Riport: Čarovný svet počítačových hier

Každý z nás už hral dáku počítačovú hru. Či už akčnú, arkádovú, stratégiu alebo RPG. Žánrov je mnoho, stačí si iba vybrať zo širokej ponuky. Niektorí sa hraniu týchto hier venujú na profesionálnej úrovni, no pre absolútnu väčšinu je to skôr oddych či zábava. Názory na hranie sa rôznia. Niektorým ľudom hry prekážajú, z dôvodu straty času alebo že sa deti neučia, ale nájdu sa i náboženské otázky (napr. Čo si o mne bude Jehova myslieť, keď si vyberiem túto hru?). Na druhej strane, podľa vedeckých štúdií vám hry dokážu zlepšiť zrak, reflexy, zvýšia inteligenciu, spomalia starnutie.

foto z vystavy 2 foto z vystavy 4 rememoried

Výstava Kouzelný svět počítačových her priblížila návštevníkom hradu Špilberk v Brne tvorbu troch českých počítačových štúdií. Amanita Design, Paperash a Hangonit boli niekoľkokrát ocenené v súťaži Česká hra roka. Expozícia zaberá tri miestnosti. Rememoried od štúdia Hangonit vás prenesie do meniacej sa nočnej krajiny pod mesačnou oblohou. Paperash zasa predstavilo hru Dark Train. Jej prostredie vzniklo z ručne vystrihovaných papierových modelov. Tretiu, najväčšiu miestnosť zaberajú hry Samorost 3 a Chuchel od Animata Design. Prvá spomenutá hra ma zaujala najviac. Jej základ tvoria tajomné planéty a hlboké lesy. Malý chlpatý trpaslík menom Chuchel je hlavným hrdinom rovnomennej hry.

Amanita Samorost 3 b foto z vystavy 1 Amanita Samorost 3 d

Táto výstava návštevníkom umožní vidieť, ako tieto logické hry vznikajú, a sledovať aj ich výtvarnú stránku. Nie je venovaná iba dospelým, ale hlavne deťom. Pre ne tam boli pripravené rôzne úlohy, blikajúce mesto s preliezačkou alebo bludisko. Všetci návštevníci mali možnosť si tieto hry zahrať v predpremiére.

Výstava je sprístupnená ešte do konca tohto týždňa. Nájdete ju na druhom poschodí západného krídla hradu Špilberk v Brne a otvorená je od 9:00 do 17:00 hod.

dark train foto z vystavy 3 Chuchel 1

Viac informácií nájdete na stránke výstavy Kouzelný svět počítačových her.


Foto: Autor. Viac fotiek z výstavy nájdete na facebookovskej stránke autora.


11. januára 2018
Serjoža Serjožovič