S klonovaním to také jednoduché nebude...

Vedci publikovali najnovšie zistenia, ktoré odhaľujú nebezpečenstvá klonovania po tom, čo niekoľko klonovaných myší uhynulo v mladom veku. Obezita, problémy s imunitným systémom, anomálie a genetické defekty sú veľmi početné v zvieracích klonoch, čo je len prvá súvislosť zistená medzi klonovaním a predčasnou smrťou. To je príčinou nového znepokojenia z pokusov, pri ktorých sa klonujú ľudské embryá – tvrdí japonský tím zodpovedný za najnovšie štúdie.

Výskumníci v Národnom inštitúte infekčných ochorení v Tokyu (National Institute of Infectious Diseases) zistili, že desať z dvanástich klonovaných myší uhynuli predčasne. Hlodavce trpeli ťažkou pneumóniou, poruchami pečene a rakovinou.

Spontánne potraty

Vedci predpokladajú, že klonovací proces sa sám poškodí imunitným systémom myši. Avšak aj ďalšie faktory, ako napríklad základná genetická výbava myší a typ bunky, z ktorej boli vyklonované, môžu takisto niesť svoj podiel viny.

V časopise Nature Genetics uvádzajú: „Z etického hľadiska je ľudské klonovanie veľmi kontroverzné.“

„Možné dlhodobé negatívne efekty klonovania, ako aj vysoký výskyt spontánnych potratov a abnormálnych pôrodov klonovaných zvierat dáva dôvod na obavy z pokusov klonovania ľudí na reprodukčný účel.“

Náhoda?

Dolly, najslávnejšia klonovaná ovečka, ešte žije, ale jej opatrovatelia v Roslin Institute v Škótsku nedávno odhalili, že trpí na artritídu.

Dr. Harry Griffin z Roslin Institute hovorí, že následky, ktoré sa prejavili v štúdii s myšami, sa u Dolly neprejavili.

„Nepochybne ak Dolly umrie skôr, ako by mala, pripíšeme to na vrub predčasného starnutia.“ pokračuje ďalej. „Ale nemôžeme čokoľvek posudzovať podľa jedného zvieraťa.“

Iné výskumné skupiny na celom svete už vyprodukovali viac ako 100 klonovaných my­ší.

Dr. Griffin tvrdí, že by bol prekvapený, keby všetky tieto zvieratá mali kratší život. Skorá smrť týchto zvierat môže byť zapríčinená typom bunky, ktorá bola základom pre klonovanie, alebo technikou, ktorá sa na klonovanie použila.

„Je to ďalší dôvod, prečo by sa nikto nemal pokúšať klonovať deti.“ dodáva.

Klonovanie je v súčasnosti nepresná technológia, s veľmi nízkou úspešnosťou. Veľa zvierat sa rodí chorých alebo znetvorených, čo vedie k rozsiahlemu odsudzovaniu pokusov o klonovanie ľudí. &nbsp Calibre


15. februára 2002
Fandom SK - PR