Rozhovor – Zdeno Jašek: Humor ma vždy fascinoval

Zdeno Jašek

Zdeno Jašek je jedným z najnovších autorov slovenskej fantastiky. Jeho humorom nabité poviedky porotcovia zrejme nebudú mať problém identifikovať. Niektoré nájdete v Ohnivom pere. Pripravil aj poviedku pre Jupiter (tu nájdete ukážku). Martin Králik mu položil niekoľko otázok.


Ja ťa poznám vyše tridsať rokov, odkedy si nám na strednej škole robil humorom nabité scenáre pre školské akadémie a pre vystúpenia folklórneho súboru Polienko. Ako si sa dostal k fantastike a prečo si ju začal písať?

Ako hovoríš – mňa vždy najviac fascinoval humor. Poznal som naspamäť niektoré platne dvojice Lasica – Satinský, počúval som Radošinské naivné divadlo a Divadlo Járy Cimrmana. Sám som sa pokúšal písať humorné scénky, kabarety a muzikály. Neskôr som zistil, že mnohé z toho, čo som napísal, bolo vlastne fantasy. Napríklad náš sci-fi kabaret „Takí malí zelení“ o mimozemšťanoch alebo historická fantasy „Rébus a Rámus“ o zakladaní mesta „Rým“. Teraz spolupracujem so Všetečníkmi na humornej historickej fantasy „V sedemnástom storočí o sedemnástej“.


Ktoré knihy ťa pri tvorbe najviac ovplyvnili a ako?

Milujem sci-fi Douglasa Adamsa a Isaaca Asimova. Dúfam, že som prečítal všetko, čo kedy napísali. Snažil som sa napísať niečo v štýle Douglasa Adamsa, ale zisťujem, že je to oveľa ťažšie, než to na prvý pohľad vyzerá. Cestu mi však ukázal Robert Asprin vo svojich knihách počnúc od „Ďalší príma mýtus“. Asi je fantasy lepší žáner pre humor než sci-fi.


V slovenskej fantastike bolo doteraz humoru málo. Prečo to tak podľa teba je?

Fakt málo? No nech si ma teda neželajú …


Chcel by si svojím písaním aj niečo vážnejšie dosiahnuť, venovať sa mu možno aj naplno alebo to berieš stále len ako koníčka popri práci?

Svojím písaním nechcem dosiahnuť nič vážnejšie, práve naopak: chcem dosiahnuť niečo veselšie. Rád by som si prečítal niečo vtipné, a preto sa to snažím napísať.


Čo momentálne píšeš a kde si to budeme môcť prečítať?

Keď som písal poviedku pre Jupiter, pomohol mi môj kamarát Roman Janega. Mal plno výborných nápadov, ktoré sa do poviedky dostali. Nie všetky však boli použiteľné – posunuli by poviedku niekde inde. Dohodli sme sa, že z jeho nápadov napíše on svoju poviedku, s ktorou mu zase pomôžem ja.


Súvisiace linky

Poviedky Zdena Jašeka v Ohnivom pere

Ukážka zo spomínanej poviedky

Podporte desiate číslo Jupitera


10. marca 2020
Martin Králik