Rok Draka (The Monkey King)

Peter MacDonald

Tak čo to tu máme? Jeden režisér, ktorý nie je žiadne béčko (Peter MacDonald – napr. Rambo III alebo Tango a Cash). Jeden scenárista, ktorý sa vyzná (David Hwang – tzv. ázijský Američan, ktorý ešte nie je skazený popkultúrou). Hudba pod taktovkou Johna Altmana a bojové scény v rukách Cinesite, ktorí sa podieľali napr. aj na Mission Impossible II. Dobrí herci, ktorí nie sú veľmi drahí (Thomas Gibson (Flintstonovci), Russell Wong (Rómeo musí zomrieť), Bai Ling (Anna a kráľ) a Kabir Bedi (Sandokaáááán)). A nakoniec – starý čínsky príbeh Cesta na západ, o dobrodružstvách Opičieho kráľa. Pridajte trochu invencie, šesť ton humoru a… máme tu ďalší zo skvelých TV veľkofilmov spoločnosti Hallmark Entertainment!

Terrakotoví bojovníci

Nech to vyznie akokoľvek pateticky, ja Hallmark milujem :) Dokázali priam nemožné, aby divákovi vrátili vieru v kvalitný príbeh, vieru v rozprávku. Priniesli nám skvosty ako Merlin, Odysseus, Kleopatra, Alica v Krajine zázrakov, Čarovná zem škriatkov, Jáson a Argonauti a… nakoniec došlo aj na legendy starej Číny. Oprášili postavičky z Cesty na západ (Opičí kráľ, Prasa a Mních), pridali slávnych terakotových bojovníkov cisára Qin Shi Huanga, krásnu bohyňu Kwan Ying, zopár nechutných démonov a… hrdinu. Hrdinom sa stal Nick Orton, americký študent čínskej histórie, ktorý sa zmenil (dočasne!) na marketingového konzultanta.

Kwan Ying, Nick a Opičí kráľOriginálny je už sám príbeh. Kedysi dávno, v 16 storočí napísal majster Wu slávnu Cestu na západ. No napísal ju v tajnosti, pretože – predstavte si – v tom čase bola akákoľvek tvorba zakázaná. Božský cisár sa totiž bál pokroku a tak prikázal svojim cenzorom, aby vývoj zastavili – tým, že zničia všetko nové. A tak sa cenzori, na čele s hnusným Šuom, dostali aj k Ceste na západ – a zničili ju, spolu s jej tvorcom. Teda, vlastne ju len chceli zničiť, pretože takéto mocné diela sa nevzdávajú tak ľahko. Súboj Šua a cenzorov s knihou trval roky a roky (dokopy 500) a nakoniec sa dostal až do hrobiek cisára Qin Shi Huanga – ktorý v podzemí vytvoril kópiu starej Číny. Tam sa zhromaždili všetci starí bohovia, s démonmi a drakmi, tam prežíva tradičná čínska kultúra. A práve tam sa musí vydať aj Nick, pretože tam musí byť vybojovaný posledný boj o knihu, ktorá prestáva odolávať Šuovym kúzlam (Šu sa v hrobke zmenil na démona). Boj, v ktorom musí Nick vyhrať, pretože so zánikom knihy zanikne všetko, čo bolo na jej základoch postavené. Hrozí, že zmizne celá čínska kultúra… A s ňou celý svet.

Bohyňa Kwan YingTak. A ďalej to už ide ako v rozprávke. Nick sa zamiluje do bohyne Kwan Ying, vyslobodí Opičieho kráľa z Šuovej pasce a spolu s ním a jeho priateľmi sa vydáva na cestu podzemným kráľovstvom, cestu za knihou, pravdou, láskou (etc etc) a – hlavne – dobrodružstvom plným akcie a humoru. Bojové scény sú dynamické a verné, triky špičkové (najmä na TV projekt), hrdinovia hrdinskí a obludy obludné (úžasný je hlavne drak, lepšieho som ešte vo filme nevidel – sorry Draco). A celým dejom sa preplietajú stovky „hlášok“ pri ktorých vám bude praskať bránica, „hlášok“ presne v duchu Sun Wu-Kunga, Opičieho kráľa. Scenárista si dal záležať, nie sú zriedkavé situácie ako: „Zmláť toho démona, až sa znova inkarnuje!“ alebo v démonmi zničenej dedine, kde Prasa lakonicky skonštatuje: „Asi sme prišli mimo sezónu.“ A to je len na začiatku! Vrcholom boli scény z finále, kde sa démoni vrhli na svet „hore“ a začali ho ničiť. „Nenávidím tieto budovy, sú také primitívne, škaredé a… a… DEMOKRATICKÉ!“ Alebo, najvyšia urážka, ktorou dokázal Šu zasiahnuť Kwan Ying bolo: „Vy LIBERÁLKA!“ Jednoducho, budete sa baviť, sú to tri hodiny (je to dvojfilm) prvotriednej zábavy.

Jednoznačne vám tento film doporučujem, je verným pokračovateľom tradície fantastických veľkofilmov z produkcie Hallmark Entertainment.

Plagát filmu

29. marca 2001
Rastislav Weber