Sci-fi román na pokračovanie od dvanástich autorov

Vesmírni tuláci

Vesmírni tuláci sa vydávajú na svoje dobrodružstvá medzi hviezdami v spoločnom literárnom diele vybraných autorov portálu scifi.sk.


„V deň, keď sa roztrhlo nebo, bola Kailin na love.“ Tak sa začína prvá kapitola literárneho experimentu a unikátneho projektu slovenského portálu scifi.sk. Vesmírni tuláci – taký je názov spoločného diela dvanástich autorov – sú románom na pokračovanie, ktorého každú kapitolu píše odlišný prispievateľ. Na jej napísanie má ale iba jeden mesiac.

„Cieľom projektu je na jednej strane ponúknuť nádejným mladým autorom a autorkám slovenskej vedecko-fantastickej scény priestor na zviditeľnenie, zároveň im ale na strane druhej umožniť zúčastniť sa zaujímavého projektu, v ktorom musia v relatívne krátkom čase, a to v priebehu jedného mesiaca, vyprodukovať kvalitný text v rozsahu jednej kapitoly spoločného románu,“ predstavuje projekt jeho koordinátor Alexander Schneider. Pritom autori musia nadviazať na predchádzajúci dej a reálie, taktiež ale nechať scénu otvorenú pre tých autorov, ktorí ešte len budú na rade. Na konci roka sa teda čitatelia dočkajú hotového románu s dvanástimi kapitolami od dvanástich autorov, jednotlivé kapitoly budú ale vychádzať postupne stále na konci mesiaca na webstránkach portálu scifi.sk.

V decembri minulého roku scifi.sk uverejnilo dotazník s námetmi, z ktorých si mohli čitatelia vybrať tie, ktoré by chceli v príbehu vidieť. Prvú kapitolu, ktorá vyšla plánovane koncom januára, napísal Juraj Búry, iniciátor projektu: „Z výsledkov dotazníka vyšiel pekný miš-maš, ale myslím, že sa mi do prvej časti príbehu podarilo dať všetky ingrediencie, ktoré bolo treba. Hlavní hrdinovia tak stroskotajú počas prvej cesty ľudstva červou dierou na neznámej planéte, ktorá skrýva nejedno tajomstvo. Teraz som zvedavý, ako si s tým ďalší autori poradia.“ Okrem tých, ktorí doteraz publikovali len na scifi.sk, píšu ostatné kapitoly aj ostrieľaní autori ako Janko Gálik a Janka Tabačková, ktorých poviedky sa umiestnili na stupňoch víťazov žánrových súťaží Istrozinu a IstroConu alebo ste si ich mohli prečítať v zborníku Ceny Fantázie.

scifi.sk je najstarší slovenský portál pre sci-fi, fantasy a ďalšie žánre fantastiky, ktorý sa už od roku 1995 sústreďuje nielen na spravodajstvo zo svetovej a slovenskej kultúrnej produkcie týchto žánrov, ale zároveň ponúka priestor najmä začínajúcim autorom a autorkám publikovať svoje texty priamo bez redakčného zásahu, aby ich takto mohli vystaviť spätnej väzbe moderátorov ale aj širokej verejnosti. V roku 2010 scifi.sk vydalo zadarmo elektronickú zbierku sci-fi poviedok pod názvom Zárodky hviezd a v priebehu prvého štvrťroka 2013 plánuje podobnú zbierku fantasy poviedok. Vesmírni tuláci sú prvým spoločným projektom viacerých autorov na tomto portáli.


22. februára 2013
Fandom SK - PR