Rok 2002 bol pre americké SF časopisy veľmi zlý

Sci-fi a fantasy časopisy v Amerike zažívajú už od začiatku 90. rokov zlé časy. Klesajú náklady, až na ojedinelé výnimky koncom 90. rokov klesá počet čitateľov aj preplatiteľov. Odkedy v roku 2000 zanikol Science Fiction Age, existujú v Amerike len štyri literárne a jeden spravodajský časopis. Ešte jeden problém majú angloamerické sci-fi časáky spoločný – ani jeden z nich nevydáva 12 čísiel do roka. Pravidelný mesačník ja teda poznám iba v Čechách a v Poľsku.

Americká poviedková science fiction už viac rokov prežíva krízu. Tak málo sci-fi časopisov tu nebolo niekoľko desaťročí, chýbajú aj antológie pôvodných poviedok (aj keď sa ich počet v roku 2002 zvýšil z 3 na 9, stále je to smiešne číslo). Profesionálne, to znamená s platenými redaktormi a na stánky, sci-fi poviedky v USA teda prinášajú viac-menej iba Asimov’s Science Fiction (ďalej ASF), Analog Science fiction and Facts (ďalej Analog), The Magazine of Fantasy and Science Fiction (ďalej F&SF) a Realms of Fantasy (ďalej RoF). O knižkách, poviedkach a správach z tejto oblasti sa môžete ešte dozvedieť z Locusu.

Nebudem rozoberať podrobne všetky časopisy, príkladom nech nám je najdôležitejší časopis, ktorý je samozrejme ASF. Cenu Locus v tejto kategórii získal od roku 1990 jedenásťkrát, iba minulý rok ho predbehol F&SF (výsledky Nebuly to potvrdili, keďže F&SF získal dve ceny, kým ASF, zdroj najčastejšie nominovaných poviedok na najdôležitejšie ceny, ani jednu). Jeho náklad však za toto obdobie spadol z takmer 120 tisíc na ani 37 tisíc kusov. Zaujímavé je, že veľkú väčšinu kupujúcich SF časopisy tvoria predplatitelia – preto ich v stánkoch takmer nezoženiete. ASF si v minulom roku predplácalo vyše 24 tisíc scifistov, na stánky dával vyše 13 tisíc, z čoho predal 7600. Remitenda teda tvorí 44 percent – a to sa za desať rokov znížila asi o 30 percent. Kľúčovým bol v tomto rok 2001, keď remitenda spadla zo 74 na 50 percent. Dnešných 44 je najmenej od roku 1989. Celkovo oproti minulému roku však predané a predplatené kusy, teda tzv. zaplatený náklad, klesli o 1,7 percenta.

U ostatných časopisov je to podobné. Najvyšší náklad má stabilne Analog, zrejme vďaka tomu, že venuje veľký priestor pre tzv.\„science facts\“, teda články od vedcov pre vedcov a laických záujemcov o prírodné vedy. Vydáva takmer 50 tisíc kusov mesačne, z čoho je 33 tisíc pre predplatiteľov. Aj jeho minuloročná remitenda dosiahla dno – 45 percent. Opačne je to s F&SF, ktorého remitenda za desať rokov stúpla zo 47 na 63 percent, pričom najhorší bol rok 2001, keď dosiahla 70 percent. Tento najdlhšie existujúci pod svojím názvom časopis vydáva niečo nad 31 tisíc kusov, zaplatený náklad v minulom roku klesol o 10 percent. Najmladší časopis, RoF, mal v roku 1994 výborný štart, keď na stánkoch predával pri takmer dvojtretinovej remitende 34 tisíc kusov. Celkový náklad mal vtedy vyše 112 tisíc. V roku 2002 predával na stánkoch 6400 a mal 24 tisíc predplatiteľov. Zo spomínaných časopisov mal najhorší vývoj zaplateného nákladu, poklesol o vyše 13,6 percenta. Úplne odlišné má tieto čísla samozrejme Locus, ktorý sa jediný z týchto časopisov dostal na profesionálnu úroveň z fanzinu. V roku 1989 mal 5053 predplati­teľov, na stánkoch predával 3530 kusov a vracalo sa mu smiešnych 121 kusov, čo je 3-percentná remitenda. Dnes má predplatiteľov necelých 4800 a remitenda sa zvýšila na 40 percent.

Povedzme si teda posledné dva fakty o predaji časopisov v USA. Všetky zaznamenali za posledný rok pokles zaplateného nákladu. A celkovo náklad štyroch časopisov, ktoré existovali v roku 1989 – ASF, Analog, F&SF a Locus – poklesol z asi 335 tisíc na asi 125 tisíc kusov.

A čo obsah? Ako som už povedal, žiadny z časopisov nevyšiel minulý rok každý mesiac. ASF a F&SF vydali už klasicky dvojčíslo v októbri, Analog v júli. RoF sa darí dodržiavať dvojmesačnú periodicitu. Najviac poviedok vydáva F&SF – minulý rok rok ich bolo 74, čo je pokles o desať. Vyzerá to však na princíp \„kvalita na úkor kvantity\“, ktorý všetci uznávame. Analog vydal 73 poviedok, čím po dlhom čase prekonal ASF. Realms of Fantasy vydal 38 kúskov. Americké časopisy teda vydávajú priemerne v čísle niečo vyše 6 poviedok.

Ďalej majú v Amerike podľa Locusu iba jeden poloprofesionálny časopis. Má totiž na toto označenie ťažké kritériá – vydávajú prózu, nie sú na stánkoch, iba v kníhkupectvách, platia aspoň dva centy za slovo, vyzerajú profesionálne a najmä – vydali aspoň štyri čísla. V USA bol jediným takýmto časopisom hororový Cemetery Dance, ktorý vydal päť čísel, aj keď si hovorí dvojmesačník. Vydáva okolo 10 tisíc kusov, z čoho je asi polovica predplatiteľov. Má 98 až 114 strán a vyšlo v ňom 29 poviedok. Medzi ďalšie časopisy, ktoré nesplnili tieto kritériá, patria ešte z rovnakého žánru Black Gate a oživená legenda Weird Tales. Vydali dve, resp. tri čísla so 16 až 20 poviedkami. Ich zaplatený náklad sa pohybuje okolo 5000. Ďalších desať časopisov, z nich asi tri na pomedzí fanzinu, vydalo od jedného do troch čísiel.


30. apríla 2003
Martin Králik