Recenzia: Rozkošný anjel - Temný anjel

Je to, ako keby ste navštívili luxusnú francúzsku reštauráciu a ako špecialitu šéfkuchára vám naservírovali chleba s masťou a cibuľou. Nič proti chlebu s masťou a cibuľou, koľkí z nás by mu dali prednosť pred pochúťkami vyškrabanými z ulít a uchmatnutými z bocianích zobákov, ale predsa len to nie je ono. A presne také to je, keď sa dívate na film, ktorý síce napísal a produkoval James Cameron, ale je to len pilotný diel televízneho seriálu.

Túto videokazetu by mohli dávať v lekárňach na predpis namiesto Viagry. Keď totiž jeho pomilovaniahodná hrdinka Max našpúli pery, vzpruží to aj chlapa s beznádejnou visačkou. Nie vždy však bola taký štartér. Ako sa hneď v úvode dozvedáme z jej spomienok, kedysi bola vyvalené deväťročné decko s vyholenou hlavou. Lenže čo by ste chceli, v tajnom genetickom labáku, odkiaľ spolu s niekoľkými ďalšími faganmi zdrhla, sa kaderníctvom nezaoberali – tam išlo predovšetkým o vývoj nadčloveka s mimoriadnymi smrtiacimi schopnosťami, dokonalého zabijáka. Vďaka tomu, že bola obeťou týchto pokusov, Max dodnes trpí takzvaným matrixovským syndrómom. Ako sa toto postihnutie prejavuje? Napríklad tak, že keď ju vymáknu pri drobnej vlámačke (nejako si človek v tom postkatastrofickom svete musí prilepšiť), v pohode skočí hlavičku cez zatvorené okno, o nejakých päť poschodí nižšie dopadne na rovné (a krásne a dlhé a štíhle) nohy a s úsmevom a bez jediného škrabanca trieli preč. S vydieračskou milenkou svojho kamoša si poradí tak, že jej dá morálne ponaučenie, a pri tom ju len tak mimochodom jednou rukou drží za členok dolu hlavou z balkóna na treťom poschodí. Ako inak, Max sa dokáže vyhýbať aj guľkám – tým, ktoré patria jej nadržaným kolegom v kuriérskej službe, i tým, čo po nej pľujú búchačky zlosynov. A v neposlednom rade, keď si to túruje chaosom zachvátenými ulicami na svojej silnej motorke, vyzývavo pri tom vystrkuje svoj v čiernej koži natiahnutý zadoček. No nezaľúbte sa do nej.
TEMNÝ ANJEL je pomerne vydareným krížencom sci-fi a klasickej americkej televíznej seriálovčiny. To prvé sa prejavuje celkom dôveryhodne vykresleným budúcim svetom, ktorý dostal poriadnu pecku elektromagnetickým impulzom a už to nerozchodil. Navonok síce všetko vyzerá normálne, ľudia ďalej čumia na telku, v baroch počúvajú elektronickú hudbu, trápia sa so svojimi sexom posadnutými spolubývajúcimi a podobne, ale v skutočnosti sa celý systém zosypal a svetu zrazu vládnu nesprávni, skorumpovaní, bezohľadní ľudia. Oná už spomenutá postkatastrofickosť sa teda tentokrát prejavuje skôr v politickej rovine (v tomto sú však Amíci na smiech, hrozivé polit-fiction vízie z TEMNÉHO ANJELA sú prd oproti nervydrásajúcemu seriálu Priame prenosy z Národnej rady SR). Ten druhý faktor, seriálovosť, bije do očí hlavne tým, že všetci účinkujúci vyzerajú, akoby ich jedna modelingová mater mala. Takisto je tu príliš veľa priestoru venované „riešeniu“. To je to, čo už takmer zruinovalo aj voľakedy taký vtipný seriál Ally McBealová – hrdinovia prosto musia všetko analyzovať a ustavične otravujú terapeutov i diváka svojimi psychologickými výlevmi (tu je to problém Maxinho kolegu – má dve milenky, jednu miluje, s druhou len súloží, tá druhá ho vydiera, ach, bože, chudák, čo si teraz počne?). Našťastie je tejto buriny v TEMNOM ANJELOVI únosné množstvo a čoskoro ju vytrhá motyka zapletenej zápletky a relatívne svižnej akcie.
Pokiaľ ide o prevedenie, tento seriál patrí v rámci TV k tomu najlepšiemu. Trikov je tu poskromne, žiadne vlny za spomalene letiacimi projektilmi, ale vôbec to nevadí. David Nutter (Akty X, Milénium, Vesmír bez hraníc) vie vytvoriť zdanie efektnosti aj so skromnejšími výrazovými prostriedkami. Z hercov poteší veterán John Savage (Vlasy) a predovšetkým samotná Jessica Alba v hlavnej úlohe. Jej výkon je prekvapivo presvedčivý a drsňácke hlášky plynú z jej pusy (nezamieňať s pussy!) nezvyčajne hladko. Ostane, všimli si to aj zahraniční novinári akreditovaní v USA, keď ju nominovali na Zlatý glóbus v kategórii najlepšia herečka v dramatickom seriáli.
Napokon ešte jedno upozornenie: Ak si túto kazetu požičiate, nezabúdajte, že je to len ochutnávka a tým pádom veľa otázok zostane bez odpovede. Max nenájde ostatných utečencov z labáku a takisto sa zatiaľ úspešne vyhýba konfrontácii s tými, čo by z nej radi opäť spravili pokusnú krysu. To všetko bude beh na dlhšie trate. Štart bol celkom vydarený, uvidíme (ak Boh a stredoeurópske televízie dajú), či TEMNÉMU ANJELOVI s pribúdajúcimi dielmi nedôjde dych a nezačne sa krútiť na mieste ako iné seriálové deti s pribitými nožičkami, trebárs Vrana či Highlander. A Jim, počúvaj, dosť bolo pobiehania po foxáckych televíznych štúdiách a hajde naspäť k filmu!


TEMNÝ ANJEL (Dark Angel)
Réžia: David Nutter
Výroba: USA, 2000

Hodnotenie: 6/10 (v rámci TV produkcie 8/10)


12. novembra 2001
Michal Jedinák