Rómeo a Júlia na hororovo-akčný spôsob

UNDERWORLD

Príbeh o tragickej láske príslušníkov znepriatelených klanov sme čítali a videli v toľkých verziách, že nás už táto historka (zdanlivo) nemôže ničím prekvapiť. Ak je však ona upírka a on vlkodlak, tak sa všetko zrazu posúva do celkom inej, omnoho pochmúrnejšej, krvavejšej a (súdiac podľa prvých ukážok) aj akčnejšej dimenzie… V Maďarsku, Rumunsku a aj v Českej republike nakrútený akčný horor UNDERWORLD má svetovú premiéru 19. septembra 2003.

Film debutujúceho režiséra Lena Wisemana (predtým robil poskoka Rolandovi Emmerichovi pri nakrúcaní Hviezdnej brány a Dňa nezávislosti) nás privádza do pochmúrneho, goticky vyzerajúceho veľkomesta v bližšie neurčenom čase a priestore. O nadvládu nad mestom súperia dva tajné klany – na jednej strane moderní, aristokratickí a sofistikovaní upíri, na strane druhej dravý, násilnícky a mocibažný pouličný gang Lycanov – vlkodlakov. Rovnováha medzi oboma skupinami je však náhle narušená, keď sa krásna mladá upírka Selena zaľúbi do svojho stáročného rivala, vlkodlaka Michaela. Príbeh zakázanej lásky, zákerných intríg a smrtiacej akcie začína…

Ústrednou predstaviteľkou filmu je Kate Beckinsaleová, ktorá sa prvýkrát na plátnach kín výraznejšie presavila v shakespearovskej komédii Veľa kriku pre nič po boku Emmy Thompson a Kennetha Brannagha. Jej sympatický ksichtík sa však zapísal do mozgov divákov hlavne vďaka síce nepodarenému, ale zato hollywoodsky bombastickému Pearl Harboru. Okrem UNDERWORLDU ju v blízkej dobe čaká ešte jeden film, v ktorom upíri ceria zuby a strieborné guľky trhajú chumáče skrvavených vlčích chlpov – nedávno spomínaný Van Helsing. Vďaka UNDERWORLDU musela niekoľko týždňov variť svoju štíhlu postavičku v kostýme z lesklej, priliehavej čiernej kože a naučiť sa strieľať, šermovať mečom a bojovať na závesných lanách. Vlkodlaka Michaela si zahral Kanaďan Scott Speedman.

Ako napovedajú už obrázky a štýlový trailer, viac než o lásku či strašenie pôjde v tomto filme o akciu. Všetko je zahalené v modrastom šerosvite, všetci majú krajčíra zaťaženého na čiernu farbu, guľky zásadne lietajú spomalene a súboje sú plné šialených skokov a premetov. A všetko sa samozrejme deje za dunivého zvuku elektroniky a new-metalu. UNDERWORLD očividne kráča v šľapajách Vrany, Matrixu a Bladea. Či pôjde len o napodobeninu, alebo sa dočkáme skutočne kvalitnej zábavy, to uvidíme už na jeseň.


27. mája 2003
Ďuro Červenák