Ryhopský les osirel

Robert Holdstock

Robert Holdstock, človek, ktorý z hlbín ľudského nevedomia stvoril nezabudnuteľný Les mytág, nás navždy opustil v nedeľu, 29. novembra vo veku šesťdesiat jeden rokov.

Holdstock bol jedným z najoriginál­nejších autorov fantasy a prvé stretnutie s Lesom mytág (Polaris 1994) očarilo mnohých čitateľov na celý život.

Do lesa, ktorý materializuje archetypy ľudských hrdinov, sme ešte nazreli v románoch Lavondyss, Hloubění, Brána ze slonoviny, brána z rohu a novele Les kostí. Vydavateľstvo Polaris má v pláne vydať aj posledný Holdstockov návrat do Ryhopu – Avilion.

Ani jeho samostatné romány vydané v českom preklade – Merlinův les, Dávné ozvěny a Fantom – nezaprú vôňu lesov, tlejúceho lístia, prelínanie mýtov s realitou a zároveň pohľady do hlbín ľudskej psychiky.

Posledná Holdstockova séria Merlinův kodex (Keltika, Železný grál, Poražení králové) dokázala spojiť Merlina a Médeiu do spoločného príbehu. Autor tam objavným a prekvapujúcim spôsobom, ale pritom neuveriteľne hladko a prirodzene skĺbil merlinovskú legendu s antickými bájmi.

Bude nám chýbať.


1. decembra 2009
Jozef Girovský