Rytíři kříže I - Rytíři noci

Komárek Martin

Nuž, tak sa k nám dostala prvá kniha nášho žánru, ktorá vychádza z udalostí 11. septembra 2001, z teroristického útoku na Svetové obchodné centrum. Český novinár Martin Komárek usúdil, že má dosť schopností na to, aby z toho spravil niečo… po a) kvalitné a po b) zábavné. Nuž, mýlil sa aj v jednom aj v druhom prípade. Zvládol pomerne rýchlo prúdiaci dej plný patetickej filozofie, s trochou akcie a sexu – zato bez štipky logiky, irónie či humoru. Konfrontáciu islamu a kresťanstva pritom pojal štýlom žiačika, ktorý dočítal Bibliu a od svojho učiteľa počul pár slov o Koráne a Mohamedovi. A o rytieroch okrúhleho stola…

Kniha je písaná v súlade s dnešnými trendmi – mimoriadne drsne a naturalisticky. Začína kameňovaním matky hlavného hrdinu – mladíka Hassana z Prahy. Čechy sú totiž – rovnako ako zvyšok Európy – súčasťou Severného sultanátu. Na starom kontinente, v Afrike a Ázii totiž pred tristo rokmi prestalo existovať čokoľvek mimo islamu – po zničení euroamerickej civilizácie. Skazu viery v pokrok a Krista odštartoval svojimi útokmi Usama Bin Ládin zvaný Usama I a svet sa zmenil. Vo svete Hassana neexistuje televízia, počítače majú rozmery menšej miestnosti a najrýchlejšie autá jazdia rýchlosťou sto km/h. Jednoducho, dravú civilizáciu len vlažne založenú na kresťanstve islam zastavil…

Podklad príbehu by nebol zlý, keby sa autor nevrhol na tému s palicou filozofického pátosu. Hlavný hrdina je obdarovaný nevšednými schopnosťami úsudku a tak rozumuje nad každou maličkosťou – hodnotí ju z pohľadu Proroka a neskôr aj Krista. Premýšľa a zvažuje pre a proti – a popri tom vzdoruje policajným riaditeľom, miluje sa so svojou vyvolenou a obdivuje skutočných rytierov Kríža, fanatikov, ktorí chcú udrieť na islam rovnako ako udrel Usama I na západnú civilizáciu pred tristo rokmi. Hassan sa zapletá do sprisahania a všetko dopadne… nedopadne. Táto útla knižočka (200 strán) je totiž iba prvým dielom trilógie Rytíři kříže – a len Pánboh (a autor) vie, ako sa to môže skončiť.

Nečíta sa to zle, ale viem si živo predstaviť, čo by s touto témou spravil Jiří Kulhánek. Namiesto nekonečného rozumovania by zaštekali UZI, z krytov by sa vynorili bojové vrtuľníky a kríž by bol vypálený do pancierov tankov. Hlavný hrdina by určite nebol zmäteným chlapcom uprostred nelogického stretu islámu a pseudokresťanstva – Kulhánkov Hassan by bol skutočným križiakom dvadsiateho štvrtého storočia. Bavil by čitateľa a nenudil. Ale Martin Komárek nie je Jiří Kulhánek – a „Rytíři noci“ nie sú knihou na príjemné skrátenie voľných chvíľ. Do vlaku či električky áno, do kresla k whiskey nie :-)

Hodnotenie – 5/10 (plus: dobrý nápad a solídne spracovanie legendy o Goddfroyiovi z Buillonu, mínus: postavy, logika dejovej línie)


6. mája 2002
Rastislav Weber