a tiež vznikol po zániku jeho tlačenej verzie. Do roku 1998, keď stratil Omni Online sponzora, sa mu podaril ešte jeden veľký úspech – poviedka Thirteen Phantasms Jamesa P. Blaylocka vyhrala v roku 1997 World Fantasy Award. Bola to prvá online poviedka, ocenená jednou z najprestížnejších SF cien.

V roku 1998 Datlowová z webu neodišla. Stala sa editorkou prózy časopisu Event Horizon, kde okrem starých kamarátov ako Silverberg, Cadiganová, Edward Bryant či Howard Waldrop vydávala veľa poviedok novým autorom ako Jeffrey Ford, Carter Scholz či Severna Park (archív). Aj tu sa nájde poviedka, ocená World Fantasy - The Specialist\'s Hat od Kelly Linkovej, no malým pokladom sú aj tri krátke eseje od Jacka Womacka. Aj tento časopis upadol do kómy, v decembri 1999.

Datlovowá sa nevzdala. Do tretice webové poviedky zadarmo, tentoraz pod finančným dohľadom Sci-fi Channelu. Na jeho portáli scifi.com tak vznikla pokladnica originálnych aj starých sci-fi poviedok. V lete 2000 na ňom vydala dve zaujímavé poviedky – Goddesses kvalitnej autorky nano- a biotechnologických románov Lindy Nagaty a The Cure for Everything ešte stále málo známej Severna Park. Prvá dostala Nebulu ešte v tom roku, druhá o rok neskôr. V roku 2001 tu uverejnená poviedka Andyho Duncana The Pottawatomie Giant získala Wolrld Fantasy Award. Ďalšie poviedky boli nominované na ocenenia po celkom svete, od Anglicka a Austrálie až po Japonsko. Minulý rok Datlowovú ocenili cenou Hugo ako najlepšiu redaktorku. Určite že nepredbehla dlhoročného víťaza tejto kategórie Gardnera Dozoisa iba za svoju činnosť na webe, veľmi populárne sú aj jej antológie najlepších poviedok fantasy a hororu či séria zborníkov prerobených rozprávok. No spolu so Stephenom Kingom a niektorými cyberpunkovými autormi táto temná dáma navždy zostane priekopníčkou internetového publikovania. Však dokázala získať napr. dve poviedky od Octavie Butlerovej, ktorá krátku prózu písala pred mnohými rokmi a aj to iba nejakých šesť kúskov.

Hŕ sa teda na scifiction. Navrhujem vrhnúť sa rovno na archív. Nájdete tu okolo 120 originálnych a 60 reprintových poviedok. Príjemné čítanie. A ak by sa vám nejaká poviedka veľmi páčila, podeľte sa o tom so mnou. Všetkým nám ostáva len veriť, že Sci-fi Chanell je dostatočne silný, aby stránka Scifiction pokračovala ešte dlho a neplatene.


22. júla 2003
Martin Králik